Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Gerul a compromis o treime din recolta de struguri


   Pagubele produse viilor de gerul puternic din această iarnă ajung până la 40% din producție. Inspectorii Direcției Agricole au finalizat evaluarea pagubelor pe baza probelor luate din podgorii în ultimele zile. Evaluarea arată că cele mai mari pagube au fost produse în zona de șes a județului. „Viile sunt calamitate în proporție de 40% în zona de șes a județului, iar pentru zona de deal sunt pagube mai mici, de circa 20%”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole, Mariana Botea.
   Evaluările au fost realizat prin prelevarea de coarde din podgorii, în baza sesizărilor făcute de podgoreni. Aceștia estimau inițial că suprafețele de vie sunt calamitate în proporție de 60 – 100%. Pagubele au fost produse de temperaturile scăzute înregistrate în această iarnă când mercurul termometrelor a ajuns până la minus 25,3 grade Celsius, înregistrate, pe 11 februa-rie, la Nereju. Trei zile mai târ-ziu, în data de 14 februarie, la Lepșa, s-au înregistrat minus 25 grade Celsius.

Pagube în zootehnie și legumicultură

   Inspectorii Direcției Agricole au verificat și pagubele produse în zootehnie de către fenomenele meteo extreme din luna februarie. Potrivit situației transmise la Ministerul Agriculturii, crescătorii de animale au reclamat moartea a 98 de porci, 8 taurine, 6 oi, 32 capre și 80 familii de albine.
Pagube au avut și producătorii de legume ale căror solarii s-au prăbușit din cauza cantităților imense de zăpadă și a viscolului puternic. Peste 60% din suprafața cu solarii a legumicultorilor a fost afectată în această iarnă , arată o situație a Direcției Agricole. Aceasta înseamnă peste 44 de mii  de metri pătrați de solarii din suprafața totală de 67 de mii de metri pătrați.
   Pagubele suferite de agricultorii vrânceni nu vor fi recuperate, nici măcar parțial, prin subvenții sau alte forme de sprijin financiar din partea statului. Guvernanții ridică din umeri și spun că nu sunt fonduri pentru despăgubirea fermierilor, dar salvarea acestora ar putea veni de la Bruxelles.
Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă a prezentat deja, în plenul Parlamentului European, si-tuația dramatică în care se găsesc agricultorii vrânceni și a solicitat identificarea unor soluții pentru a fi evitat falimentul micilor producători de legume. Fără acest sprijin se va ajunge în situația scumpirii alimentelor. „Consider că executivul european trebuie să ia în calcul aceste evenimente și să caute soluții pentru a-i sprijini pe producătorii afectați pentru a diminua efectele pierderilor suferite, dar și pentru a relansa activitatea din acest domeniu cu implicații majore atât pentru legumicultori cât și pentru consumatorii care se vor confrunta atât cu lipsa legumelor, cât și cu creșterea prețurilor acestora în piețe”, a precizat Viorica Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?