Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Lista neagră a buruienilor care aduc amenda pe pârloagă


Toți proprietarii terenurilor lăsate pârloagă vor fi sancționați de inspectorii Direcției Agricole sau ai Agenției de de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Agriculturii prevede sancționarea deținătorilor de terenuri care nu își îngrijesc suprafețe deținute. Amenda începe de la 200 lei, pentru primul an în care terenul rămâne nelucrat și ajunge la 400 lei, în al treilea an consecutiv.
Guvernanții au luat în vizor nu doar terenurile din agricultură dar și, de exemplu, cele pe care se află construcții abandonate, drumuri și căi ferate. Conform proiectului de act normativ, pe lista terenurilor neagricole se mai află suprafețele ocupate de „gropi de împrumut, deponii”, drumuri și căi ferate abandonate.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii au stabilit și lista buruienilor care nu trebuie să crească pe terenuri. Vegetația nedorită cuprinde buruieni precum mohorul, macul roșu, mușețelul nemirositor, albăstrița, turița, rocoina, hrisca urcătoare, știrul, loboda porcească, teișorul, susaiul, ciulinii, pălămida, volbura, cucuta, sângele voinicului, feriga de câmp, brusturele, coada calului, pirul târâtor, pirul gros, trestia, torțelul, lupoaia.
Doar în Vrancea, au fost peste 7.200 hectare de teren agricol rămase nelucrate în anul agricol 2010/2011. Au rămas pârloagă nu mai puțin de 5.555 hectare teren arabil și 1.669 hectare de vie. Situația este generală în România, unde micii proprietari sunt lipsiți de sprijinul statului și nu mai au cum să își lucreze terenurile. În plus, guvernul actual nu a crescut subvențiile de la bugetul statului acordate agricultorilor. Deși nu au anunțat măsuri pentru sprijinirea agricultorilor care fie sunt prea bătrâni pentru a-și lucra pământul, fie nu mai au bani ca să-i piardă în lucrările agricole, guvernanții au pregătit sancționarea lor.
Amenzile vor fi aplicate de APIA, pentru terenurile agricultorilor ce fac obiectul cererilor de plată pe suprafață și de Direcția Agricolă, pentru celelalte terenuri din fondul agricol național. Procedura prevede ca inspectorul acestora să facă sesizarea despre terenurile nelucrate către conducătorul instituției. Ulterior, deținătorul terenului va primi o somație „pentru ca terenurile să fie lucrate în termen de cel mult 2 luni”. Dacă terenul verificat rămâne în continuare nelucrat, atunci se aplică sancțiunea financiară.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?