Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: Oameni de sport la Ora de Istorie pe Câmpul de jertfă și glorie de la Mărășești!


Imaginați-vă că vedeți în depărtare grupuri de oameni venind și tot venind dinspre Mărășești spre Siret- tineri și adulți, bătrâni, unii în costume naționale sau/și cu drapele ale României, și adunându-se o lungă clipă ca pentru reculegere și intrând apoi în câmpul viitorilor stejari ai Parcului Memoriei Naționale. Venind din toată Vrancea, de la Iași, Voluntari, Baia Mare, Oradea, Buzău din multe alte părți ale României la o chemare care nu mai este a inițiatorilor, ci a ființei românești care poate trăi în astfel de momente mai curat și mai profund decât o face îndeobște. Așa a fost sâmbătă, 21 aprilie 2018, pe câmpul care pornește de la Siret spre Mărășești, unde 115.000 de stejari plantați acum vor întregi Parcul Memoriei Naționale spre cinstirea eroilor care în 1917 au pus la temelia României Mari sângele lor și viața lor.
Între cei 11 mii de voluntari și foarte mulți oameni de sport. Sportivi profesioniști, sportivi în devenire și practicanți ai sportului, ai mișcării în aer liber.
De la Clubul Sportiv Municipal Focșani 2007 au fost handbaliștii, foarte ușor de remarcat prin echipamentul lor de prezentare. Împreună cu antrenorii Viorel Ciubotaru și Bogdan Voica, au plantat puieți în Parcul Memoriei Naționale jucătorii români ai echipei, dar și georgianul Shota Tevzadze și sârbul Ilija Sladic. Cu amândoi am vorbit înainte de intra pe câmpul de plantare. Ilija, fiu al unui popor viteaz, dârz și demn, s-a arătat impresionat de ideea de cinstire într-o asemenea manieră a eroilor neamului și mi-a spus că pentru poporul său corespondentul Mărășeștiului este Kosovopolje, în traducere Câmpia Mirelei, unde în 1389 a avut loc o mare bătălie între otomani și sârbi și pe care sârbii o consideră un moment de referință pentru identitatea lor națională. Ilija Sladic și Shota Tevzadze – fiul altui popor dârz, demn și viteaz, au onorat, apoi, memoria ostașilor români plantând, fiecare câte un puiet de stejar în Parcul Memoriei Naționale. Nu știu dacă și câți străini au mai făcut asemenea gesturi de prețuire a istoriei României aici, pe câmpul dintre Siret și Mărășești, dar cu siguranță doi handbaliști de la CSM Focșani 2007 au făcut-o sâmbătă, 21 aprilie 2018.
A fost de la CSM Focșani 2007 și un grup de judoka între care multiplul campion al României, Laris Borș și colegii săi de club și de performanțe Bogdan Drîmbă, Răzvan Burdușel și Mihai Vrabie. Au fost și fotbaliști ai echipei de seniori a CSM Focșani 2007.
Cum au fost și gimnastele campioane Iulia Trestianu și Ana Maria Bărbosu, componente ale Lotului de la Deva, împreună cu colege ale lor și cu profesoarele antrenoare Daniela Trandafir și Doinița Vulcan, elevi ai Liceului cu Program Sportiv împreună cu profesori ai lor.
Dar au fost și numeroși practicanți de plăcere ai sportului între care directorul Direcției Silvice Vrancea, Lucian Zamfir, căpitanul echipei de minifotbal a Sovejei, participant la competițiile de sală și redutabil jucător de tenis, primarul comunei Câmpineanca, Tudorel Ivan, fotbalist de iarbă și de sală ori Valentin Tîlvăr, primarul Dumbrăveniului și cel mai important suținător ale echipei de fotbal a comunei.            
La plantat puieți de stejar i-am întâlnit pe directorul Direcției Agricole Vrancea, Ticu Costandache, fost jucător de fotbal, pe militarii jucători de fotbal, pe jucătorii echipei de minifotbal a Finanțelor, recent câștigătoare a „Cupei Adi Olteanu”. Au fost în Parcul Memoriei Naționale veteranii rugbiști ai Vrancei, echipa Scorpion – susținătoarea turneului internațional de tenis Vrancea Trophy – Trofeul CJ Vrancea și al Municipiului Focșani, agenții de securitate ai UMO Serv care asigură ordinea la meciurile de Ligă Națională ale echipei CSM Focșani 2007. Și mulți alți oameni de sport ori susținători ai sportului pe care îi puteți vedea în imaginile alăturate.
Cu toții au fost parte a unei acțiuni ce va lăsa pentru viitor un semn al trăiniciei unui neam care în acest an sărbătorește împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, cea care a dat lumii România Mare.
Cu siguranță că Parcul Memoriei Naționale este o inițiativă excepțională a ziariștilor de la Antena 3. Va fi și o împlinire excepțională a celor care pun ideea în  operă, începând cu Consiliul Județean Vrancea și multele mii de voluntari. Dar poate la fel de important, dacă nu mai important, este testul de trăire patriotică pe care toți românii care au venit la Mărășești pentru a cinsti în acest mod memoria eroilor l-au trecut într-o manieră impresionantă la ora de Istorie pe câmpul de jertfă și glorie de la Mărășești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?