Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO și FOTO: Conferința de presă susținută de cei 12 elevi și 2 profesori de la Colegiul Cuza Focșani, campioni mondiali la robotică

          Joi, la Colegiul Național „Al. I. Cuza‟ (CNAIC) Focșani, membrii echipei de robotică AICitizens, câștigătorii Campionatului Mondial FIRST Tech Challenge – Houston 2024, au susținut o conferință de presă, „la clubul de robotică, acolo unde sutele de ore de muncă au plămădit succesul de care astăzi ne bucurăm toți‟.

          Ce se ascunde în spatele titlului de campioni mondiali? Mii de ore de muncă atât la clubul de robotică, cât și acasă. Iar cel mai importat lucru pe care merită să-l consemnăm este următorul: „Rezultatul de anul acesta nu este doar rezultatul acestei echipe, este rezultatul tuturor membrilor care au trecut vreodată prin echipa AICitizens. Pentru că în urmă cu 5 ani și jumătate am luat-o de la zero. Aveam două cutii cu piese la care ne uitam și nu înțelegeam nimic, nu știam ce să facem cu ele, însă am luat-o treptat. În primul an, membrii au învățat un pic, apoi le-au transmis acel pic celor care au venit în al doilea an, și așa a crescut echipa și iată că în al 5-lea an a fost o surpriză pentru multă lume că noi am câștigat‟, spune profesorul Tiberiu Oprea, mentorul echipei de robotică AICitizens.

          Vă reamintim că în perioada 17-20 aprilie 2024, în Statele Unite ale Americii (SUA), a avut loc Campionatul Mondial First Tech Challenge, la care au participat sute de echipe de robotică din toată lumea, însă câștigătorii mondiali au fost cei 12 elevi ai CNAIC Focșani, membrii echipei AICitizens, mai precis: Irina Curcă, Elisa Elena Baciu, Petru Stoica, Raul Ștefan Bușilă, Marius Bogdan Hanu, Rami Stănilă, Cosmin Daniel Lupu, Călin Matei Sandu, Ștefania Găină, Rareș Costin Constantinescu, Bianca Maria Gorgan, Tudor Deian Bernovici, coordonați de profesorii Tiberiu Oprea și Mihaela Victoria Oprea.

Houston, plin de amintiri frumoase

          Cei 12 elevi de la clasele VII-XI ale CNAIC Focșani au avut parte de o experiență unică în SUA pe parcursul celor două săptămâni în care au poposit pe teritoriul american. „Am ajuns în SUA pe data de 12 aprilie, iar în prima zi am mers cu bus-ul turistic și am vizitat Houstonul de la înălțime. Am putut să vedem diverse picturi, am vizitat cartierele, am văzut universitățile de top, am vizitat muzeul Holocaustului, Muzeul de Știință… și cred că toate aceste experiențe se află în topul nostru, dar pe locul întâi se află competiția care a întrecut toate celelalte competiții la care am mai participat‟, povestește Irina Curcă.

          Pentru a putea pleca în SUA, echipa a avut nevoie de sprijin financiar pe care l-au obținut atât din partea Consiliului Local Focșani și al Consiliului Județean Vrancea, cât și al comunității.  „Și astfel, prin contribuția de 160 de mii de lei din partea municipalității focșănene, împreună cu cei 70 de mii de lei din partea Consiliului Județean Vrancea, s-a asigurat suma necesară pentru ca întreaga echipă de robotică și cei doi profesori coordonatori să poată efectua deplasarea în SUA pentru participarea la competiția mondială. Spre lauda elevilor focșăneni, aceștia au reușit să câştige Campionatul Mondial de Robotică First Tech Challenge. De altfel, românii au cucerit la propriu Houstonul, pentru că, dintre cele 243 de echipe din întreaga lume care au participat la competiţie, 4 au fost de la noi din ţară şi toate au ajuns în semifinale. Felicitări echipei «AICitizens» a Colegiului Național «Al.I.Cuza» Focșani! Dragi elevi și stimați profesori coordonatori, sunteți Campioni Mondiali și aveți tot respectul nostru! Campionilor, în numele tuturor focșănenilor, dar și al meu personal, vă mulțumesc și mă înclin în fața performanței voastre! (…)‟, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a primarului Cristi Misăilă.

          Cum a fost momentul în care echipa AICitizens a auzit că a devenit campioană mondială? „Ne-am bucurat că munca noastră din acest an, dar și munca celorlalți membri din anii trecuți, a dat roade și ne-a adus cel mai prestigios premiu la care am fi putut spera‟, spune Rami Stănilă.

