Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Guvernul introduce taxa pe pârloagă


Câteva mii de țărani vrânceni riscă o amendă între 200 și 400 lei/hectar dacă nu vor avea bani să își lucreze terenurile. Un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Agriculturii prevede sancționarea deținătorilor de terenuri care nu desfășoară activități agricole pe aceste suprafețe. La nivelul județului Vrancea, anul trecut au rămas nelucrate câteva mii de hectare de teren, aproape 10% din suprafața județului. Situația este generală în România, unde micii proprie- tari sunt lipsiți de sprijinul statului și nu mai au cum să își lucreze terenurile. În loc să caute motivele pentru care țăranii nu își mai lucrează proprietățile, guvernul vrea să îi sancționeze, chipurile pentru că se „îngreunează efectuarea lucrărilor agricole și crește costurile de producție”.
Guvernanții nu au anunțat măsuri pentru sprijinirea agricultorilor care fie sunt prea bătrâni pentru a-și lucra pământul, fie nu mai au bani ca să-i piardă în lucrările agricole. În schimb, au pregătit sancționarea lor. Amenda începe de la 200 lei, pentru primul an în care terenul rămâne nelucrat și ajunge la 400 lei, în al treilea an consecutiv.
Amenzile vor fi aplicate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, pentru terenurile agricultorilor ce fac obiectul cererilor de plată pe suprafață dar și de Direcția Agricolă, pentru celelalte terenuri din fondul agricol național. Procedura prevede ca inspectorul acestora să facă sesizarea despre terenurile nelucrate către conducătorul instituției. Ulterior, deținătorul terenului va primi o somație „pentru ca terenurile să fie lucrate în termen de cel mult 2 luni”. Dacă terenul verificat rămâne în continuare nelucrat, atunci se aplică sancțiunea financiară.
„Deținătorii de terenuri, fie că au calitatea de agricultor sau nu, au obligația să lucreze terenul sau să desfășoare activități agricole indiferent de tipul de posesie, cu respectarea următoarelor standarde: a) întreținerea pajiștilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de pășunat sau prin cosirea lor cel puțin o dată pe an; b) evitarea instalării vegetației nedorite pe terenurile agricole sau pe terenurile neagricole extravilane inclusiv pe terenurile care nu sunt folosite în scopul producției”, se arată în proiectul actului normativ.
Doar în Vrancea, au fost peste 7.200 hectare de teren agricol rămase nelucrate în anul agricol 2010/2011. Au rămas pârloagă nu mai puțin de 5.555 hectare teren arabil și 1.669 hectare de vie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?