Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676
Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676

Corlăţean: Două fete cu cetăţenie română, deţinute ilegal de serviciile de asistenţă din Suedia; este absolut inacceptabil

            Senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, solicită Guvernului suedez o „reacţie foarte rapidă”, pentru a da curs solicitărilor „absolut îndreptăţite de a stopa detenţia absolut ilegală şi abuzivă” a două minore cu cetăţenie română, ai căror părinţi locuiesc în Suedia. „Facem un apel la raţionalitate şi la reacţie foarte rapidă din partea Guvernului suedez, pentru a da curs solicitărilor absolut îndreptăţite de a stopa situaţia acestor fete. (…)

Aşteptăm un răspuns foarte rapid din partea statului suedez”, a precizat luni Corlăţean, la o conferinţă de presă comună cu deputatul Ben – Oni Ardelean, având ca temă cazul unei familii de români care locuieşte în Suedia cu cele două fiice, Sara şi Diana, care „au fost luate abuziv” de către asistenta socială din comunitatea suedeză în care această familie locuieşte. Corlăţean cere, de asemenea, Guvernului suedez să asigure respectarea cu stricteţe a angajamentelor internaţionale ale Suediei şi relaţiile foarte bune de natură politică cu statul român şi să repatrieze imediat cele două fete, „care sunt deţinute ilegal”. (…)

În continuare, senatorul a relatat cazul familiei Samson, lucruri petrecute începând cu luna decembrie 2022. „(…) De la ce a plecat toată situaţia. Într-o discuţie în familie, fetiţa cea mare, Sara, solicită imperativ părinţilor să i se cumpere un machiaj şi un smartphone. Părinţii răspund: eşti prea copil şi eşti foarte frumoasă, nu este cazul la această vârstă de machiaj, ţi-am luat un laptop, cu acesta ai internet şi la şcoală şi acasă, ai tot ceea ce îţi trebuie, ştiind că la şcoală fetele spuseseră – copiii folosesc smartphone-ul inclusiv pentru a accesa site-uri pornografice.

Atunci, în mod firesc, părinţii, care sunt crescuţi în familia creştină, au preferat să nu dea curs acestei solicitări. Fata a ameninţat că dacă nu i se va da curs solicitării va spune la şcoală faptul că ei suferă de acte de violenţă în familie. Ceea ce s-a şi întâmplat. Asistenta socială, fără niciun fel de verificare, vine şi ridică fetele. Cealaltă fată, de la bun început, Diana, afirmă foarte clar că este o invenţie a surorii sale, că sunt copii iubiţi în familie, respectaţi, că nu este vorba despre niciun fel de abuz.

Cealaltă fată, care iniţial a făcut această declaraţie falsă, după două – trei zile realizează că situaţia este foarte delicată şi spune foarte clar asistentei sociale şi Poliţiei faptul că în niciun caz nu au fost tratate rău şi că a fost o solicitare a ei, căreia părinţii, dintr-un motiv sau altul, nu i-au dat curs în acel moment. Poliţia face o investigaţie şi într-o lună, maximum două, închid acest caz, pentru că evident nu au existat astfel de probe, moment din care practic dispare orice fel de raţiune pentru ca fetele să fie deţinute în continuare de către asistenţa socială”, a relatat Corlăţean.

            Acesta a adăugat că acţiunea de separare a fetelor se desfăşoară „într-un ritm accelerat”, iar părinţilor le este interzisă revederea cu ele, fapte „ce încalcă” convenţiile internaţionale în materie. „(…) Fetele sunt separate, încălcarea convenţiilor internaţionale în materie, Convenţia privind drepturile copilului, care stabileşte foarte clar, fraţii, surorile trebuie să rămână împreună, sunt trimişi în familii de încredinţare diferite. În clipa de faţă s-a ajuns la a patra familie de încredinţare pentru fiecare copil în parte, cu nişte abuzuri de natură psihică asupra copiilor, cu lucruri pe care fetele le mărturisesc şi care le-a determinat, în special pe Sara, să recurgă la nişte gesturi necugetate până la urmă. (…)

 Până acum, a folosit otravă, pastile, a încercat să se spânzure, a folosit o tablă cu care a încercat să-şi taie venele de la mână şi ultima oară a folosit un cuţit, a fost oprită de familia de încredinţare, a fost sesizată Poliţia, dusă din nou la serviciul de psihiatrie. Sara este supusă, de altfel, unui tratament greşit, cu pastile psihotrope, a ajuns la 96 de kilograme la vârsta de 12 ani şi este o fată care spune permanent: vreau la părinţi înapoi”, a susţinut senatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?