Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Au promis CELEBRITATE copiilor, dar au fugit cu BANII părinților


   Mai mulți focșăneni au depus plângere la poliție, în care susțin că ar fi fost înșelați de reprezentanții unei firme de modeling. Păgubiții susțin că reprezentanți ai societății ETIQUETTE CASTING SRL, din Sfântul Gheorghe, județul Covasna, le-au promis, contra cost, celebritate pentru copiii lor. După ce au dat banii însă, și-au dat seama că au fost înșelați. Pe fir au intrat și comisarii de la Protecția Consumatorilor, care i-au sancționat pe reprezentanții firmei de modeling. Aceștia nu au fost de găsit pentru a li se consemna punctul de vedere, deși am sunat la mai multe numere de telefon, dintre care unul publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

     Cu promisiunea că le vor iniția copiii în tainele modelingului, dansului sau ale actoriei, că vor avea prezentări de modă și apariții televizate, reprezentanții societății ETIQUETTE CASTING SRL ar fi încasat diferite sume de bani de la mai mulți focșăneni sub formă de „taxe de înscriere”. După ce le-ar fi luat banii, reprezentanții firmei nu ar mai fi făcut nimic din ce au promis. Ba mai mult, ei ar fi dispărut fără urmă din locația în care își desfășurau activitatea, cu tot cu birouri și calculatoare. Focșănenii care au avut de-a face cu firma ne-au spus că au dat sume cuprinse între 70 și 700 lei.
    Printre păgubiți se numără și Marian Rizea, din Focșani. El ar fi achitat suma de 70 lei pentru ca fetița lui să urmeze cursuri de modeling, să facă prezentări de modă și să apară în reviste. A dat banii, dar copila nu a apărut nicăieri și nici nu a mers la vreun curs. „Am mers la un centru comercial din Focșani, iar acolo m-a abordat o persoană, care m-a întrebat dacă nu vreau să-mi las fetița la cursuri de modeling. Am fost de acord, deși mi s-a părut că ceva este în neregulă. Cei de la firma Etiquette Trend mi-au cerut 70 lei pentru ca fata să facă cursuri de modeling timp de un an și să apară în reviste. De asemenea, mi-au spus că vor fi și prezentări de modă și așa mai departe. Asta se întâmpla pe data de 9 decembrie (2013-n.r.). Pe data de 18 urma să merg cu fetița la ei, pentru că a doua zi urma să fie o prezentare. După ce s-a semnat contractul, la câteva zile, ne-au sunat și ne-au chemat la ei să ne întrebe dacă nu vrem ca fetița să facă și cursuri de actorie, de dans. Pentru asta trebuia să mai dau 700 lei. Am refuzat și le-am spus că vreau să văd rezultatul de la treaba cu modelingul și după aia mai vedem. Pe 18 decembrie urma să mă duc să le duc măsurile fetei și să facă repetiție pentru prezentarea de a doua zi. A mers mama cu fata, pentru că eu eram la serviciu, dar au spus că s-a amânat prezentarea și să revenim peste trei zile. M-am dus eu și nu mai era nimic în locul respectiv. Sunt mulți în situația asta. Au mai mințit părinții că totul va fi filmat și le-a cerut încă 50 lei, dar nu a mai fost nimic. S-au făcut plângeri la poliție și la Protecția Consumatorului”, ne-a spus Marian Rizea.

„Am mai găsit un cordon și un coș de gunoi”

