Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

ATENŢIE, gospodari ! Începe un mini-recensământ agricol


   Câteva mii de fermieri vrânceni vor da interviuri în luna ianuarie despre anul agricol care s-a încheiat. Ancheta structurală din Agricultură 2013 (ASA 2013), cum este numită acțiunea derulată la nivel național de Institutul Național de Statistică (INS), va avea loc în perioada 10 ianuarie – 10 februarie 2014. În Vrancea, interviurile vor fi efectuate în fiecare localitate din județ, și vor fi realizate în special de persoane care lucrează la primăriile localităților. Directorul Direcției Județene de Statistică, Vasile Apostu, a explicat că la selecția operatorilor de interviu s-a ținut cont ca aceste persoane că cunoască localitatea respectivă. „Vor fi eșantioane de fermieri din fiecare localitate. Nu vor fi interviuri cu toți agricultorii ci, de exemplu, dacă o localitate are 1800 de gospodării, eșantionul va fi de 300 gospodării. Este, practic, un mini recensământ agricol. Operatorii de interviu sunt în special persoane care lucrează la primării pentru că am dorit să fie oameni care cunosc localitățile. Nu puteam să trimit oameni de la Focșani să facă interviuri la Vintileasca, de exemplu”, ne-a declarat directorul Direcției Județene de Statistică.
    Potrivit datelor de la INS, ASA 2013 vizează atât exploatațiile agricole fără personalitate juridică cuprinse în eșantion cât și toate exploatațiile agricole cu personalitate juridică, care au desfășurat activități agricole, fie ca activitate principală, fie ca activitate secundară, indiferent de mărimea și aportul lor la producția agricolă, atât din mediul rural cât și din cel urban. Acest minirecensământ are ca „obiectiv principal culegerea datelor și obținerea informațiilor privind principalele caracteristici ale exploatațiilor agricole, cum sunt: utilizarea suprafețelor agricole, modul de deținere, suprafețele agricole cultivate, irigațiile, efectivele de animale, agricultura ecologică, mașinile și echipamentele agricole, persoanele care desfășoară activități agricole, dezvoltarea rurală etc.”.
    Rezultatele anchetei din agricultură vor fi disponibile la sfârșitul anului 2014, iar datele rezultate se vor transmite și Eurostat. „Legislația europeană referitoare la statistica structurilor agricole prevede organizarea și efectuarea anchetelor statistice comunitare cu privire la structura exploatațiilor agricole, respectiv recensămintele generale agricole, realizate o dată la 10 ani și anchetele structurale în agricultură în anii 2013 și 2016 (cercetări statistice realizate prin sondaj). Având în vedere calitatea de stat membru al Uniunii Europene și acquis-ul comunitar în domeniul statisticii agricole, România trebuie să efectueze ancheta structurală în agricultură cu an de referință 2013”, informează INS.
    Pentru această cercetare statistică, Comisia Europeană a alocat României 2 milioane euro. ASA 2013 va fi realizată pe baza unui eșantion reprezentativ la nivel național, macroregiune, regiune de dezvoltare și județ, format din circa 31 de mii de exploatații agricole cu personalitate juridică și 313 mii exploatații agricole fără personalitate juridică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?