Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Băsescu nu a înţeles nimic din actuala Constituţie!


Președintele Traian Băsescu a ținut ieri, cu tot dinadinsul, să le vorbească parlamentarilor, deși membrii USL au declarat încă de săptămâna trecută că nu vor fi prezenți, atâta timp cât acesta continuă să dea ordine ca și cum toate partidele politice s-ar chema PD-L. Åžeful statului s-a prezentat în fața Parlamentului doar pentru a-i spune că îl ignoră, că doar propria voință contează, nu și dorințele oamenilor care i-au ales pe parlamentari. În atare condiții, USL nu putea legitima prin prezență o astfel de atitudine antidemocratică. Åži bine a făcut!
Băsescu nu trebuia să vină în Parlament să vorbească despre modificarea Constituției. Președintele este un inițiator formal al acestui proces, iar propunerea efectivă aparține Guvernului. După ce a eșuat cu reorganizarea, acum insistă cu o temă care trebuie discutată doar după alegeri. Băsescu are mari probleme în a înțelege care sunt prioritățile: economia și locurile de muncă.
Deși nu a înțeles nimic din actuala Constituție, președintele statului vine cu propuneri. Traian Băsescu a spus că un președinte trebuie să aibă majoritate parlamentară, pentru a-și îndeplini mandatul. Nu a aflat încă faptul că nu  președintele trebuie să aibă majoritate parlamentară, ci Guvernul. Președintele are impresia că este șeful Guvernului, dar conform Constituției nu este. Traian Băsescu a spus că președintele nu trebuie să fie marioneta unei majorități parlamentare. Dar nici o majoritate parlamentară nu trebuie să devină marioneta capriciilor unui președinte, nu-i așa?
În concluzie, șeful statului nu a înțeles nici până astăzi prevederile actualei Constituții. Cum putem accepta ca un astfel de președinte să vină cu alte propuneri de amendare a Legii fundamentale?
România are în acest moment probleme grave. Nu trebuie să uităm că economia românească este în continuare în criză. Populația se confruntă cu problema prețurilor, a salariilor mici, șomajului, sănătății, iar actuala putere și-a întors fața de la populație. Se preocupă de cu totul altceva, numai de problemele reale ale românilor nu. 

***

Decizia UDMR de a se opune reorganizării teritoriale a fost una corectă și rațională, aceasta fiind totodată conformă interesului alegătorilor maghiari, dar și marii majorități a cetățenilor români. Ignorarea Parlamentului și a cetățenilor în realizarea acestui proiect, nu ar fi înseamat decât dictatură!
Regionalizarea României este o temă serioasă, care va trebui realizată după studii bine aprofundate. Traian Băsescu și PDL nu au avut un proiect. Nu au fost în stare să scrie un proiect amărât, nici măcar o singură pagină!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?