Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Peste 4200 de pensionari și salariați au solicitat, anul acesta, bilete în stațiunile de tratament


La Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea au fost înregistrate, de la începutul acestui an și până în prezent, 4235 de cereri de acordare a biletelor de tratament. Potrivit celor declarate de Adrian Juravle, directorul instituției, solicitările au venit atât din partea pensionarilor cât și a salariaților din județul nostru. „Până în prezent, Casa Națională de Pensii Publice a repartizat instituției noastre un număr de 3429 bilete de tratament, urmând în continuare a se repartiza locuri în funcție de contractarea cu operatorii economici. Biletele sunt împărțite pe 19 serii, perioada 22 iunie – 7 iulie 2016 corespunzând celei de-a noua serii căreia i-au fost alocate 241 bilete de tratament în stațiunile: Amara, Băltățești, Căciulata, Covasna, Lacul Sărat, Eforie Nord, Felix, Herculane, Mangalia, Neptun, Olănești, Nicolina,  Pucioasa, Sărata Monteoru, Sovata, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Târgu Ocna, Techirghiol, Tușnad și Vatra Dornei”, a detaliat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
    Potrivit legislației în vigoare, în perioada unui an calendaristic, persoana îndreptățită poate beneficia de un singur bilet de tratament. Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi speciale, cu caracter reparatoriu, se stabilește prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete contractate și repartizate.
    Conform Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear, pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii; beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear.

Acte necesare acordării biletului și costuri

    Actele necesare pentru obținerea unui bilet de tratament balnear de către pensionari sunt: cerere de acordare a biletului; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original); cupon de pensie.
    Pentru obținerea unui bilet, salariații trebuie să depună la CJP Vrancea următoarele documente: cerere; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare, eliberat de medicul de familie sau medicul de specialitate aflat în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului în original); adeverință de salariat. „În cazul pensionarilor din cadrul sistemului public de pensii, contribuția individuală este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, inclusiv din pensia brută acordată de către casele de pensii sectoriale din luna anterioară celei în care se efectuează repartiția. De asemenea, persoanele care beneficiază de drepturi de pensie și de drepturi salariale, vor plăti 50% din cuantumul brut al drepturilor de pensie cumulate cu drepturile salariale, dar nu mai mult de prețul integral al biletului. În situația asiguraților (salariaților), cuantumul contribuției individuale este de 50% din prețul biletului, în situația în care veniturile salariale brute se situează sub nivelul salariului mediu brut pe economie (2681 lei), și 100% din prețul biletului în situația în care veniturile salariale brute se situează peste cuantumul salariului mediu brut pe economie”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea, precizând că în cazul beneficiarilor de indemnizații de șomaj cuantumul contribuției este de 50% din cuantumul indemnizației de șomaj stabilită conform legii. În condițiile în care aceștia realizează și alte venituri de natură salarială, cuantumul contribuției este de 50% din cuantumul indemnizației de șomaj și din câștigul brut realizat din salariu.
    Durata sejurului unui bilet de tratament balenar este de 16 zile, iar a tratamentului balenar de 12 zile. Cea care organizează și administrează modalitatea de acordare a biletelor este Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, având la dispoziție fondurile alocate pentru acest tip de prestații prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?