Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Îi cer premierului să nu vândă România UDMR-ului!


   Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a semnat, sâmbătă, Petiția „Respectați autonomia universitară la UMF Tg Mureș!” inițiată de către Coaliția 52 Târgu Mureș.
   Totodată, Marian Oprișan a solicitat prim ministrului Mihai Răzvan Ungureanu să nu aprobe hotărârea de guvern prin care se dorește predarea în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș. „Pe această cale solicit prim ministrului Mihai Răzvan Ungureanu să nu aprobe hotărârea de guvern prin care se dorește predarea în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș. Îi sugerez acestuia să nu mai mimeze așa zisa independență în fruntea guvernului, să se comporte ca un adevărat bărbat politic și să își respecte jurământul depus la momentul învestirii sale. Îi aduc aminte că domnia sa a jurat că, în calitate de prim-ministru, să își dăruiască toată pu-terea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respecte Constituția și legile țării, să apere democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României!”, a arătat Marian Oprișan.
   Liderul social democrat a arătat că aprobarea hotărârii mai sus amintite  „reprezintă un act de vânzare de neam și de țară și un act de trădare săvârșit de prim ministru” care își va încălca jurământul depus deoarece înființarea liniilor cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie încalcă, flagrant, Constituția României! Oprișan a arătat că încă din articolul 1 din Constituție se spune că „România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”, iar la articolul 4, alineatul 2 se arată că „România este patria comună și indivi-zibilă a tuturor cetățenilor săi, fără deosebire de rasă, de naționalitate, de origine etnică, de limbă, de religie”. Liderul PSD a mai afirmat că și la articolul 13 se arată că „în România, limba oficială este limba română”.

„Un astfel de proiect reprezintă primul pas către segregarea etnică”

   Marian Oprișan consideră că prim ministrul Ungureanu trebuie să se comporte responsabil și să asculte opiniile profesorilor universitari și ale asociațiilor profesionale care arată, cu toții, că la „Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș se îndeplinesc condițiile pentru a se învăța în limba română, maghiară și engleză, conform legislației în vigoare”. „Dacă prim ministrul se va încăpățâna să semneze un astfel de proiect, trădarea sa de neam va reprezenta primul pas către segregarea etnică pe care o susține și o promovează partenerul de guvernare al PDL – UDMR!  Nu este permis ca românii, în special cei din Ardeal, să fie vânduți în acest mod josnic de către PDL care, iată, face orice ca să se mențină la guvernare”, a spus Marian Oprișan.
   Liderul social democrat a afirmat că Guvernul PDL încalcă într-un mod flagrant Constituția, vinde sentimentele românești și minte chiar și în nota de fundamentare a proiectului doar pentru a da satisfacție UDMR. Astfel, la impactul social al proiectului, se arată că „nu are impact asupra pregătirii specialiștilor prin diversificarea opțiunilor față de un anumit tip de pregătire profesională”, cum la fel de tare se contrazic cei care au conceput această justificare atunci când afirmă, pe de o parte, că „scopul elaborării noului proiect de act normativ se înscrie în preocupările noastre de a dezvolta statutul de universități multiculturale și multilingve, în vederea compatibilizării sistemului național de învățământ cu sistemul european de educație și formare profesională”, iar pe de altă parte se afirmă că „proiectul nu transpune și nici nu implementează un act comunitar, ci doar urmează recomandările la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește derularea procesului legislativ”.
   „Singura justificare a aprobării acestui proiect de hotărâre de către Guvernul României este interesul UDMR în promovarea autonomiei pe principii etnice, intenție cu care eu, în calitate de Vicepreședinte PSD, nu pot fi de acord deoarece aceasta contravine legii primordiale a Statului Român – Constituția”, a încheiat vicepreședintele PSD, Marian Oprișan.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?