Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Implementarea profesiei de podiatru în România, o necesitate majoră, susţin specialiştii

Introducerea unor programe de masterat în podiatrie şi apoi a unor programe de licenţă care să permită formarea de specialişti în acest domeniu a fost tema principală a conferinţei-dezbatere „Provocările şi perspectivele implementării profesiei de podiatru în România” care a avut loc joi la Bucureşti. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia de Podiatrie, în deschiderea celui de-al 3-lea Congres Naţional de Podiatrie, cu participare internaţională, care se desfăşoară la Bucureşti, în perioada 13-15 iunie. „La Facultatea de Medicină din Cluj, pe care o conduc, am structurat deja un masterat de podiatrie cu durata de doi ani pe care dorim să îl începem cât mai repede, aflându-se în momentul de faţă în stadiul de acreditare. Dezvoltarea acestui masterat sperăm să fie de un real folos pentru echipele interdisciplinare de profesionişti medicali şi în final pentru pacienţi”, a declarat decanul Facultăţii de Medicină din Cluj, Anca Buzoianu.

La rândul său, Florian Bodog, prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, a spus că pentru început ar trebui să existe program de masterat în podiatrie şi abia după aceea de licenţă. „Pentru a asigura sustenabilitatea financiară a unui astfel de program este dovedit că trebuie să ai minimum 50 de studenţi înscrişi. Sub 50 de studenţi înscrişi mergi în avarie şi vine ordonatorul de credite şi te întreabă ce faci. (…) Cred că pentru început este bine să ne concentrăm pe masterat şi după ce începe să devină mai atractiv şi cunoscut după aceea, eventual, să ne gândim la un program de studiu de licenţă de podiatrie”, a afirmat Bodog.

Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, Ioan Andrei Vereşiu, a spus că introducerea unor programe de studiu dedicate formării de podiatri ar trebui să fie abordată ca o prioritate în relaţie cu sistemul de îngrijiri medicale, în contextul în care asigurarea unei îngrijiri specializate a persoanelor cu afecţiuni ale piciorului, în general, şi a celor cu picior diabetic, în particular, înseamnă un impact pozitiv asupra calităţii vieţii acestora, dar şi din punctul de vedere al costurilor generate sistemului de sănătate.

Întregul articol pe https://bit.ly/2wOgqSY

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?