Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO : Vrânceanul Neculai Florea, singurul mic producător de vinuri care a obținut aur la Bachus 2016


Neculai Florea este singurul mic producător de vinuri din Vrancea care a reușit să îi convingă pe degustătorii de la Bachus 2016 că vinul său merită o medalie de aur. Vinul medaliat este un asamblaj din Sauvignon Blanc și Aligote din podgoria Cotești, care a impresionat și a obținut 83,40 puncte de la degustătorii profesioniști care au făcut jurizarea la Concursul Național de Vinuri Bachus 2016. Vestea medaliei de aur l-a prins în câmp, la ultimele zile de cules la struguri din acest an. „A fost un an cu mulți struguri”, spune Neculai Florea, care ieri mai avea oameni la culesul strugurilor.
Viticultorul vrâncean lucrează 20 hectare de vie la Cotești. Are soiuri precum Fetească Albă, Băbească, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Merlot. A reușit prin reconversie să planteze, pe parcursul mai multor ani, 10 hectare de vie cu Fetească Neagră și Muscat Ottonel. Preferința pentru Ottonel este justificată de interesul clienților pentru vinul din acest sortiment. Clienții, spune Neculai Florea, preferă vinul demisec, în special cupaje între Muscat Ottonel și alte soiuri.
    La fel ca mulți mici producători de vinuri din județ, Neculai Florea nu are echipamente ultramoderne, filtre speciale sau baricuri din stejar franțuzesc pentru maturarea vinului roșu. În curte erau amplasate mai multe căzi de lemn unde era trimis mustul proaspăt. Planurile de viitor sunt ambițioase și includ inclusiv un proiect cu fonduri europene pentru dezvoltarea micii afaceri. „Facem o vinificare mai tradițională. Până anul acesta nu am folosit drojdii și nici nu am bentonizat vinul. Am făcut doar trei filtrări la vinuri. De aceea nici nu am îmbuteliat la sticlă. Dar trebuie să facem acest pas, vreau să mai cumpăr utilaje, un rezervor cu fermentare la temperatură controlată ar fi foarte bun. Mă gândesc și la o instalație de îmbuteliat. Vreau să accesez un proiect cu fonduri europene pentru a cumpăra utilaje. Am cumpărat și drojdii selecționate pentru a realiza vinuri cât mai bune”, ne-a spus Neculai Florea. Acesta ne-a povestit că nu este prima medalie pentru vinurile pe care le produce. În 2004 a obținut o medalie de bronz pentru un vin Merlot la Concursul Vinul Podgoreanului organizat la Focșani și dedicat micilor producători vrânceni.
    Este impresionant că vinurile nu sunt realizate de un oenolog, așa cum se întâmplă la marile crame. Neculai Florea a învățat singur cum se face un vin. „La început m-a ajutat foarte mult doamna Mariana Ochean, care avea un laborator la Focșani. Îi duceam probe de vin la analize și îmi spunea ce mai trebuie de făcut. Acum lucrez cu un laborator, duc probe de vin și văd dacă sunt probleme”, a adăugat Neculai Florea.
    Încă o medalie de bronz a fost obținută, tot pentru un Merlot, la Concursul de Vinuri Bachus 2010. Însă cea mai frumoasă medalie a fost obținută la ediția din acest an a concursului de vinuri. „Nu știam ce probe să trimit și atunci am desfăcut vinul acesta. Este un cupaj Sauvignon Blanc și Aligote, în proporție de 60/40. Mă bucur pentru această medalie, este o recunoaștere a muncii noastre, micii producători de vinuri din Vrancea”, ne-a povestit Neculai Florea.
    Probele de vinuri de la micii producători au fost aduse de Camera Agricolă Vrancea. Directorul acestuia, Neculai Pupăză, ne-a spus că este cel mai bun rezultat obținut de un mic producător din Vrancea la un asemenea concurs de vinuri. „Mă bucur pentru că un mic producător de vinuri din Vrancea a reușit să obțină o medalie de aur la Concursul de vinuri Bachus din acest an. Este pentru prima dată când avem o medalie de aur pentru un mic producător ceea ce arată că a crescut calitatea vinurilor de la micii producători. Sunt oameni care muncesc foarte mult în fiecare an iar efortul lor merită răsplătită măcar printr-o medalie”, ne-a spus directorul Neculai Pupăză.

Cei mai buni degustători au jurizat la Bachus 2016

    Jurizarea la Concursul Național de Vinuri Bachus 2016 a fost asigurată de cei mai buni degustători de la Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR). Anul acesta au fost înscrise 316 probe de vin în concurs, de la 61 de producători. Jurizările au fost făcute pentru fiecare categorie de vinuri de către trei comisii formate din cinci jurați. Degustătorii au apreciat vinurile după standardele de la competițiile internaționale. Au fost evaluate limpiditatea, aspectul, tipicitatea, calitatea și intensitatea mirosului, persistența gustului. Marile medalii de aur au fost obținute de Vincon Vrancea pentru o Fetească Neagră 2008 din gama Ambrosio și un Vinars Miorița de 30 ani și de Stațiunea Pietroasa, care a primit marea medalie pentru un vin excepțional, o Tămâioasă Românească din 1995.
    Pe lista medaliaților de la Bachus 2016 se află Senator Wines – 11 medalii aur și 15 medalii argint, Vincon Vrancea – 2 mari medalii aur, 17 medalii aur și una de argint, Agroindustrial Ceres (Crama Hermeziu)- 10 medalii aur și patru de argint, Apcovin (Crama Tatăl și Fiul)- 9 medalii aur și trei de argint, Jidvei – 8 medalii aur și una de argint, Natura (Casa Panciu)- 5 medalii aur și patru de argint, Nostalgic SRL- 5 medalii aur și trei de argint, Vinicola Averești 2000 – 5 medalii aur și trei de argint, Fine Wine – 5 medalii aur și una de argint, Mera Com Internațional – 5 medalii aur și una de argint, SCDVV Pietroasa- o mare medalie de aur, 3 medalii de aur și una de argint, Wine INL Murfatlar – 3 medalii de aur și două de argint, Agroindustriala Bucium – două medalii de aur și una de argint, Arta Vinului (Casa Ochean) – două medalii aur și una de argint, Domeniile Blaga – o medalie de aur și două de argint, Speed SRL Casa de vinuri Huși – o medalie de aur și două de argint, AMB Wines Liliac – o medalie de aur și una de argint, Domeniile Zorești – două medalii de aur, Odobești Vinex – o medalie de aur și una de argint, Speed SRL – o medalie de aur și una de argint, Bodega Pietroasa -o medalie de argint, Domeniile Coroanei Pietroasele – o medalie de aur, SCDVV Bujorul – o medalie de aur și Vin Club Odobești – o medalie de argint.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?