Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Guvernul Boc sabotează proiectul european „Vrancea curată“


Guvernarea Boc sabotează proiectele administrației județene accesate de la Uniunea Europeană și încearcă să arunce eșecul guvernării pedeliste asupra administrațiilor publice locale. Consiliul Județean Vrancea a obținut 41 milioane euro pentru proiectul „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Vrancea”. Acest proiect este blocat de câteva luni de reprezentanții Ministerului de Finanțe, care au contestat licitațiile pentru că „nu sunt pe placul lor”. De fapt, este încă un tertip prin care Guvernul Boc blochează proiectele cu fonduri europene ale administrațiilor locale conduse de membri ai partidelor din opoziție care nu cotizează la pușculița PDL. Situația nu este nouă în Vrancea unde Consiliul Județean a mai pierdut, în 2006, 21 milioane de euro din fonduri europene pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de turism în zona Tulnici – Lepșa – Gresu – Soveja” din cauza incompetenței pedeliștilor de la Ministerul Integrării Europene, condus atunci de Anca Boagiu.

Derularea proiectului „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Vrancea” este blocată, de câteva luni, de reprezentantul Direcției Generale de Finanțe Publice (DGFP) Vrancea, de la compartimentul pentru Coordonare și Verificare a Achizițiilor Publice. Acesta a contestat licitația organizată de Consiliul Județean în vederea achiziției servi-ciilor de „Asistență tehnică pentru sprijin managerial” și unde participa în calitate de observator. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean, reacția funcționarului a fost cu atât mai suspectă cu cât pentru organizarea acestei licitații s-au folosit fișe de achiziție identice cu cele folosite de către Consiliul Județean Bistrița și Consiliul Județean Giurgiu care au scos la licitație servicii similare cu câteva săptămâni înainte de administrația județeană vrânceană. Aceste fișe de achiziții primiseră avizul Ministerului Mediului și Pădurilor și al reprezentanților Comisiei Europene.
„După publicarea anunțului de participare la licitația internațională pe www.e-licitatie.ro reprezentantul Direcției Generale de Finanțe Publice (DGFP) Vrancea, care a avut rol de observator al licitației, a ridicat o serie de obiecții legate de fișa de achiziții, deși nici Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) și nici companiile care și-au exprimat intenția de a participa la licitație nu au contestat această fișă de achiziții. Facem precizarea că doar observatorul DGFP Vrancea a avut obiecții la această fișă de achiziții, în contradicție cu ceilalți observatori care au participat la licitațiile organizate de către Consiliul Județean Bistrița și Consiliul Județean Giurgiu. În cele din urmă, observațiile făcute de reprezentantul DGFP Vrancea au dus la anularea licitației, lucru solicitat de ANRMAP, în scris”, se arată în comunicatul Consiliului Județean.
A fost anulată și următoarea licitație internațională care era deja publicată pe www.e-licitatie.ro și care urma să se desfășoare pe data de 26 iunie 2010. „Åži la această licitație, același observator de la DGFP Vrancea a formulat aceleași observații către ANRMAP și Consiliul Județean Vrancea. Iată cum reprezentanții Guvernului României au blocat, timp de luni de zile, implementarea unui proiect european de 43,446 milioane Euro”, se arată în comunicatul Consiliului Județean.
Precizările aduse de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, au fost făcute după ce premierul Emil Boc a afirmat că sunt întârzieri de opt luni în derularea proiectului de management al deșeurilor solide derulat în Vrancea. Åžeful admi-nistrației județene a afirmat că „atunci când a formulat aceste acuze premierul Emil Boc fie a fost informat greșit, fie a făcut declarațiile din motive politice, pentru a încerca să-i facă vinovați de eșecul guvernării din ultimul an nu pe miniștrii Cabinetului său ci pe reprezentanții administrației publice locale care, întâmplător sau nu, sunt membri marcanți ai unor partide din opoziție”.

Proiectul, obstrucționat de funcționarii Fiscului

Situația de la Vrancea a fost sesizată Ministerului Mediului și Pădurilor, care este și Autoritatea de Management a acestui proiect. Conducerea Consiliului Județean a arătat că proiectul „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Vrancea” riscă să fie blocat ca urmare a demersurilor angajaților Ministerului de Finanțe. Ulterior, angajații Ministerului Mediului și Pădurilor au sunat la DGFP Vrancea pentru a vedea care sunt obiec-țiile celor care au asistat la licitație. „Se pare că reprezentantul DGFP Vrancea ar fi făcut următoarea declarație: «Nu mă pricep exact, pentru că nu am mai participat niciodată la o astfel de licitație, dar eu consider că acea fișă de achiziție trebuia să conțină și alte date». Pentru a preîntâmpina astfel de si-tuații, Ministerul Mediului și Pădurilor a organizat mai multe întâlniri de instruire cu observatorii din cadrul Direcțiilor Generale a Finanțelor Publice din țară dar, din păcate, la aceste întâlniri nu a participat nici un reprezentant al  Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea”, se arată în comunicatul Consiliului Județean.

