Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Primarul vrea să mute patinoarul artificial din Sud


   Patinoarul nefuncțional din cartierul Sud, construit în anul 2009 cu bani de la Ministerul Tineretului și Sportului, condus la acea vreme de senatorul PDL de Vrancea Sorina Plăcintă, ar putea fi mutat într-o altă locație, pentru a face loc unui spațiu verde. Primarul Decebal Bacinschi spune că ițele sunt destul de încurcate cu privire la terenul pe care este construit patinoarul, așa încât municipalitatea nu a putut acționa până în prezent.
   Terenul este al Consiliului Județean, însă patinoarul este în administrarea Clubului Sportiv Focșani. Situația juridică a terenului și a patinoarului este complicată, iar lucrurile au bătut pasul pe loc în toată această perioadă. „Acolo nu prea este treaba în regulă, pentru că ei nu au nici la ora asta autorizație de construire, nici certificat de urbanism pentru acest patinoar. Patinoarul ar putea să fie mutat în altă parte, este demontabil, oricum nu prea a avut priză la copii”, a spus primarul Decebal Bacinschi.
   Patinoarul artificial, care a costat 5 miliarde lei vechi, nu a funcționat decât o lună și acum este în paragină. Încă din anul 2009, Consiliul Județean a atras atenția că nu există autorizație de construire pentru patinoarul aflat pe terenul administrației județene.  
   Patinoarul cu „gheață uscată” din Focșani este un eșec de 5 miliarde lei vechi, după cum a recunoscut, cu seninătate, fosta senatoare second-hand Sorina Plăcintă, fost ministru al Tineretului și Sportului. Într-un raport care cuprinde verificarea investițiilor din 2009, inspectorii Curții de Conturi au prezentat șmecheriile pedeliste cu miliardele cheltuite pentru patinoarele artificiale. Inspectorii Curții de Conturi au arătat că banii s-au cheltuit discreționar, „neeconomicos, ineficient și ineficace”.
   Potrivit documentului, Sorina Plăcintă a plătit 446 euro pentru un metru pătrat de plastic, în timp ce, pentru un metru pătrat de locuință ANL, statul a achitat 407 euro, inclusiv TVA. Un metru pătrat de patinoar uscat a fost mai scump decât un metru pătrat de locuință ANL, prețurile fiind supraevaluate chiar și cu 50%. „Valoarea investiției (500-600 mii lei/patinoar, respectiv 140 mii euro) nu a fost stabilită în baza unui studiu efectiv al pieței sau a unui studiu de fezabilitate, ci a reprezentat o valoare arbitrară ce nu a putut fi justificată”, se arată în raportul Curții de Conturi. Patinoarul cu „gheață uscată” din cartierul Sud a costat peste 5 miliarde de lei vechi din banii publici, dar zace nefolosit.

Mai mult spațiu verde

   Primăria Focșani vrea să mărească suprafața de spații verzi în cartierul Sud, o parte dintre acestea urmând să fie edificate pe terenurile transferate de Consiliul Județean la Primărie. O parte dintre aceste suprafețe sunt cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), proiect cofinanțat cu fonduri europene pentru reabilitarea străzilor, amenajarea de spații verzi și supraveghere video în cartierele Sud, Laminorul și Mândrești.
   De asemenea, primarul Bacinschi dorește să construiască și un parc în Sud. „Tot ce înseamnă zona Sud, Laminorul, Mândrești, nu se poate interveni cât timp se desfășoară PIDU. Vrem să discutăm cu factorii de răspundere. Sunt anumite suprafețe de teren care pot fi folosite pentru un parc în Sud. Este, într-adevăr, nevoie de un parc în municipiul Focșani. Am avut această discuție și cu Consiliul Județean și cu Prefectura, s-ar putea să ajungem la o înțelegere. În această zonă sunt mulți cetățeni și mulți copii și ar trebui să găsim o zonă de agrement”, a spus Decebal Bacinschi. Un astfel de teren, pentru amenajarea unui parc, este situat în zona unităților militare din Sud.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page