Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

VIDEO şi GALERIE FOTO: Vrâncenii SUNT SOLIDARI cu sinistraţii din Galaţi


   Premierul Victor Ponta, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, au însoțit, vineri, convoaiele umanitare în localitățile gălățene afectate de inundațiile din această săptămână. Trei tiruri din Vrancea, încărcate cu alimente de bază și apă au ajuns în comunele Cuca, Costache Negri și Cudalbi. Sub deviza „PSD Vrancea îi ajută pe frații din Galați”, organizația PSD Vrancea a demarat vineri o campanie de colectare de alimente, îmbrăcăminte și obiecte de uz casnic pentru a-i ajuta, în continuare, pe cei cărora apele le-au luat totul. „Vrâncenii știu cel mai bine ce înseamnă solidaritatea umană”, a afirmat Marian Oprișan.

   
    Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a însoțit vineri un transport umanitar cu apă și alimente de bază, destinat persoanelor din județul Galați, afectate de inundațiile din zilele de 11-12 septembrie 2013. Trei tiruri au ajuns în comunele Cuca, Costache Negri și Cudalbi, iar acțiunea de sprijinire a sinistraților din comunele gălățene va continua în zilele următoare.
    La nivelul organizației PSD Vrancea a fost demarată o campanie sub deviza „PSD Vrancea îi ajută pe frații din Galați”, de colectare de alimente, îmbrăcăminte și obiecte de uz casnic pentru a-i ajuta, în continuare, pe cei cărora apele le-au luat totul. În aceste sens, Marian Oprișan a făcut „un apel de suflet la toți vrâncenii care doresc să îi ajute pe frații sinistrați din județul Galați să aducă la sediul PSD Vrancea din Strada Republicii nr. 13 produsele pe care doresc să le doneze, sediul organizației fiind deschis 24/24 ore special pentru acest eveniment”, după cum se arată într-un comunicat de presă.
    În comunele gălățene cel mai grav afectate de inundații, președintelui UNCJR i s-au alăturat premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica. Marian Oprișan a declarat că vor fi continuate acțiunile de întrajutorare și în perioada imediat următoare. „Vom trimite camioane cu alimente de bază, apă. UNCJR va organiza un convoi, PSD va organiza un convoi, inclusiv județul Vrancea va organiza un convoi. Vrâncenii știu cel mai bine ce înseamnă solidaritatea umană, județul Vrancea fiind cel mai afectat la inundațiile din 2005”, a afirmat președintele UNCJR, Marian Oprișan. Liderul social democrat a discutat cu cetățenii și autoritățile locale din comunele Cuca, Costache Negri și Cudalbi. Oamenii au arătat că vor avea nevoie de piatră pentru reconstrucția locuințelor, iar Oprișan le-a cerut să întocmească o evidență cu lucrurile de care au nevoie pentru a-i ajuta.

„Dacă nu strigau vecinii la noi îmi mureau copiii și soția în casă”

    Viitura a distrus într-o oră agoniseala de o viață a peste 400 de familii din comuna gălățeană Costache Negri. La două zile după potop, rănile lăsate de viituri sunt vizibile, iar oamenii disperați. Case distruse, animale moarte, mâl de o jumătate de metru în locuințe, mobila distrusă și aruncată pe marginea drumului, bălți în care porumbul de abia cules se amestecă cu noroiul adus de viituri. Apa a distrus terasamente la drumuri, a șubrezit podurile și a colmatat șanțurile.
    Disperați după ce au văzut cum munca de-o viață le-a fost luată de ape, oamenii declară că dacă nu vor primi ajutor din partea autorităților statului nu vor putea trece peste iarna care se apropie. Ionica Fotache spune că furia apelor a distrus tot ce-a muncit o viață. „A venit un vuiet puternic, iar când am ieșit afară deja apa era în spatele casei mele. În câteva minute a intrat în casă. Ne-a distrus tot, nu mai avem nimic. Nu avem pat pe care să dormim, sobă să ne încălzim sau așternuturi să ne învelim. Nu avem ce mânca și nu avem cu ce să hrănim animalele. Suntem la mila lui Dumnezeu”, a spus Ionica Fotache.
    Iamandei Ionel are 45 ani și îi mulțumește lui Dumnezeu că a scăpat cu viață; el, familia lui, dar și consătenii săi. Omul este încă speriat și povestește că dacă nu era avertizat de vecini îi mureau soția și copiii în casă. „Pe la 11.00 am auzit agitație. Apoi un zgomot asurzitor. Imediat am fost strigat de vecini. Dacă nu strigau vecinii la noi îmi mureau copiii și soția în casă. Sunt unul dintre cei mai afectați din sat, toate animalele au fost omorâte de viitură, casa a fost distrusă în totalitate, tot ce se afla în casă este distrus…. Mă bucur că nu mi-au murit soția, mama și copiii. Sper să avem puterea să o luăm de la capăt”, a spus Ionel Iamandei. Bărbatul ne arată în spatele casei urmele grozăviei și ale potopului despre care spune că pentru ei a fost unul ca în Biblie. Animalele sunt moarte în grajduri, porumbarele vecinilor aduse de la o sută de metri și proptite în casa sa, garduri și solare distruse.

