Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Veşti bune pentru România în 12 zone cheie


   Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la împlinirea unui an de guvernare USL, că a fost, în opinia sa un an ușor „față de ceea ce urmează”. „Cred că a fost ușor acest an față de ceea ce urmează, însă cu atât mai mult având legitimitate și având stabilitate, sunt foarte hotărât ca prim-ministru să atacăm toate zonele în care trebuie făcute schimbări, să îndeplinim ceea ce am propus în programul de guvernare”, a susținut Ponta.
   El a declarat că România se află într-o poziție aparte între țările Uniunii Europene, întrucât actualul Guvernu nu se încadrează în „cele două mișcări principale din Europa, una doar austeritate, cealaltă doar creștere”. „Am reușit în acest an să îndeplinim toate țintele de disciplină bugetară, cred că suntem singura țară care ne-am îndeplinit absolut toate țintele, ieșim din deficitul excesiv. Pe de altă parte, suntem singura țară care a mărit pensii și salarii în această perioadă. Cum reușim să ținem această combinație în continuare… de aceea am zis că știu ce mă așteaptă (…) Pot să spun că a fost un an foarte bun, acum mi-am dat seama, povestindu-vă dumneavoastră, că am realizat niște lucruri pe care alte țări nu le-au realizat”, a precizat Ponta.
   Premierul a declarat că urmează în ceea ce privește activitatea guvernamentală provocările legate de poziția României ca exportator de energie, de țară care nu mai importă alimente și folosirea tuturor fondurilor europene.
1 an de guvernare USL, primul an al schimbării
   Liderii USL spun că veștile bune pentru România vin în 12 zone cheie. „A fost un an plin, un an în care am reușit să demonstrăm că România poate fi guvernată și altfel, într-un mod mai responsabil și mai apropiat de oameni; un an în care regimului Basescu i s-a limitat treptat, dar tot mai mult, puterea, în toate zonele; un an de reparații sociale, un an de relansare economică; un an cu un alt model de guvernare și cu începerea unor noi proiecte pentru România”.
   Potrivit reprezentanților USL, principalele realizări din acest an de guvernare a Uniunii Social Liberale sunt:
1. O viziune de guvernare diferită de PDL
a. Nu se mai taie de la populație, ci se opresc risipa și hoția.
b. Transparență în dezbaterea bugetului – buget publicat online în premieră.
2. Am scos România din izolarea externă
a. Vizite oficiale ale premierului în Franța, Belgia, Germania, Italia, Austria, Danemarca, Marea Britanie, Republica Moldova. Am obținut sprijin pentru marile proiecte ale României.
3. Am relansat economic România și am asigurat stabilitate macroeconomică
a. România este una dintre puținele țări europene care a înregistrat o creștere economică în 2012.
b. Pentru prima dată în istoria post-decembristă, România are un sold al comerțului exterior pozitiv (fiind înregistrată o creștere de 8% a exporturilor și de doar 1% a importurilor).
4. Am asigurat noi locuri de muncă
a. Numărul de salariați stabili în economie a crescut cu 70.000 față de anul trecut. Åžomajul a înregistrat o scădere accentuată – în luna februarie 2013 a scăzut la 6,7%.
b. Am deblocat cca 4.000 de posturi în Sănătate. Am reînființat posturile de poliție rurală. De la 1 septembrie 2012, funcționează la nivel național 2.748 de posturi de poliție în mediul rural.
c. Tot mai multe companii internaționale anunță investiții în România: Daimler, Michelin, OMV Petrom, Siemens, Holzindustrie Schweighofer, Oracle, Bosch, De’Longhi, etc.
5. Am luat măsuri de dreptate socială
a. Reîntregirea salariilor bugetarilor, la nivelul celor din 2010;
b. Returnarea către pensionari a CAS încasat ilegal de guvernele PDL;
c. Am crescut salariul minim pe economie –  acesta a crescut la 750 ron de la 1 februarie 2013. În cea de-a doua etapă, salariul minim va ajunge la 800 de lei.
6. Am stopat jaful din bani publici
a. Readucerea Hidroelectrica pe profit și oprirea contractelor păguboase cu „băieții deștepți”;
b. A fost oprit furtul de la ministerul Dezvoltării – celebrul PNDI.
7. Am dublat rata de absorbție a fondurilor europene și am deblocat POSDRU, POS Mediu și POR
8. Am început eliberarea Justiției de sub control politic și luptăm împotriva corupției
a. Am deblocat situația privind numirile procurorilor în fruntea Parchetului și a DNA, stopând interimatul lui Daniel Morar.
b. Auditarea activității ministerelor – au fost depuse plângeri penale pentru neregulile găsite în ministere – 21 de dosare penale au fost deschise de către DNA în luna martie 2013.
9. O agricultură mai eficientă. Ne-am ținut de cuvânt față de fermieri
 Am plătit subvențiile din agricultură blocate de PDL. Am aprobat plata a 2,7 miliarde de lei pentru 1.072.289 de beneficiari ai schemelor de plăți unice pe suprafață.
10. O abordare strategică nouă: România – actor activ pe piața energiei
 Hidroelectrica a trecut pe profit (144 milioane lei pe trimestrul I) – revenire în forță în primele luni ale anului 2013.
11. Mari proiecte de dezvoltare și investiții în zone cheie
a. Au fost finalizate ultimele tronsoane din Autostrada Soarelui și s-a dat în folosință tronsonul A3 București – Ploiești.
b. S-a demarat proiectul de realizare al celui mai puternic laser din lume (ELI) la Măgurele.
c. S-a demarat programul de conectare a 2.446 de școli la Internet.
d. S-a demarat proiectul de extindere a sistemului SMURD la nivel național.
12. Ne-am angajat în mari proiecte politice pentru România
 Începem Revizuirea Constituției, regionalizarea și reforma electorală.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?