Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651
Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651

Cinci deținuți cu purtare exemplară, de la Penitenciarul Focşani, vor petrece Crăciunul acasă


Crăciunul este sărbătoarea sfântă a nașterii Domnului Iisus Hristos, cu o mare încărcătură afectivă pentru fiecare dintre noi, când dăruim și primim bucurie și multă căldură sufletească. În această perioadă, lipsa familiei este acut resimțită de către persoanele aflate în executarea unei pedepse privative de libertate, motiv pentru care personalul sectorului educație și asistență psihosocială din cadrul Penitenciarului Focșani organizează o serie de activități specifice Sărbătorilor Creștine de Iarnă, în care vor fi implicate majoritatea persoanelor custodiate.
    Organizarea acestor activități are ca scop aducerea, în rândul persoanelor condamnate, a sentimentului de bucurie și a atmosferei calde pe care le creează colindele și tradițiile de sărbători. În jurul bradului împodobit, activitățile specifice Sărbătorilor de iarnă au prins viață: de la video-proiecții despre obiceiuri și tradiții românești de Crăciun, expoziții de tablouri și obiecte decorative, până la concursuri de cultură generală și sportive, organizate atât la nivel local cât și în comunitate. Astfel, în data de 15 decembrie, la Sala de Atletism a Complexului Milcov-Sud a fost organizat un concurs de atletism, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea și Clubul Sportiv Unirea Focșani. 
    Tot în acest context, Penitenciarul Focșani a organizat, în data de 15 decembrie, o întâlnire între persoane custodiate și copiii acestora, pentru care a fost instituită măsura de protecție prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.
    La capela unității, în data de 19 decembrie, preotul capelan Cristiean Valerică, împreună cu unul din preoții voluntari din cadrul Protoieriei Focșani II, au săvârșit slujba Sfântului Maslu, cu participarea a 12 persoane custodiate de Penitenciarul Focșani.
    În data de 20 decembrie, sub îndrumarea părintelui profesor Ene Ionel, corul Parohiei Sfinții Voievozi din Focșani a susținut un program de colinde religioase, încheiat cu un amplu cuvânt de învățături moral-religioase adresat persoanelor participante la această activitate.
    În data de 21 decembrie, un grup de colindători de la Åžcoala Gimnazială nr. 3 din Focșani, sub coordonarea doamnei profesor Anica Damian, au marcat magia sărbătorilor de iarnă printr-un program de colinde, adresat celor 17 deținuți care urmează cursurile școlare primare (clasele I – IV).
Venind în întâmpinarea acestor sărbători, clubul deținuților, camerele de deținere și spațiile unde persoanele custodiate au acces au fost decorate și împodobite corespunzător.
            În perioada Sfintelor Sărbători preotul capelan Cristiean Valerică va asigura serviciul moral-religios pentru toate persoanele aflate în custodia  unității.
    Pe lângă acțiunile specifice derulate, 5 persoane private de libertate din Penitenciarul Focșani, care au avut o conduită exemplară pe toată durata pedepsei, se vor putea bucura de farmecul Sărbătorilor de Crăciun acasă, alături de familie și cei dragi.
Acțiunile propuse în această perioadă a anului se înscriu în cadrul proiectului inițiat de Administrația Națională a Penitenciarelor și au ca scop valorificarea, promovarea, respectarea și transmiterea, prin intermediul activităților de reintegrare socială, a tradițiilor și obiceiurilor populare românești în rândul persoanelor aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.
 
Comisar de penitenciare Georgeta GURÄ‚, Penitenciarul Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?