„A trebuit să vină domnul Oprișan din Vrancea să ne întrebe dacă avem apă și dacă avem ce mânca”

    Neagu Neculina are 63 de ani și spune, cu lacrimi în ochi, că a crezut că vine sfârșitul lumii când a văzut cum munca de-o viață i-a fost ștearsă de pe fața pământului în mai puțin de o oră. Bătrâna spune că dacă nu va fi ajutată de autorități nu are nicio posibilitate să-și refacă gospodăria sau locuința. „Am crezut că vine sfârșitul lumii. Totu’ pârâia și trosnea. În câteva minute casa s-a umplut de mâl și de apă. Am avut apa de un metru în casă. Toata agoniseala noastră a fost luată de apa și s-a dus. Mai bine mă lua Dumnezeu pe mine…”, spune femeia plângând. Pentru a-i ajuta pe oameni, autoritățile au dislocat la fața locului aproximativ 600 de militari și peste 200 de jandarmi însă și așa oamenii se arată reticenți când vine vorba despre ajutor din partea statului.
    În schimb țin să le mulțumească celor care au sărit în sprijinul lor. „Ai noștri de la comună și județ nu prea ne-au ajutat. A trebuit să vină domnul Oprișan din Vrancea să ne întrebe dacă avem apă și dacă avem ce mânca. Ii mulțumim pentru că este alături de noi”, a spus Ionel Iamandei.

Bani din Fondul de rezervă al Guvernului Ponta

    Premierul Victor Ponta le-a spus, vineri, sinistraților din comunele gălățene afectate de inundații că în ședința de Guvern de miercuri se va aproba alocarea, din Fondul de rezervă, a banilor necesari refacerii caselor avariate, adăugând că evaluarea în acest sens se va face după retragerea apelor. „Deocamdată, nu se poate face nimic până când nu se oprește ploaia și nu se retrag apele. Abia apoi se va putea face evaluarea situației din teren, după care, în ședința de Guvern de miercuri, vom aproba alocarea dn Fondul de rezervă a sumelor necesare cumpărării materialelor de construcție pentru refacerea caselor avariate. Acum, mai mult de-atât n-avem ce face”, a declarat, vineri după-amiază, premierul Victor Ponta în comuna gălățeană Pechea, una dintre localitățile afectate de viituri.
    Ponta a stat de vorbă cu sinistrații și a cerut primarilor să spună de ce anume au nevoie urgentă, aceștia solicitând, în principal, saltele pături, combustibil și alimente. „Succes și ziceți tot ce aveți nevoie”, le-a spus premierul Ponta sinistraților care l-au întâmpinat în timpul deplasării în zonele inundate. Premierul le-a cerut edililor să evacueze oamenii din zonele unde sunt prognozate noi precipitații pentru evitarea producerii unor situații similare, spunând: „Mai bine scoatem oamenii din locuințe și ne înjură decât să se întâmple ceva”.

Nouă persoane și-au pierdut viața

    Nouă persoane, între care o fetiță de opt ani, și-au pierdut viața după ce au fost luate de viituri, în noaptea de miercuri spre joi, în județul Galați. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați a prezentat, vineri, un bilanț provizoriu al pagubelor produse de inundații în ultimele 48 de ore, fiind afectate 22 de localități, pagube importante înregistrându-se și în orașul Tecuci. Potrivit bilanțului, 2.434 de persoane au fost evacuate din locuințe din cauza inundațiilor. De asemenea, 1.374 de case au fost afectate de viituri, iar 11 locuințe au fost distruse complet. Totodată, 140 de persoane au fost salvate de la înec.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?