Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Cât îl costă pe angajator un salariat plătit cu minimul pe economie


Conform Hotărârii de Guvern nr. 871/2013, publicată în MO din 15 noiembrie 2013, salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie a.c., la 900 lei pe lună, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie lunar, reprezentând 5,357 lei/oră. Aceasta presupune că angajatorii vor scoate din buzunar 65 lei lunar, reprezentând majorarea salarială și diferența implicită a taxelor pe care trebuie să le achite la stat, la care se adaugă, în unele cazuri, și cheltuieli pentru transmiterea în Revisal a modificărilor salariale. Prima majorare a salariului minim din acest an a avut loc la 1 ianuarie a.c., când a crescut de la 800 la 850 lei lunar. Angajatorii care stabilesc salarii mai mici decât cel minim riscă amenzi cuprinse între 1.000 si 2.000 lei.
 Angajatorii vor trebui să plătească, începând de marți, cu 50 lei mai mult salariaților angajați cu leafa minimă pe economie și drept urmare, vor fi nevoiți să suporte și taxele aferente mai mari ca și consecință a creșterii salariului minim. Astfel, la cei 50 de lei achitați în plus de la 1 iulie a.c. fiecărui salariat, se vor adăuga încă 15 lei reprezentând creșterea implicită a contribuțiilor la stat. Potrivit www.AvocatNet.ro, angajatorul va trebui să suporte un „salariu total” de 1.153 de lei, pentru a putea plăti salariul minim brut de 900 de lei, valabil din 1 iulie, din care angajatul va încasa net doar 672 de lei, după ce i se rețin contribuțiile către stat. Până acum, costurile totale suportate de angajator pentru un salariu minim de 850 lei au fost de 1.088 lei. 
 Odată cu majorarea salariului minim la 900 lei lunar, taxele aferente ce trebuie plătite sunt: contribuția la asigurările sociale, pentru condiții normale de muncă 187 lei (față de 177 lei cât era până la 1 iulie); contribuția la fondul de șomaj 5 lei (față de 4 lei anterior); contribuția la fondul de accidente și boli profesionale 4 lei (față de 3 lei anterior); contribuția la fondul de concedii și indemnizații 8 lei (7 lei anterior); contribuția la fondul de garantare a plății creanțelor salariale 2 lei (tot 2 lei anterior); contribuția la asigurări sociale de sănătate 47 lei (față de 44 lei anterior majorării salariului minim).  
Totalul taxelor ce trebuie plătite de firmă pentru un salariat cu leafa minimă de 900 lei este, drept urmare, de 253 lei față de 238 lei cât a fost până la 1 iulie a.c., iar costul total al angajatorului cu salariul este de 1.153 lei (față de 1.088 lei anterior). Toate datele de mai sus au fost calculate în funcție de cotele actuale ale contribuțiilor sociale, conform bugetului de stat pe anul 2014.
       Modificările efectuate în Revisal presupun alte costuri
 Potrivit www.AvocatNet.ro, majorarea salariului minim la 900 de lei de la 1 iulie trebuie raportată obligatoriu în Revisal de toți angajatorii care au angajați plătiți cu minimul pe economie. Nerespectarea acestei obligatii poate fi sancționată de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 5.000 si 8.000 de lei. „Acest serviciu poate fi realizat de către un angajat al firmei sau poate fi externalizat către un prestator. Prima variantă nu implică costuri suplimentare pentru angajator, pentru că salariatul respectiv este remunerat prin contractul de muncă pentru atribuția pe care o îndeplinește. În schimb, cea de a doua variantă presupune ca angajatorul să plătească prestatorului de fiecare dată când apare o modificare de transmis în Revisal. Actualizarea registrului cu noile valori salariale și depunerea lui va însemna și cheltuieli adiționale pentru plata acestui serviciu. Prețul aproximativ pentru transmiterea în Revisal variază între 10 și 25 de lei pentru fiecare angajat căruia trebuie să îi fie modificat salariul. Spre deosebire de cheltuielile cu salariul și contribuțiile, care vor fi lunare, costul pentru serviciile de Revisal sunt percepute o singură dată, la momentul actualizării registrului”, precizează www.AvocatNet.ro.
 Odată cu majorarea salariului minim pe economie, angajatorii trebuie să transmită în Revisal această modificare întocmind fie câte un act adițional pentru fiecare salariat plătit cu 900 lei lunar, fie o decizie colectivă, în cazul în care are mai mulți astfel de angajați. Ignorarea acestei obligații poate aduce amenzi de până la 8000 lei. Angajatorii mai sunt obligați să anexeze la dosarul personal al salariatului un exemplar al actului adițional sau copie a deciziei colective de majorare a salariului. 
Informații suplimentare cu privire la costurile ce le implică pentru angajatori majorarea salariului minim de la 1 iulie pot fi citite accesând http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_37597/Salariul-minim-va-creste-din-1-iulie-la-900-de-lei-Cat-il-va-costa-pe-angajator-un-angajat-platit-cu-minimul-pe-economie.html
 

Articolul precedent
Articolul următor

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?