Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Anul Şarpelui: anul dezastrelor şi al fenomenelor meteo extreme


   Această predicție s-a confirmat. ANM a fost nevoită să instituie Codul Roșu de viscol, iar Guvernul, stare de alertă. Din punct de vedere al astrologiei asiatice,  la noapte intrăm  în „Anul Calului de Lemn”, cu o configurație asemănătoare anului 1954. Anul Calului de Lemn a început atunci în 3 februarie și adus în România „Marele Viscol”, care a îngropat în nămeți și capitala. Vântul a atins o viteză record: 126 kilometri la oră ! Iar viscolul a ținut două zile, necontenit, un alt record înregistrat în București.
   În 5 februarie, scriitorul Pamfil Martinescu nota în jurnalul său: „Am făcut o plimbare prin cartier, fiindcă în oraș nu se poate merge încă, deoarece tramvaiele nu au început să circule. E o priveliște extraordinară. Nămeții au acoperit străzile, gardurile, au înfundat curțile, ba, la unele case au ajuns până la streașină. (…) „
   Pe bulevard, liniile tramvaiului au fost dezgropate, dar pe ele merge un șir nesfârșit de oameni cât se vede în zare. Unii cu câte un bidon de gaz gol, unii cu câte un lemn la subțioară, cei mai mulți cu câte o pâine, pe care o țin la sân ca pe un copil și toți par aiuriți, năuciți (…). Nu există niciun vehicul și nici nu poate fi vorba. Pe străzi abia s-au făcut ici-colo pârtii în formă de tranșee, în care oamenii dispar cu totul și nu li se mai văd decât vârfurile căciulilor…
   Åži, după câteva zile mai liniștite, în 16 februarie așa a început al doilea viscol, la fel de puternic ca și cel dintâi. Troienile au mai crescut, drumurile care apucaseră să se desfunde au fost din nou acoperite, circulația a fost din nou întreruptă în București. Încă o perioadă de imobilzare în casă…
În 20 februarie, scriitorul Martinescu revine cu o însemnare: „După încetarea celui de-al doilea viscol a început iarna propriu-zisă. Vântul a stat, dar două zile și două nopți a nins încontinuu liniștit, așternând un strat de zăpadă de un metru și jumătate. Acum totul e îngropat în zăpadă. Casele se văd de la streașini în sus, străzile, curțile, gardurile au dispărut complet. Oamenii circulă pe nivelul streașinelor în card. Văzuți din casă pe fereastra par niște somnambuli alunecând prin văzduh…”.
   Dacă se va repeta sau nu scenariul de atunci, e greu de spus. „Fișa astrologică” a anului 2014 nu se prezintă, însă, în termeni foarte optimiști. Potrivit astrologiei europene, anul va fi marcat, în prima jumătate, de „Marea Piramidă de Apă” formată din planete grele care, în perioada amintită, se afă în cele trei zodii de apă: Jupiter este în Rac, Saturn în Scorpion și Neptun este în Pești. Acest marcaj de apă este interpretat în astrologie drept o „atenționare”: risc de precipitații „în exces”. În plus, tot anul este dominat de prezența lui Uranus, Planeta Schimbărilor neașteptate în zodia Berbec (anunțând treceri bruște de la perioadele cu temperaturi ridicate la cele scăzute, de la perioadele de secetă, la cele cu precipitații, intensificări ale vântului sau furtuni „iscate din senin”), iar Pluton, în zodia de pământ Capricorn (risc crescut de cutremure). Åži acestea sunt doar o parte din aspectele astrale de interes.
   Din perspectiva astrologică asiatică, 2014 este influențat de același semn zodiacal și același element ca și 1954. În astrologia chineză, există tot 12 zodii, ca și în astrologia Europeană, dar acestea definesc nu doar o lună, ci un an. Intrarea în Noul An are loc o dată cu a doua Lună Nouă de după solstițiul de iarnă. Astfel, prima Lună Nouă după solstițiul de iarnă din decembrie 2013 a avut loc în ziua de 1 ianuarie. Cea de a doua, este în data de 30 ianuarie. Din acest motiv, Anul Nou Chinezesc începe în 31 ianuarie 2014 și se încheie în 18 februarie 2015.
   Anul 2014 este dominat și de elementul Lemn. În astrologia chineză, există 5 elemente care, „se schimbă” o dată la doi ani, „însoțind”, fiecare, câte două zodii. De exemplu, anii 2012 și 2013 au fost dominați de elementul Apă, iar zodiile care au definit anii respectivi au fost, pe rând, Dragon și Åžarpe: 2012 a fost Anul Dragonului de Apă, iar 2013, Anul Åžarpelui de Apă. 2014 și 2015 sunt marcați de elementul Lemn: 2014 este Anul Calului de Lemn, iar 2015, Anul Oii de Lemn. Cum zodiile se repetă o dată la 12 ani, Ani ai Calului au mai fost: 2002, 1990, 1978, 1966, 1954, 1942, 1930 șamd.
   Exact aceeași combinație între zodie și element se regăsește o dată la 60 de ani (2014, 1954, 1896 șamd), creionând un ansamblu de factori asemnatori, care influențează atât natura, cât și viața socială, politica și economică. Din acest motiv, chinezii spun că dacă vrei să știi cum va fi anul 2014, ar trebui să afli cum a fost 1954. Ca să fii pregătit și să poți lua, din vreme, măsurile necesare.
   În România, în 1954 a fost Marele Viscol. Nu înseamnă, neapărat, că la fel va fi și în 2014. Dar nici nu trebuie exclusă, din start, această posibilitate. Åži, dacă privim la vremea de afară și dacă ascultam știrile…  

Astrolog Oana Hanganu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?