Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Sâmbătă 20 aprilie 2024 Nr. 6608

Locuieşti în garsonieră sau apartament ANL şi vrei să o/îl cumperi? Acum poţi


    Primăria municipiului Focșani îi anunță pe tinerii care stau în chirie în locuințe ANL că le pot cumpăra. În acest sens, municipalitatea a publicat un proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de vânzare a locuințelor de tip ANL, care urmează să fie aprobat în cadrul Consiliului Local. Doritorii își pot cumpăra locuințele ANL la prețul de 326 euro/mp. Proiectul de act normativ, precum și regulamentul pentru vânzarea acestor locuințe îl puteți consulta pe www.monitorulvn.ro, iar până pe 13 februarie puteți trimite la Primărie propuneri privind acest proiect, care se află în dezbatere publică. În municipiul Focșani există 708 unități locative ANL.

    Primăria municipiului Focșani oferă tinerilor care stau în chirie la ANL  posibilitatea să cumpere locuințele. Municipalitatea a făcut public, ieri, un proiect de act normativ privind aprobarea Regulamentului pentru vânzarea locuințelor tip ANL, care urmează să fie aprobat în cadrul Consiliului Local, după ce este supus dezbaterii publice. În perioada 3-13 februarie, cei interesați pot trimite în scris la Primăria municipiului Focșani, camera 102 – serviciul administrație publică locală, persoana de contact Cristina Dăscălescu, propuneri, sugestii și opinii privind acest proiect de act normativ.
    Potrivit Regulamentului, locuințele ANL se pot vinde titularilor contractelor de închiriere la solicitarea acestora, după minimum un an de închiriere neîntreruptă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/1992 privind vânzarea de locuințe construite din fondurile statului. Pentru a putea să cumpărați locuința ANL trebuie să îndepliniți următoarele condiții:
–    titularul contractului de închiriere și membrii familiei acestuia (soț/ soție, copii și alte persoane aflate în întreținerea acestuia) nu dețin o altă locuință în proprietate
–    venitul mediu brut pe membru de familie, la data vânzării, al titularului contractului de închiriere să nu depășească cu 100% salariul mediu brut pe economie
–    titularul contractului de închiriere și membri familiei acestuia pot beneficia o singură dată de cumpărarea unei locuințe pentru tineri destinată închirierii
–    contractul de închiriere să fie valabil la data depunerii cererii de cumpărare și la data vânzării
–    solicitantul să nu figureze cu debite la plata cheltuielilor de întreținere și la chirie.

Prețul: 326 euro/mp

    Cel mai important aspect îl constituie valoarea la care poate fi cumpărată locuința ANL. „Valoarea de vânzare a locuinței se calculează de către autoritățile administrației publice locale și reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat, multiplicată cu suprafața construită efectivă, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată la data punerii în funcțiune a locuinței până la data vânzării acesteia”, se arată în proiectul de hotărâre. Valoarea de înlocuire pe metru pătrat se stabilește anual, până la data de 31 iulie a anului următor. Valoarea de înlocuire pe metru pătrat începând cu 31 iulie 2013 este de 326 euro/mp inclusiv TVA.
    Valoarea de vânzare a locuinței se determină după formula: valoarea de vânzare a locuinței = valoarea de înlocuire/mp/an X suprafața construită efectiv – amortizarea. La valoarea de vânzare se adaugă și un comision de 1% din aceasta. „Prețul de vânzare al locuinței se achită integral la data încheierii contractului de vânzare cumpărare din sursele proprii ale solicitantului și/sau din credite contractate de acesta de la instituții financiare autorizate”, se mai arată în proiectul de hotărâre. Cumpărătorului i se atribuie în folosință, pe durata existenței construcției, și terenul aferent locuinței, respectiv cota indiviză din teren.
    Actele necesare cumpărării locuințelor ANL sunt: cerere tip (de la Centrul de Informare din holul Primăriei Focșani); adeverința eliberată de unitatea angajatoare care să conțină venitul net realizat anterior lunii în care se efectuează cererea de cumpărare, pentru soț, soție și ceilalți membri majori ai familiei; declarație notarială, pentru soț, soție și toți membrii familiei menționați în contract, cu textul „Nu dețin și nu am deținut o altă locuință în proprietate, inclusiv casă de vacanță”; certificat de rol fiscal care să ateste achitarea la zi a tuturor contribuțiilor datorate; adeverințe de la furnizorii de utilități care să ateste achitarea la zi a debitelor către furnizorii de utilități; contractul de închiriere; copii xerox de pe actele de identitate și naștere pentru soț, soție și ceilalți membri majori ai familiei menționați în contract.
    Locuințele ANL nu pot face obiectul unor acte de dispoziție între vii pe o perioadă de 5 ani de la data dobândirii acestora.

În Focșani sunt 708 locuințe ANL

    Sumele obținute din vânzarea locuințelor ANL sunt destinate exclusiv finanțării construcției de locuințe. Sumele reprezentând valoarea de vânzare a locuințelor ANL se încasează de către vânzător, apoi se vor vira în contul Agenției Naționale pentru  Locuințe în vederea finanțării programului de locuințe pentru tineri. Sumele reprezentând comisionul de 1% aplicat valorii de vânzare a locuințelor ANL se încasează și se constituie venituri la bugetul local al municipiului Focșani.
    În municipiul Focșani există 708 unități locative construite prin Agenția Națională de Locuințe, în cartierele Sud – Tineretului, Aleea Parc și Brăilei – Democrației. Acestea au fost recepționate succesiv, în perioada 2001-2007. În perioada 2008- 2013 chiriașii ANL din Focșani și-au exprimat dorința de a achiziționa aceste locuințe, iar acum au această posibilitate. 

    Puteți consulta proiectul de act normativ și raportul

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?