Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Conducerea Spitalului Adjud a întocmit planul de reorganizare şi restructurare


   Planurile de reorganizare și restructurare ale spitalelor din Vrancea au fost înaintate Prefecturii Vrancea. În urmă cu trei săptămâni, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, le cerea directorilor de spitale din întreaga țară să identifice și să precizeze măsurile de reorganizare și restructurare a unităților sanitare cu paturi, astfel încât acestea să se încadreze în bugetul alocat în acest an. Ministrul a impus și un termen, respectiv 15 august. Planurile de eficientizare a unităților spitalicești au fost depuse miercuri, la Prefectură, care le va înainta Ministerului Sănătății.
   Reprezentanții spitalelor din județ, cu excepția celui de la Dumbrăveni, au depus la Prefectura Vrancea planurile de reorganizare și restructurare. Spitalul Municipal din Adjud, al doilea spital ca mărime din Vrancea, are în prezent datorii de peste 1,5 milioane lei. Pentru reducerea cheltuielilor și pentru a se încadra în buget, conducerea Spitalului Adjud a propus mai multe măsuri de eficientizare. Spitalul intenționează reducerea numărului de internări prin Compartimentul de Primire Urgențe, creșterea veniturilor proprii prin taxarea serviciilor medicale la cererea pacientului, dar și înființarea unor rezerve de cazare cu plată în secțiile Interne și Ginecologie. „În structura Spitalului  Municipal Adjud funcționează Camera Primire Urgențe (C.P.U.) care asigură servicii de urgență prespitalicească. Această structură nu beneficiază de finanțare de la bugetul de stat, deoarece nu are o structură completă de personal. Pentru a îndeplini această condiție este necesară angajarea a doi medici cu competențe în medicina de urgență prespitalicească, ceea ce ar conduce la finanțarea acestei activități. Ca măsură pentru optimizarea acestei activități se impune reducerea numărului de internări prin serviciul CPU, în cazul în care urgența este temporizată sau se prezintă cu bilet de trimitere în serviciul CPU în locul prezentării la biroul de internări. Creșterea veniturilor proprii prin taxarea serviciilor medicale la cererea pacientului, estimând că valoarea încasărilor pentru venituri proprii aferente semestrului II va crește cu aproximativ 20%, reprezentând aproximativ 65.066 lei. Crearea de noi rezerve de cazare cu plată în secțiile interne și ginecologie pe lângă compartimentele chirurgie și ortopedie, în vederea încasării taxei de confort în valoare de 10 lei/zi. Creșterea numărului de încasări a diverselor tipuri de ecografie și servicii de radiologie (radiografii și radioscopii) la cererea pacientului cu eliberare de chitanță (contra cost) ajungându-se astfel la o medie lunară de peste 12.000 lei încasări”, se arată în planul de măsuri propus de conducerea Spitalului Adjud. 
   Tot pentru a crește încasările, conducerea Spitalului Adjud intenționează să facă două Compartimente de Dermato-Venerologie și ORL, dar și să mărească numărul de paturi din Compartimentul de Cardiologie.  
 
Spitalul nu mai face angajări
   Au fost propuse și o serie de măsuri pentru diminuarea cheltuielilor. Prin urmare, se dorește scăderea cheltuielilor la energie electrică și gaz, prin montarea de întrerupătoare cu senzori. De asemenea, conducerea spitalului a luat măsura de a nu mai face nicio angajare, suspendând concursurile pentru ocuparea a patru posturi de asistenți medicali și să nu mai acorde sporuri de calculator celor care nu lucrează  cel puțin 75% din programul de lucru pe calculator.
   „Suspendarea tuturor concursurilor privind ocuparea a trei posturi de asistenți medicali pe perioada nedeterminată și a unui post pe perioadă determinată, înregistrându-se o economie la fondul de salarii de aproximativ 5.000 lei. Neacordarea sporului de calculator pentru persoanele care nu lucrează minimum 75% pe calculator din programul de lucru, ceea ce ar conduce la o economie la fondul de salarii în valoare 3.100 lei. Făcând o sinteză a celor arătate mai sus se constată că cheltuielile aferente lunii iulie 2013 au scăzut față de media înregistrată în semestrul I  pe anul curent în valoare de aproximativ 70.000 lei,  ceea ce reprezintă o reducere lunară de aproximativ 7% față de media lunară precedentă”, se mai arată în plan. 
   
   Tot documentul cu măsurile propuse de conducerea Spitalului Municipal Adjud îl puteți citi AICI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?