Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Dulceață de prune verzi (perje) și Dulceață de persici roșii


În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână, vă prezentăm ”Dulceață de prune verzi (perje)” și ”Dulceață de persici roșii”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Dulceață de prune verzi
Se curăță 900 grame de prune verzi foarte bine de sâmburii lor, spălându-se de 15 ori în apă rece, schimbată din timp în timp, întocmai ca la caisele verzi, după care se pun într-un tifon cu care moaie de trei ori în apă feartă, și se întind apoi pe o sită; se înmoaie 1.200 grame de zahăr cu 900 grame de apă, se curăță cu albușul unui ou, se stropește cu zeama dela un sfert de lămâe, se ferbe cu vanilie, și după ce se strecoară, se pune iar pe foc, spre a se lega ca șerbetul. Pe urmă se pun prunele de pe sită și se leagă după voie, turnându-se în borcane.

Dulceață de persici roșii
Curățindu-se de coajă 1.200 grame de persici alese mari, se taie bucățele și se cântărește din acestea ca la 750 de grame; muindu-se zahărul în greutate de 1.200 grame cu 900 grame de apă, se pune la topit împreună cu 3 grame de vanilie pe foc lin, se curăță cu un albuș de ou și se strecoară. După aceasta, punându-se pe foc, spre a se lega ca jumătate șerbet, se pun și bucățelele de persici, și după ce se va fi legat în voie, se stoarce zeama dela jumătate de lămâe, ca să nu se zaharisească, și se coboară jos de pe foc, turnându-se în borcane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?