Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Testele gratuite Papanicolau pot fi făcute și la Spitalul Militar


În Vrancea vor funcționa mai multe unități de recoltare în cadrul programul național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Dacă până acum se puteau face recoltări la Spitalul Județean, Centrul Multifuncțional de Sănătate Odobești și Spitalul Adjud, de curând și Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani a fost inclus în cadrul rețelei de screening. Astfel, pacientele care vor să beneficieze de teste gratuite Babeș Papanicolau se pot adresa și Cabinetului de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Militar.
Mai întâi însă, vrâncencele trebuie să se prezinte la medicii de familie pentru a obține trimiteri. Programul beneficiază de fonduri suficiente.

Cine își poate face testele 

 
În Vrancea, numărul medicilor de familie care pot oferi formulare speciale pacientelor, prin intermediul cărora pot beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau, este de 101. Rezultatele analizelor sunt transmise la cabinetele medicilor de familie, care le comunică pacientelor. Eligibile pentru acest program sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani. Programul este derulat de Ministerul Sănătății, prin intermediul Spitalului Județean de Urgență Focșani. În program nu sunt incluse femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
În cadrul programului, pacienta se va prezenta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii. Tot aici, se va stabili și dacă aceasta se poate încadra în programul național. Potrivit procedurii, pacienta va primi un formular care asigură înscrierea în program și se va programa la centrul de recoltare pentru a da probele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?