Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

Premierul – vizită oficială de două zile în Landul Bavaria; şedinţă comună a guvernelor român şi bavarez

            Premierul PSD Marcel Ciolacu efectuează, începând de luni, o vizită oficială de două zile în Landul Bavaria din Republica Federală Germania, unde urmează să participe, între altele, la o şedinţă comună a guvernelor român şi bavarez şi să aibă o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii române din regiune. Potrivit unui comunicat al Guvernului, vizita are loc în contextul marcării a 25 de ani de relaţii bilaterale româno-bavareze.

            „Împreună cu miniştrii români şi cu deputatul minorităţii germane voi participa la prima şedinţă comună de guvern dintre România şi Bavaria, în care vom discuta despre dosare de politică externă şi europeană, securitate, cooperare pe linie de afaceri interne, afaceri sociale şi muncă. Dimensiunea economică este un pilon al colaborării noastre. Dintre landurile germane, Bavaria reprezintă cel mai important investitor şi partener comercial pentru România, cu un volum de schimburi comerciale de peste 8 miliarde de euro.

Ne dorim ca marile companii cu sediul în Bavaria din domeniul industriei auto, al ingineriei şi al industriei aerospaţiale să investească în România, pentru că avem unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere din Europa”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat în comunicat. Luni seară, şeful Executivului va participa la recepţia oferită în onoarea sa, la Castelul Nymphenburg din Munchen, împreună cu reprezentanţi ai diasporei, ai etnicilor germani din România, ai saşilor şi ai şvabilor, precum şi ai cultelor.

            „Comunitatea românească din Bavaria este cea mai numeroasă comunitate străină din acest land, potrivit datelor oficiale, în Bavaria sunt stabiliţi 213.000 cetăţeni români”, conform comunicatului. Marţi, premierul Marcel Ciolacu va fi primit de către prim-ministrul Statului Liber Bavaria, Markus Soder, la sediul Cancelariei de Stat Bavareze, cu care va avea, ulterior, şi o întrevedere tete-a-tete.

            În continuarea programului anunţat de Executiv, cele două guverne, român şi bavarez, vor avea o şedinţă comună în care vor trece în revistă elementele reprezentative în relaţiile bilaterale, vor discuta despre viitorul statelor candidate la aderarea la Uniunea Europeană din Balcanii de Vest, Ucraina şi Republica Moldova şi Strategia UE pentru Regiunea Dunării, despre situaţia de securitate în Europa, cu accent pe situaţia din Ucraina şi măsurile care au fost luate pentru sprijinirea ţării vecine.

            „Agenda de discuţii cuprinde şi alte subiecte, precum cooperarea în domeniul securităţii, fenomenul migraţiei, Spaţiul Schengen, educaţie şi cercetare. Totodată, cele două delegaţii guvernamentale vor semna un memorandum pe tema antreprenoriatului, IMM-urilor şi Start-Up-urilor”, precizează sursa citată.

            În cadrul vizitei oficiale, premierul este însoţit de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, de ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, de ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

            Conform datelor prezentate de Guvern, dintre landurile germane, Bavaria reprezintă cel mai important investitor şi partener comercial pentru România, cu un volum de schimburi comerciale de circa 8,37 miliarde de euro (pe locul 2 se situează Landul Baden Wurttemberg cu 8,22 miliarde de euro, iar pe locul 3 Landul Renania de Nord-Westfalia cu 7,39 miliarde de euro), acestea vizând în principal domeniile construcţiilor de maşini, piese şi componente din industria auto, IT. „Peste 1.000 de întreprinderi din Bavaria contribuie la schimburile economice cu ţara noastră”, mai precizează Executivul. (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?