Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Finanţiştii s-au supărat pe lichidatorii firmelor aflate în faliment


   Finanțiștii vrânceni sunt nemulțumiți de încasările realizate în urma procedurilor de insolvență derulate la cele 482 de firme aflate în această situație. Nemulțumirile au fost exprimate și în cadrul unei întâlniri cu practicienii în insolvență din județ. Åžefii fiscului vrâncean au arătat că deși valoarea sumelor de recuperat de la cele 482 de firme aflate în insolvență a ajuns la 183,78 milioane lei, suma recuperată la bugetul statului în urma procedurilor derulate de practicieni se ridică doar la 911,25 mii lei, adică mai puțin de 1%. Înseamnă o sumă infimă și care ridică semne de întrebare asupra corectitudinii metodelor unor practicieni în insolvență. Pe bună dreptate, finanțiștii se întreabă unde sunt banii recuperați de la câteva firme mari care au intrat în procedura de insolvență și faliment.
    Într-un comunicat de presă, conducerea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arată că s-a solicitat practicienilor în insolvență „în calitatea lor autorizată de conducători ai activității debitorilor aflați sub incidența Legii 85/2006 cu modificările și completările ulterioare, de a depune declarații fiscale la termenele și în condițiile prevăzute de Codul de Procedură Fiscală”.
   „Neîndeplinirea la termen a obligațiilor de declarare prevăzute de lege, a bunurilor și veniturilor impozabile sau, după caz, a impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume, precum și orice informații în legătură cu impozitele, taxele, contribuțiile, bunurile și veniturile impozabile, dacă legea prevede declararea acestora constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor juridice”, avertizează șefii Fiscului vrâncean.
    Mai mult, aceștia arată că potrivit legii 85 din 2006, „creanțele născute după data deschiderii procedurii insolvenței, în perioada de observație sau în procedura reorganizării judiciare vor fi plătite conform documentelor din care rezultă, nefiind necesară înscrierea la masa credală”. Iar procedura se aplică în mod corespunzător și pentru creanțele născute în procedura de faliment. Conducerea AJFP a cerut practicienilor să facă toate demersurile pentru a fi achitate datoriile către bugetul statului rezultate din activitatea curentă a societăților aflate în această situație. „Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea solicită practicienilor în insolvență de a lua măsurile legale necesare achitării creanțelor bugetare rezultate din activitatea curentă a societăților debitoare. Nerespectarea dispozițiilor legale va avea drept efect principal majorarea masei credale a societăților aflate în insolvență și diminuarea șanselor instituției noastre de recuperare a creanțelor bugetare”, precizează AJFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?