Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Paula Seling și Leo Iorga&Adi Ordean, în recital la Festivalul ”Florentin Delmar”


   Festivalul de Muzică Ușoară „Florentin Delmar”, ajuns la cea de-a XXXVIII-a ediție, va avea loc la Focșani în perioada 6-8 noiembrie, la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia”. Directorul Ateneului, Valentin Gheorghiță, a prezentat ieri programul festivalului, care se anunță un adevărat eveniment cultural pentru urbea de pe Milcov.
   La Focșani vor susține recitaluri în cele două seri de festival două nume cunoscute ale muzicii românești. În prima seară, focșănenii îi pot asculta pe legendarii Leo Iorga și Adi Ordean, reuniți după 16 ani într-o nouă formulă, trupa Pact, care împlinește un an. Aceștia au anunțat că este posibil să își lanseze noul album la Focșani. În a doua seară, de gală, va susține un recital câștigătoarea trofeului de anul trecut, Rodica Tudor, de 23 de ani, din Prahova. Apoi, pe scena Ateneului va urca Paula Seling și trupa sa, o prezență apreciată de public.
   O noutate în acest an este constituită de majorarea fondului de premiere a concurenților. Premiile sunt mai generoase decât în anii trecuți, tocmai pentru a încuraja participarea la acest festival de tradiție. Astfel, Marele premiu și Trofeul Festivalului „Florentin Delmar” este în valoare de 4.000 lei, Premiul I are o valoare de 2.500 lei, Premiul al II-lea 2.000 lei, Premiul a III-lea 1.500 lei și Premiul special (pentru cea mai bună interpretare a unei melodii Florentin Delmar) 3.000 lei. Și în acest an, festivalul beneficiază de o importantă finanțare privată, după cum a menționat Valentin Gheorghiță, 10 firme din Focșani oferind sponsorizări care reprezintă 20% din bugetul festivalului. 
   Juriul din acest an este alcătuit din personalități ale muzicii ușoare românești: Horia Moculescu – președinte, compozitorii Viorel Gavrilă și Marius Èšeicu, compozitorul focșănean Eduard Cârcotă și interpreta Mihaela Mihai. Prezentatoarea manifestării va fi actrița Alexandra Velniciuc. 
Un bilet pentru o seară de festival costă 30 de lei
   În concurs se pot înscrie, până pe 30 octombrie, tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 26 de ani. Fiecare concurent va include în repertoriu două piese, creații de muzică ușoară românească, care pot fi interpretate în limba română sau o limbă de circulație internațională. „Regulamentul prevede, fără titlu de obligativitate, că tinerii care doresc, pot include o piesă a compozitorului Florentin Delmar, având o șansă în plus la a doua jurizare, pentru prezentarea unei piese Delmar. Juriul va acorda și un premiu special pentru cea mai bună interpretare a uneia dintre aceste melodii”, a declarat Valentin Gheorghiță. 
   Tinerii care doresc să se înscriere în concurs trebuie să completeze o fișă de participare, comunicată prin fax la numărul 0237/223.722 sau prin email pe adresa ateneupastia.focsani@gmail.com, dar și prin notă telefonică, la numărul 0237/225.584. Preselecția concursului de interpretare va avea loc pe 6 noiembrie, începând cu ora 17.00. Președintele juriului de preselecție este compozitorul Viorel Gavrilă. Până în prezent s-au înscris 9 concurenți din toată țara, însă organizatorii anticipează o prezență mai mare decât anul trecut, de 20-29 de tineri interpreți. 
   Prețul unui bilet pentru o seară de festival este de 30 lei și redus, de 20 lei, pentru elevi și pensionari. 
    Festivalul este organizat de Ateneul Popular, Consiliul Local și Primăria Focșani, în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea, cu sprijinul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. 
   Manifestare inițiată înainte de 1989, pe când se numea „Să cânte tinerețea”, festivalul și-a schimbat denumirea din 1991 în Festivalul de Muzică Ușoară „Florentin Delmar” – la inițiativa compozitorului Horia Moculescu, luând numele concetățeanului nostru, Florian Milea, care face parte din generația de aur a compozitorilor de muzică ușoară românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?