Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Medicii ar putea acorda consultaţii private, în cadrul spitalelor


   Medicii care lucrează în spitale vor putea opta să lucreze și în mediul privat, dar nu la cabinetele personale, ci chiar în cadrul unității medicale. Ieri, pe site-ul Ministerului Sănătății a fost postat un proiect de lege potrivit căruia medicii trebuie să aleagă între sectorul public și cel privat. Astfel, cei care optează să rămână la stat vor putea lucra și în zona de privat a spitalului, după cele șapte ore de normă întreagă prestate la public. Din suma primită în privat, 60% îi revine medicului, 30% echipei cu care lucrează, iar 10% revine spitalului.
   Managerii spitalelor din Vrancea sunt de părere că această măsură este binevenită atât pentru bugetul spitalelor, cât și pentru medici, care nu ar mai fi tentați să lucreze strict în domeniul privat. „Este foarte bine dacă s-ar pune în practică acest proiect, pentru medici. Le-ar crește veniturile și nu ar mai fi tentați să plece din spitale, pentru a lucra strict în privat sau în afară. În acest fel ar fi mai bine plătiți și mai motivați”, este de părere medicul Gheorghe Bercea, managerul Spitalului din Adjud.
   De asemenea, managerii consideră că prin aplicarea acestei legi ar crește și veniturile suplimentare ale spitalelor. „Din câte știu eu, din ceea ce va presta medicul în spațiul privat din spital, 60% va reveni acestuia, 30% asistentului medical, iar 10% spitalului. În acest fel, medicii vor obține mai mulți bani, asistenții medicali de asemenea, iar veniturile suplimentare ale spitalului vor crește. Dar pentru ca toate acestea să se întâmple, spitalele trebuie să aibă un număr suficient de medici, pentru ca populația să vină să se trateze”, consideră directorul Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, Costel Negoescu.
   Potrivit proiectului de lege, pacienții vor trebui să își exprime în scris dorința de a fi tratați în privat de un medic din cadrul spitalelor, iar medicii trebuie „să asigure tratamentul pacienților din regimul public în mod egal cu cei în regim privat fără discriminare sau condiționare, sub incidența desfacerii contractului de muncă cu preaviz, prin decizia comisiei de disciplină a spitalului”. Servicii medicale în privat nu vor putea fi acordate de medicii de urgență și medicii anesteziști. Proiectul de lege este pus în dezbatere publică până pe 1 septembrie, iar dacă va fi aprobat, începând cu 1 ianuarie 2014 el va fi pus în aplicare în 12 spitale din țară, în cadrul unui proiect pilot, care se va desfășura pe o perioada de 6 luni. În funcție de evaluările care se vor face, el ar putea fi pus în aplicare în toate spitalele din țară.
   Un alt proiect de lege care urmează a fi pus în dezbatere publică este cel referitor la statutul spitalelor. Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătății se precizează că statutul spitalului va fi schimbat din cel de instituție publică în cel de entitate de utilitate publică, asigurând o autonomie mai mare bugetului și managerului care îl gestionează, pentru a se putea aplica măsuri manageriale corecte, eficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?