Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Ce scria ”Milcovul” pe 26 august 1979


   Pentru nostalgici, dar și pentru generațiile tinere, începem în această săptămână o nouă rubrică, intitulată „Presa de acum…” 20, 30 sau 40 de ani, în care ne propunem să vă arătăm fragmente din articolele care erau scrise în presa vremii, cu farmecul lor aparte. 
   Pentru această săptămână am ales ziarul „Milcovul”, din 26 august 1979, de acum exact 34 de ani. Iată câteva titluri și fragmente de articole, care ni s-au părut sugestive din această ediție:
   „Oamenii muncii vrânceni, alături de întregul popor, au sărbătorit cea de-a XXXV-a aniversare a revoluției de eliberare socială și națională, antifascistă și antiimperialistă” – „Fanfara intonează Imnul de Stat al Republicii Socialiste România – moment ce anticipează demonstrația celor peste 40.000 de oameni ai muncii din Focșani și județul Vrancea. Peste 3000 de pionieri și șoimi ai patriei din municipiu defilează, aducând la marea sărbătoare chintesența gîndurilor curate, a irișilor puri: „Românie, vatra mea de stea / Românie tu, mândria mea / Casa mea și dorul meu fierbinte / Anii mei și drumul meu-nainte…”
   Rubrica Ecran economic, „O decadă în avans la producția globală și marfă” – „La sfârșitul celei de a doua decade a lunii august, personalul muncitor de la Filatura de lână pieptănată Focșani a înscris pe agenda de muncă un nou succes: îndeplinirea planului la indicatorii producție globală și producție marfă pe opt luni ale acestui an. Marea sărbătoare a Eliberării patriei a fost omagiată de colectivul de aici și prin raportarea cumulat de la începutul anului a unor producții suplimentare, globală și marfă, de peste 7,9 milioane lei și respectiv 8,4 milioane lei”      
   Rubrica „Cetățenii observă, critică, propun”, „Sifon și… maraton” – „În comuna noastră ființează șase centre de umplere a sifoanelor – ne menționează Nicolae Cojocaru din Å¢ifești. Åži continuă: geografic, ele ar fi amplasate astfel: două în Oleșești, două în satul de reședință și câte unul la Tufe și Sîrbi. Am spus „ființează”, dar asta vorba vine. Pentru că ori „nu-i apă” (și pentru asta ți se recomandă să vii cu apa de-acasă în căldare) ori nu-i acid sau – cazul centrului gestionat de Gheorghe Macarie, din Tufe – „dimineața n-am timp, după-amiaza n-am chef”. În atari condiții, pentru un sifon faci maraton între centre și neglijențe. Poate ne ajutați dv. să obținem, dincolo de alergătură și niscai apă gazoasă. Întru ajutorare am scris rîndurile de față. Poate le-or zări și cineva din conducerea cooperativei și-o lua măsurile de cuviință”
   „Cu ochii la pește, cu spatele la lege”: „Se părea că celor patru – Costel I. Dumitru și Nicolae Bacalu, profesori, Vasile Gh. Sușu, tehnician agricol și Ionel Ioan, croitor – ziua le trecea cu spor. Peștele se aduna – de-o saramură și de-o ciorbă – de zor în taștele pescarilor iliciți. Dar, ca-ntotdeauna, se găsesc niscai persoane care să strice „buna dispoziție” a unor contravenienți. Așa s-a întâmplat și în cazul de față. Când era activitatea (citește – braconajul) mai în toi, pică o patrulă a AJVPS. Deznodământul a fost firesc, aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege. Zice-se că cineva din grupul nărujenilor ar fi spus în surdină: „scumpă mai e ciorba asta!”. Pe alți eventuali amatori de… saramuri ilicite îi anunțăm că Asociația județeană de vânătoare și pescuit sportiv a format patru echipe de control al apelor județului. Aviz celor ce pot pica în… undiță.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?