Consiliul Județean lansează licitațiile pentru „Vrancea curată”

Directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean și fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Iulian Matache, responsabil cu proiectele finanțate din fonduri europene a declarat că administrația județeană „își va asuma întreaga responsabilitate și va lansa licitațiile săptămâna viitoare”. El a precizat că această situație durează de luni de zile și, deși săptămânal sunt trimise adrese către autoritățile de la București, nici până acum nu s-a primit vreun răspuns de la acestea. Problema a fost ridicată și la întâlnirea cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care este și Autoritatea de Management a acestui proiect. „La întâlnirea cu ministrul Laszlo Borbely am ridicat această problemă, ni s-a spus că vom primi un răspuns, dar nu am primit nimic până acum”, a precizat Matache.

11 milioane euro alocați de CJ pentru „Vrancea Curată”

Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a afirmat că implementarea proiectului „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Vrancea” a fost o prioritate a sa și că pentru realizarea acestui proiect s-a muncit și se va munci enorm. „Pentru co-finanțarea acestui proiect, Consiliul Județean Vrancea a alocat fonduri în valoare de aproximativ 11 milioane Euro”, a precizat Marian Oprișan. Mai mult, do-cumentația pentru realizarea acestui proiect conține, printre altele, și hotărârile de Consiliu Local a tuturor primăriilor din județul Vrancea care consimt să devină membre ale Agenției de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată”, cea care va gestiona, la final, Sistemul de Management al Deșeurilor din județ.

PDL a sabotat și proiectul turistic „Lepșa-Soveja”

Reamintim că „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Vrancea” nu este singurul proiect care a avut probleme ca urmare a „profesionalismului” reprezentanților Guvernului României. În 2006, Ministerul Integrării Europene condus, la acea dată de către Anca Boagiu, nu a scos la licitație proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de turism în zona Tulnici – Lepșa – Gresu – Soveja” cu o valoare de 21 milioane Euro. Proiectul, depus de către Consiliul Județean, era parte componentă a „Memorandumului de Finanțare Phare 2003” și prevedea realizarea unei pârtii de schi și a unei rețele telescaun în localitatea Lepșa, reabilitarea DN 2 L Lepșa-Soveja, realizarea unor puncte de informare turistică la Lepșa și Soveja, alte facilități de turism. La acea dată Ministerul Integrării Europene nu a scos la licitație lucrările până la momentul expirării termenelor prevăzute și astfel s-au pierdut cei 21 milioane euro s-au pierdut.

Proiecte de peste 150 milioane de euro

Județul Vrancea este singurul din România care a reușit să obțină finanțări europene atât pe componenta de management integrat al deșeurilor, cât și pe cea de apă/apă uzată, în valoare totală de 6.109 miliarde lei vechi.
„Sistemul integrat de management al deșeurilor în județul Vrancea” a fost demarat pentru a răspunde directivelor europene, transpuse în legislația românească, privind înființarea unor gropi de gunoi ecologice, dar și pentru închiderea vechilor gropi de gunoi și curățarea deșeurilor din me-diul rural. Proiectul cuprinde măsuri de separare, colectare, transport, transfer, tratare, reciclare și depo-zitare a deșeurilor. Conform master planului de acțiune, elaborat de firma de consultanță Royal Huskoning ERM Intergroup Engineering din Olanda,   s-a stabilit că stațiile de transfer a deșeurilor vor fi construite pe terito-riul localităților Focșani, Adjud, Vidra iar depozitul ecologic la Movilița, în punctul Haret. Proiectul trebuie să atingă următoarele performanțe: rata de colectare a deșeurilor municipale amestecate să fie de 100% pentru populația din mediul urban și 90% pentru populația din mediul rural, față de media de colectare de 39% înre-gistrată în 2006. Reducerea cantităților de deșeuri biodegradabile depozitate trebuie să ajungă la 65% în 2016. Fondurile pentru realizarea proiectului au fost asigurate de Uniunea Europeană, în cadrul programului ISPA 2003.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?