Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Un cercetător italian a descoperit noi simboluri în Mona Lisa


Un cercetător american ne recomandă să uităm de zâmbetul Mona Lisei, susținând că enigma acesteia poate fi deslușită în ochii ei, relatează miercuri Associated Press. Silvano Vinceti susține că a descoperit litera ‘S’ în ochiul stâng al Giocondei, litera ‘L’ în ochiul drept și numărul ‘72’ sub podul cu arcade de pe fundalul tabloului lui Da Vinci. Potrivit cercetătorului, aceste descoperiri pot deschide noi piste referitoare la identificarea modelului, datarea tabloului și interesul lui Leonardo pentru religie și misticism. Aceasta este cea mai recentă teorie despre un tablou care i-a contrariat întotdeauna pe specialiști, iubitori de artă și turiști. Unii au susținut că Mona Lisa ar fi de fapt portretul unui bărbat, poate chiar un auto-portret, iar în spatele zâmbetului enigmatic al acesteia s-ar afla diverse motive, fie o eventuală sarcină, fie pierderea unei persoane dragi. Unii specialiști s-au arătat re-ticenți față de teoria lui Vinceti. Noile simboluri nu sunt vizibile cu ochiul liber. Vinceti însuși a declarat miercuri că literele sunt ‘foarte mici, pictate cu o pensulă minusculă’. În plus s-au deteriorat odată cu trecerea timpului. Vinceti nu a studiat tabloul expus la Luvru, ci imaginile scanate la rezoluție mare de o companie specializată în digitizarea operelor de artă. Apoi, un la-borator din Roma a îndepărtat reflexiile și alte culori din ochii Giocondei, pentru a scoate literele în evidență.

***
Inițial, s-a crezut că Mona Lisa a fost un portret al Lisei Gherardini, soția negustorului florentin Francesco del Giocondo și că Leonardo ar fi început să o picteze în 1503. Însă Vinceti susține că li-tera ‘S’ ar putea sugera că Mona Lisa ar fi fost de fapt o membră a familiei Sforza, care conducea orașul Milano, unde Leonardo a și locuit între 1482 și 1499.
Litera ‘L’ s-ar referi la Leonardo. Numărul 72, susține Vinceti, se regăsește în Cabala și creștinism. Cifrele 7 și 2, luate separat, sunt de asemenea încărcate de simbolism în ambele religii, șapte referindu-se la facerea lumii, iar doi la dualitate, la masculin și feminin. Cercetătorul a declarat că el rămâne deschis altor sugestii și interpretări, dar a insistat asupra faptului că Mona Lisa este mai mult decât un tablou pentru Leonardo. ‘Leonardo nu făcea nimic la întâmplare’, a spus Vinceti. ‘A vrut să lase în urmă ultimele sale gânduri despre felul în care vedea el universul’.

***
Alessandro Vezzosi, directorul unui muzeu din Vinci (orașul natal al pictorului), dedicat lui Leonardo, este sceptic. El susține că, potrivit mai multor surse, tabloul ar înfățișa o femeie florentină, iar noile simboluri nu ar fi suficiente pentru a zdruncina aceste dovezi clare. Claudio Strinati, un istoric de artă și oficial al Ministerului italian de Cultură, a declarat că pasiunea lui Leonardo pentru Cabala este binecunoscută, dar că nu crede că pictorul și-ar fi dorit să confere vreo simbolistică cifrelor și numerelor. În caz contrar, ar fi lăsat în urmă indicii mai clare. ‘În ultimele decenii, au apărut atât de multe interpretări încât aproape că nici nu le mai țin minte’, a declarat Strinati pentru Associated Press. ‘Toți suntem de părere că Mona Lisa este o sursă permanentă de mister. Adevărul este că în momentul în care îți pui în gând să elucidezi un mister, poți demonstra orice ai dori’, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?