Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Ce este un manometru și la ce îl folosești

Deși rareori vedem un manometru, acest instrument este unul important pentru viața de zi cu zi.

Aceste instrumente numite manometre sunt unul dintre primele instrumente de măsurare a presiunii. Ele sunt încă utilizate astăzi datorită exactității inerente și simplității de funcționare.

Putem spune despre manometre că sunt un dispozitiv cu ajutorul căruia se măsoară presiunea. Un manometru funcționează echilibrând greutatea unei coloane de fluid între două puncte de interes.

Presiunea sau diferența de presiune (între două spații izolate) este important de cunoscut din mai multe motive. Uneori, presiunea este o problemă de siguranță – lucrurile ar trebui să se întâmple într-o limită corectă de presiuni. Lucrurile rele, cum ar fi exploziile, sunt cauzate de limită incorectă de presiune.
Există multe modele diferite de manometre, inclusiv modele digitale.

Dar pentru ce sunt folosite manometre în viața de zi cu zi? Hai să vedem.

De exemplu, o primă utilizare care îți poate veni vine în minte este atunci când un instalator îți repară boilerul de acasă. Acesta folosește manometre pentru a verifica dacă presiunea este conform așteptărilor și că nu există o scurgere de gaz. În acest contexte, instalatorii folosesc manometre pentru întreținerea sistemelor de încălzire, ventilație și climatizare, sisteme pneumatice sau cu gaz de joasă presiune.

Totodată, orice om poate folosi manometre pentru a verifica presiunea din roțile propriei mașini. Este important să te asiguri că presiunea în anvelope este corectă. Ea este importantă nu numai pentru siguranță. Presiunea corectă a pneurilor economisește combustibil și prelungește durata de viață a pneurilor.
De asemenea, te poți gândi la fabrici care produc energie electrică, cum ar fi centralele electrice. Centralele electrice comerciale fierb apa pentru a crea abur care apoi alimentează o turbină ce „mișcă” un generator. Pentru a produce cantități mari de energie este nevoie de echipamente mari, tuburi și vase care trebuie să funcționeze la o presiune specifică pentru ca acest proces să funcționeze într-un mod ordonat. Măsurarea presiunilor și temperaturilor asigură că apa folosită este lichidă în locuri în care ar trebui să fie lichidă și că este sub formă de vapori acolo unde ar trebui să fie vapori. Măsurătorile de presiune permit ca lucrurile de acest fel să funcționeze la presiuni mari, fără a depăși presiunile care ar pune în pericol rezistența dispozitivelor care conțin lichidul sub presiune. Astfel, se previne o situație periculoasă ce ar putea cauza explozii.

Industria nu este singurul loc în care presiunea este importantă. Medicii spun multe despre sănătatea ta folosind tensiunea arterială. Și presiunea fluidului ochilor. Astfel, există numeroase aplicații clinice pentru manometre, precum măsurarea tensiunii arteriale și în fizioterapie.

Presiunea atmosferică mișcă aerul în jur și este o forță puternică în formarea vremii. Acesta este motivul pentru care este întotdeauna raportată. Nu numai că mișcă aerul în jur, ci controlează, în parte, dacă apa din aer este lichidă sau vapori. Presiunea este foarte critică pentru intemperii, chiar dacă variațiile acestei presiuni sunt minuscule în comparație cu cele măsurate în industrie. Astfel, folosim manometre pentru a măsura presiunea atmosferică și a estima prognoza climatică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?