Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

O formaţiune noroasă ar putea deveni prima recunoscută oficial în ultimii 61 de ani


   O nouă categorie de nori, descoperită de câțiva astronomi amatori – Undulatus asperatus -, caracterizată prin spectaculoase vârtejuri în forma unor turnulețe crenelate, este prima formațiune noroasă care ar putea fi recunoscută oficial în ultimii 61 de ani. Reprezentanții Cloud Appreciation Society (CAS), o organizație din Marea Britanie, încearcă să convingă Organizația Meteorologică Mondială (OMM), cu sediul la Geneva, să recunoască oficial noua formațiune noroasă. Dacă inițiativa CAS va avea succes, va fi pentru prima dată când o nouă categorie de nori va fi recunoscută oficial din anul 1951 și până în prezent. CAS încearcă, totodată, includerea noii formațiuni noroase, denumită și „valuri agitate”, în International Cloud Atlas.
   Meteorologii din lumea întreagă studiază încă norii Undulatus asperatus. Potrivit lui Graeme Anderson, de la Universitatea Reading din Marea Britanie, condițiile în care se creează aceste formațiuni noroase impresionante sunt asemănătoare celor în care se formează norii Mammatus. Diferența dintre cele două categorii constă în faptul că vânturile de mare altitudine modelează vaporii în forma unor valuri și vârtejuri.
Gavin Pretor-Pinney, fondator și președinte al societății britanice Cloud Appreciation Society, are propria lui teorie. „Aerul mai cald, mai umed stă deasupra unui aer mai rece, mai uscat, de sub acesta, iar ele sunt unite printr-o legătură bruscă”, a spus Pretor-Pinney pentru revista Wire. Denumite și „valuri agitate”, norii Undulatus asperatus au fost fotografiați pentru prima dată pe cerul din Cedar Rapids, în statul american Iowa, în anul 2006.
   De atunci, acest tip complex de formațiuni noroase a mai fost văzut în Franța, Norvegia și Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?