Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Cardiacii, menţinuţi în viaţă cu şocuri electrice


   Vrâncenii cu probleme cardiace grave, internați în Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență, riscă să nu poată fi tratați deoarece două dintre medicamentele vitale petru ei lipsesc. De câteva luni, fiolele de Rytmonorm și Amiodarone lipsesc din farmacia unității medicale. Aceste medicamente sunt necesare pacienților cu tulburări de ritm cardiac.
   Directorul medical al Spitalului Județean, medicul cardiolog Valentin Ochean, spune că, momentan, astfel de fiole mai sunt împrumutate de la Unitatea de Primire Urgențe și de la alte spitale din țară. „Este o problemă mare cu lipsa acestor fiole. Noi, cât de cât de mai descurcăm. Mai împrumutăm de la Urgențe, de la alte spitale, mai folosim comprimatele de Rytmonorm și Amiodarone, dar care nu sunt atât de eficiente ca fiolele. Mai folosim și șocul electric, dar acesta este o soluție de moment, pentru a rezolva problema pe termen îndelungat trebuie administrate fiolele. Cele două medicamente sunt esențiale pentru pacienții cu tulburări de ritm, și dacă nu le primesc ei mor. Nu s-au înregistrat decese din cauza lipsei acestor medicamente, dar problema trebuie rezolvată”, ne-a spus cardiologul Valentin Ochean.
   Aceste fiole nu se găsesc nici în farmaciile cu circuit deschis din oraș. Farmaciștii spun că nu se justifică prezența lor în unitățile farmaceutice, deoarece pot fi administrate doar în spital, sub supravegherea medicului curant. În schimb, comprimatele de Rytmonorm și Amiodarone se găsesc la marea majoritate a farmaciilor. „Aceste fiole sunt strict de uz spitalicesc, care se administrează în uz spitalicesc și nu se justifică prezența lor în farmaciile cu circuit deschis, doar în cele de spital. Comprimatele se găsesc în farmacii, pentru că se prescriu pe rețetă bolnavilor cronici”, a spus farmacista Dana Cotârlan, președinta Colegiului Farmaciștilor din Vrancea.
   Gurile rele spun că acestea medicamente lipsesc din cauza taxei clawback, introdusă de fosta guvernare pedelistă. „Din cauza taxei de clawback dispar medicamentele de pe piața farmaceutică. De când a fost introdusă, producătorii de medicamente nu mai furnizează medicamente pe piața românească, pentru a nu plăti taxa. Cel mai probabil, vor mai exista probleme și cu alte medicamente, care vor dispărea până la finele anului”, susține un farmacist din Focșani. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?