          Întrebați dacă le-ar plăcea să studieze la universitățile din State, elevii au răspuns că este o variantă de luat în calcul, însă pe primul loc sunt cele din România. Mentorii lor au subliniat faptul că sunt elevi conștiincioși, al căror viitor se anunță a fi unul strălucit.

          Miercuri, AICitizens și cei doi profesori care i-au însoțit au ajuns în Focșani, unde au fost întâmpinați de primarul municipiului Focșani – Cristi Misăilă, vicepreședintele CJ Vrancea – Ionel Cel Mare, părinți, profesori, elevi și zeci de focșăneni care s-au bucurat de reușita lor. Cu această ocazie, primarul Cristi Misăilă a spus că va propune în ședința Consiliului Local acordarea sumei de 5.000 de lei pentru fiecare membru al echipei AICitizens, și câte 10.000 de lei pentru fiecare profesor coordonator, în semn de recunoștință pentru munca depusă și rezultatul excepțional obținut.

          Făcând pașii corecți poți transforma pasiunea în performanță. Îi felicităm atât pe cei 12 elevi, cât și pe coordonatorii echipei AICitizens pentru titlul câștigat. Suntem mândri de voi și vă dorim un viitor strălucit!

Primarul Cristi Valentin Misăilă: Ne respectăm campionii la robotică și le oferim premii pe măsura performanțelor!

          Consiliul Local Focșani a votat joi propunerea primarului Cristi Valentin Misăilă, prin care campionii mondiali la robotică, membrii echipei AlCitizens a Colegiului Național „Al.I.Cuza” Focșani, vor primi suma de 80.000 lei – 5.000 lei pentru fiecare elev și câte 10.000 lei pentru profesorii care i-au pregătit.

          „Aceste premii, unice ca valoare, recompensează titlul câștigat la Campionatul Mondial de Robotică FIRST Tech Challenge de la Houston, SUA, unde echipa focșăneană a ajuns tot grație susținerii întregii comunității locale din Municipiul Focșani. Nu este cazul să ne lăudăm cu meritele acestor copii minunați, vreau în schimb ca performanța lor să devină un exemplu. Toți elevii noștri trebuie să știe că munca și rezultatele sunt apreciate și răsplătite, iar noi, în numele comunității din Municipiul Focșani, punem educația pe primul loc. Acesta este mesajul corect și toate demersurile noastre sunt despre susținerea performanțelor tinerilor noștri în educație, în sport, în artă.

          Mulțumesc consilierilor locali pentru faptul că au fost de acord să susțină proiectul de hotărâre pe care l-am inițiat în acest sens. Chiar dacă valoarea sumelor reprezintă o premieră pentru Municipiul Focșani, sunt absolut convins că premiile aprobate azi sunt prea mici în comparație cu munca și eforturile depuse de echipa AlCitizens și, în mod special, față de performanțele obținute de elevii de la Colegiul Național „Al.I.Cuza” Focșani la Campionatul Mondial de Robotică de la Houston, SUA. Aceasta este, de departe, cea mai mare performanță din învățământul vrâncean și focșănean din ultimii zece ani.

          Și pentru că o astfel de performanță trebuie să beneficieze de recunoașterea comunității, voi propune introducerea unei noi distincții – „Ambasadori ai Municipiului Focșani” pentru focșănenii care obțin performanțe deosebite și reprezintă cu mândrie orașul nostru în diferite domenii. Urmează elaborarea unui proiect de hotărâre și a unui Regulament pentru a fi prezentate și dezbătute în comunitate și în cadrul Consiliului Local Focșani.

          Încă o dată felicit componenții echipei AlCitizens a Colegiului Național „Al.I.Cuza” Focșani pentru că ne-au făcut mândri de faptul că suntem focșăneni!

          Felicitări elevilor: Irina Curcă, Elisa Elena Baciu, Petru Stoica, Raul Ștefan Bușilă, Marius Bogdan Hanu, Rami Stănilă, Cosmin Daniel Lupu, Călin Matei Sandu, Ștefania Găină, Rareș Costin Constantinescu, Bianca Maria Gorgan, Tudor Deian Bernovici. Felicitări profesorilor coordonatori Mihaela și Tiberiu Oprea, mentorii echipei! Sunt CAMPIONII care au scris istorie la Campionatul Mondial de Robotică FIRST Tech Challenge de la Houston, SUA și care au pus Focșaniul pe harta lumii!”, a declarat primarul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?