Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Doi profesori se luptă pentru un post la Liceul Teoretic „Emil Botta“


Doi profesori râvnesc la o catedră de geografie de la Liceul Teoretic ,,Emil Botta” din Adjud. Reprezentanții liceului au aprobat cererea de transfer a profesorului Gheorghe Carbarău, de la Școala din Ploscuțeni, în detrimentul Nicoletei Spînu, de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș”. Profesoara a contestat în instanță decizia și a avut câștig de cauză în prima fază. 

Profesoara de geografie Nicoleta Spînu, de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” din Adjud, a câștigat în instanță transferul la Liceul Teoretic „Emil Botta”, din aceeași localitate. În urmă cu un an, profesoara Spînu și colegul său Gheorghe Carbarău, de la Școala din Ploscuțeni, și-au arătat disponibilitatea de a se transfera la Liceul Teoretic „Emil Botta”, ambii doreau să ocupe aceeași catedră de geografie. În urma analizării dosarelor celor doi profesori, comisiile de specialitate ale Liceului Teoretic din Adjud, care decid aceste transferuri, au acordat un punctaj mai mare lui Gheorghe Carbarău, care a obținut astfel postul.
Profesoara Spînu a considerat că această decizie o nedreptățește, motiv pentru care a contestat-o mai întâi la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ)Vrancea. Pentu că nu i s-a dat câștig de cauză, în luna mai a anului 2013 s-a adresat Secției a II-a de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Vrancea, pentru anularea actului administrativ. La aproape un an de la introducerea acțiunii, instanța s-a pronunțat în favoarea profesoarei. „Admite acțiunea astfel cum a fost precizată și în consecință anulează actul administrativ emis de Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic «Emil Botta» Adjud la 5.04.2013 prin care s-a validat propunerea de neacordare a consimțământului pentru reclamantă privind transferul începând cu 1.09.2013 pe postul didactic/ catedra vacantă geografie cât și în ceea ce privește acordarea acestui consimțământ pârâtului Carbarău Gheorghe; anulează decizia de prestransfer consimțit între unitățile de învățământ în favoarea pârâtului Carbarău Gheorghe pentru Liceul Teoretic «Emil Botta». Obligă pârâții la emiterea actului administrativ de acordare a consimțământului de transfer reclamantei începând cu data rămânerii definitive a prezentei precum și la emiterea Deciziei de pretransfer consimțit între unitățile de învățământ în favoarea reclamantei pentru postul didactic/ catedra vacantă geografie formată dintr-un număr de 18 ore (…)”, se arată în soluția pronunțată de magistrații Tribunalului Vrancea, luna aceasta. Soluția nu este definitivă.
În acțiunea sa, profesoara de geografie a susținut că punctajul obținut de Carbarău, respectiv 41,25 puncte, față de 40,05 ale sale, nu a fost acordat pe dreptate. „Analizând  documentația administrativă depusă de către pârâtul  Carbarău Gheorghe în susținerea cererii de pretransfer a acestuia prin raportare la prevederile cuprinse în Fișa de Evaluare a acestuia (…)rezultă că   punctajul acordat  pârâtului Carbarău Gheorghe către Comisa de mobilitate din cadrul Liceului Teoretic «Emil Botta» din Adjud este rezultanta unor înscrisuri care nu fac dovada prin ele însele a situației de fapt pe care o atestă, a unor înscrisuri false și a interpretării vădit nelegală de către Comisa de mobilitate din cadrul Liceului Teoretic «Emil Botta» din Adjud a unor înscrisuri, cu consecința acordării în favoarea pârâtului Carbarău Gheorghe a unui punctaj ridicat în mod nelegal și netemeinic (…) Comisa de mobilitate din cadrul Liceului Teoretic «Emil Botta» din Adjud a dat eficiență juridică   procesului – verbal autentificat de către Åžcoala Gimnazială Ploscuțeni, care «atestă» participarea pârâtului Carbarău Gheorghe  la proiectul: «Restructurarea sistemului de formare continuă a personalului din învățământul  preuniversitar prin generalizarea sistemului de credite profesionale transferabile» POSDRU /3/1.3/S/2 ID:377 în condițiile în  pârâtul nu a prezentat Certificatul de competență profesională sau o    adeverință echivalentă pentru programele de lungă durată, durată medie, scurtă durată și pentru programe cu mai puțin de 30 de credite”, se arată în concluziile scrise de profesoara Spînu, depuse la ultimul termen de judecată.
„Cei vinovați de fraudarea acestui concurs să raspundă în fața legii”, a spus profesoara Nicoleta Spînu.
 
       Pregătit de recurs

De partea cealaltă, profesorul Carbarău nu consideră că a pierdut procesul, ci mai degrabă instituțiile de învățământ au de pierdut. Acesta așteaptă comunicarea soluției pentru a urma căile legale în acest sens. „A câștigat dumneaei pentru că a deschis procesul. Eu nu am pierdut pentru că nu am deschis niciun proces, eventual instituțiile au pierdut. În ceea ce privește recursul, voi urma procedurile legale. Deocamdată aștept înștiințarea”, a spus profesorul Gheorghiță Carbarău.
În cazul în care profesorul va face recurs, povestea va ajunge pe masa judecătorilor gălățeni, care vor decide cine va preda la catedra de geografie a Liceului „Emil Botta” din Adjud. Dacă soluția pronunțată de magistrații Tribunalului Vrancea va rămâne definitivă prin nerecurare, profesoara Spînu va fi titulara acestei catedre.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?