Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Noutăţile fiscale din 2013


   Anul 2013 aduce mai multe modificări fiscale care vor trebui respectate de agenții economici vrânceni. Probabil că cea mai importantă este introducerea sistemului de TVA la încasarea facturii, sistem ce trebuie aplicat de societățile care, în 2012, au avut o cifră de afaceri mai mică de 2.250.000 lei. Alte noutăți se referă la modificarea termenelor pentru depunerea declarației privind impozitul pe profit sau înregistrarea micilor producători de vinuri.

   Principala modificare realizată de guvernul Victor Ponta pentru redresarea mediului economic este introducerea sistemului de TVA la încasarea facturii. Sistemul este o dorință mai veche a patronilor, nemulțumiți că trebuiau să plătească TVA înainte de încasarea facturilor emise pentru produsele sau serviciile efectuate. Conform legislației fiscale, de la 1 ianuarie 2013 se aplică sistemul TVA la încasare prin care „exigibilitatea taxei intervine la data încasării contravalorii integrale sau parțiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii de către persoanele impozabile care în anul precedent au obținut o cifră de afaceri mai mică de 2.250.000 lei”.
   Oficialii Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Vrancea arată că exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică, de la data emiterii facturii. În cazurile în care facturile nu au fost emise în termenul prevăzut de lege, „exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii”. „Persoana impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare și care depășește în cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligația să depună la organele fiscale competente, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care a depășit plafonul, o notificare din care să rezulte cifra de afaceri rea-lizată în vederea schimbării sistemului aplicat”, se arată într-o informare a DGFP.
   Finanțiștii mai arată că agenții economici, plătitori de venituri cu regim de reținere la sursă a impozitului, au obligația să completeze și să depună declarația privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, care înlocuiește fișele fiscale, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul 2012.
   O altă noutate este că de la 1 ianuarie 2013 nu se mai colectează TVA pentru bunurile constatate lipsă din gestiune.
   De asemenea, producătorii de vinuri vrânceni trebuie să fie atenți când se înregistrează la autoritatea vamală. Astfel, micii producători de vinuri liniștite care obțin în medie mai puțin de 100.000 litri de vin pe an au obligația de a se înregistra la autoritatea competentă, potrivit prevederilor din normele metodologice. Producerea de vinuri liniștite, sub limita de 100.000 litri de vinuri liniștite pe an, fără înregistrarea la autoritatea vamală teritorială constituie contravenție.

Modificări la declararea și plata impozitului pe profit

   O altă noutate aplicabilă din 2013 o reprezintă declararea și plata impozitului pe profit. Începând cu data de 1 ianuarie 2013, contribuabilii, cu excepția societăților bancare, a organizațiilor non profit, producătorilor de cereale, pot opta pentru declararea și plata impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate, efectuate trimestrial. Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este termenul de depunere a declarației privind impozitul pe profit – 25 martie, și nu 25 aprilie.  „Contribuabilii care obțin venituri majoritare din cultura cerealelor și a plantelor tehnice, pomicultură și viticultură – au obligația de a declara și plăti impozitul pe profit anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul”, precizează DGFP. Tot 25 februarie este data până la care trebuie depusă declarația de către ONG-uri.

Cum se calculează impozitul la chiriile în valută

   Vrâncenii care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor prin derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere sau subînchiriere trebuie să înregistreze aceste venituri în categoria veniturilor din activități independente. Plățile anticipate și impozitul anual datorat se efectuează către organul fiscal competent potrivit regulilor prevăzute pentru veniturile din activități independente pentru care venitul net se stabilește în sistem real. În acest sens, persoanele aflate în această situație trebuie să depună, până la 15 ianuarie, formularul 220 „Declarație privind venitul estimat/norma de venit” cu veniturile și cheltuielile estimate pentru 2013. „La stabilirea numărului de contracte se iau în calcul contractele de închiriere sau subînchiriere aflate în derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu excepția contractelor de arendare a bunurilor agricole”, precizează finanțiștii.
    Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea a comunicat și cursul de schimb valutar care va fi luat în calcul la stabilirea impozitului pentru cazurile în care chiria a fost exprimată în valută pe parcursul anului trecut. Potrivit Codului Fiscal, în situația în care chiria sau arenda reprezintă echivalentul în lei al unei valute, „venitul brut anual se determină pe baza chiriei/arendei lunare evaluate la cursul de schimb al pieței valutare comunicat de Banca Națională a României, valabil pentru ultima zi a fiecărei luni, corespunzător lunilor din perioada de impunere”. Fiscul precizează că venitul anual estimat se determină pe baza chiriei/arendei lunare evaluate la cursul de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din ziua precedentă celei în care se efectuează impunerea. În cazul venitului brut anual, acesta se determină pe baza chiriei/arendei lunare evaluate la cursul de schimb al pieței valutare comunicat de Banca Națională a României, valabil pentru ultima zi a fiecărei luni, corespunzător lunilor din perioada de impunere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?