    Un alt tătic care susține că a fost înșelat este Costel Èšecu, tot din Focșani. El ne-a spus că a fost contactat de reprezentanții firmei și a acceptat propunerea lor, crezând că este vorba despre o firmă serioasă. Dar nu a fost așa. 
    Costel Èšecu susține că a fost înșelat de 120 de lei, pe care i-ar fi achitat pentru un curs de modeling și pentru o așa-zisă filmare din timpul prezentării. Bărbatul ne-a spus că atunci când a ajuns în incinta centrului comercial în care își desfășura firma activitatea a mai găsit doar un cordon, pus de jur împrejur, și un coș de gunoi. „Am fost contactat în luna septembrie a anului trecut și m-au întrebat dacă nu las fetița la cursuri de modeling. Am fost de acord și am dat 70 lei. I-au făcut o poză și urma să facă cursuri un an. După asta nu au mai dat niciun semn timp de aproximativ două luni. Ulterior m-au chemat la ei și m-au întrebat dacă nu o las la cursuri de actorie și dans și au cerut 700 lei. Nu am acceptat pentru că fata face dans. Nu se mai întâmpla nimic, iar la începutul lui decembrie i-am întrebat ce fac și nu au avut un răspuns. Apoi ne-au spus că pe data de 23 decembrie va fi o acțiune, concursuri și prezentare și că totul va fi filmat. Pentru asta au cerut 50 lei garanție. Am mers pe 23 și nu mai era nimic acolo. Doar un cordon de jur împrejur și un coș cu hârtii. Am vorbit și cu cei care le-au dat spațiul și ne-au spus că au plecat pe furiș, cu tot cu calculatoare și birouri. Am chemat poliția și apoi am mers și la Protecția Consumatorului. Sunt mulți păgubiți, iar unii au dat sume mult mai mari”, ne-a precizat Costel Èšecu.

Poze și promovare pe site-ul firmei

    Marian Rizea ne-a trimis și copii ale contractului încheiat firma de modeling, dar și un bon fiscal, cu care face dovada că a achitat suma de 70 lei. De asemenea, a fost încheiată și o convenție între părți. Conform convenției „taxa de înscriere este de 69,50 lei cu TVA și asigură înscrisului posibilitatea participării la preselecțiile organizate de prestator pe o perioadă de un an din momentul completării formularului. Taxa de înscriere se achită o singură dată și este nereturnabilă. În contul taxei de înscriere prestatorul se obligă se efectueze trei poze în format electronic și o poză tip carte poștală, ce se va înmâna înscrisului și să le posteze în maximum 45 de zile pe site-ul firmei SC ETIQUETTE CASTING SRL, în cazul în care înscrisul este de acord cu publicarea”
    Chestionarul de prezentare/înscriere este semnat în stânga sus de o persoană cu numele Ana, pe data de 30.11.2013, iar în dreapta jos este aplicată ștampila firmei și semnătura celui care o administrează. 

Cinci plângeri la poliție, amendă de la Protecția Consumatorilor

    Păgubiții au depus plângere la poliție, iar oamenii legii au întocmit dosar penal în care fac cercetări pentru înșelăciune. Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții IPJ Vrancea, plângerea a fost depusă pe data de 24 decembrie anul trecut și este semnată de cinci persoane, care au susținut că au fost înșelate. „Se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, urmând ca în funcție de rezultatele anchetei să fie dispuse măsuri legale”, ne-a declarat inspectorul principal Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.
    De la Protecția Consumatorului am primit confirmarea că au existat mai multe plângeri la adresa acestei firme. Surse oficiale din cadrul instituției ne-au precizat că unele dintre reclamații au fost rezolvate deja, iar firma a fost amendată pentru „practici înșelătoare”. Aceleași surse ne-au spus că amenda a fost contestată în instanță. Reprezentanții OPC mai au și acum plângeri în lucru.

Reprezentanții firmei nu au putut fi contactați

    Reporterii „Monitorul de Vrancea” au încercat ieri să ia legătura cu reprezentanții firmei, dar aceștia nu au fost de găsit. Pe internet apar puține date despre firmă, iar la numărul de telefon afișat pe site-ul www.etiguettetrend.ro și pe chestionarul de prezentare/înscriere completat de focșănenii păgubiți nu a răspuns nimeni, telefonul fiind închis. 
    Păgubiții ne-au mai dat un număr de telefon, al unei persoane din conducerea firmei, dar nici la acesta nu a răspuns nimeni, deși telefonul a sunat. De asemenea, am mai găsit un număr de contact pe site-ul Ministerului Finanțelor. Nici la acesta nu a răspuns nimeni.

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?