Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Matematica, spaima Examenelor Naţionale


Absolvenții de clasa a VIII-a au mari emoții cu privire la rezultatele pe care le vor obține la proba de matematică din cadrul examenelor naționale, subiectele propuse fiind considerate de ei destul de dificile. Varianta de subiect care a fost extrasă a fost cea cu numărul 8. La primul subiect, care a fost cotat cu 30 de puncte, candidații au trebuit să realizeze mai multe operații matematice dar și alte două calcule geometrice. Problemele ceva mai dificile au apărut încă de la subiectul doi, unde elevii au trebuit să deseneze o piramidă triunghiulară regulată cu vârf V și bază ABC și totodată, să calculeze și prețul unui televizor majorat cu 10%, unde nu atât cunoștințele în domeniul matematicii au fost foarte importante cât mai ales logica elevilor. Subiectul cel mai complex a fost subiectul 3 evaluat la 30 de puncte și care a fost compus din două probleme ample.

Elevii au avut la dispoziție 120 de minute pentru a rezolva subiectele la matematică însă la ieșirea din sala de examen nu s-au arătat foarte mulțumiți de ceea ce au scris în teze. „Subiectele au fost dificile. Ultimul subiect la prima problemă a fost destul de greu. Trebuia să aflăm măsura unghiului dintre o dreaptă, planul și distanța de la un punct la plan. Acesta a fost pentru mine punctul cel mai dificil. Sper să obțin o notă mare pentru a putea ajunge la Colegiul Național «Al. I. Cuza »”, a precizat eleva Monica Abdulah de la Åžcoala „Duiliu Zamfirescu”. Subiectele i-au pus în dificultate pe elevi, care s-au mai plâns de faptul că nu au putut înțelege foarte bine nici măcar enunțul tutu-ror problemelor. „Au fost destul de grele subiectele. Mă așteptam să fie mai ușor. Problema de la subiectul trei, de la geometrie, mi s-a părut foarte grea. Nu am prea putut înțelege foarte bine enunțul însă sper să iau, per ansamblu, nota nouă”, a spus și Răzvan Anton. Mai mult, elevii se tem de concurența venită din rândul colegilor de la țară care vor obține rezultate cu mult mai bune decât elevii de la oraș. Temerea lor se adaugă la o altă mare temere, aceea că această probă a fost destul de dificilă. „Au fost grele subiectele, în special partea a treia, dar sper să fie bine până la urmă. Îmi este teamă de cei de la țară, uneori ei vin cu note foarte mari și ocupă locurile de la liceele bune din Focșani. Mi-aș fi dorit să fie cu admitere la liceu dar să fi rămas valabile și tezele. Sper să obțin note bune și să intru la liceul dorit”, a spus elevul Cornel Lăcătuș.

 Prognoze sumbre pentru rezultate

Chiar dacă elevii susțin într-un glas că subiectele propuse la proba de matematică au fost destul de dificile, nu de aceeași părere sunt și oficialii din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean. Ei spun că subiectele au respectat programa școlară și nu ar fi trebuit să îi pună în prea mare dificultate pe elevi. Chiar și așa, în cele mai optimiste prognoze făcute de inspectorul de matematică Daniela Sârghie, un elev de nivel mediu ar putea obține cel mult nota 7. „Subiectele au respectat structura anunțată de Minister la început de an școlar. Subiectele au fost date ca model pe site-ul Ministerului, le-am utilizat la simularea din decembrie. Un elev de nivel mediu ar fi trebuit să ia cel puțin nota 6 sau 7. Într-o oră, copiii se puteau încadra să rezolve subiectele. Un copil de clasa a V-a foarte bun putea să obțină nota cinci. Subiectele de examen au fost mai simple decât la simulare”, a spus Daniela Sârghie, inspector de matematică în cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea. La proba de ieri, din cei 3.653 elevi înscriși în vederea susținerii acestui examen     s-au prezentat 3.529 elevi, restul de 124 fiind declarați absenți. Niciun elev nu a fost eliminat iar examenul a decurs fără incidente. Vineri, 24 iunie vor fi afișate rezultatele și tot în aceeași zi, în intervalul orar 14.00 – 18.00, vor fi depuse contestațiile. Rezolvarea contestațiilor are loc în perioada 25 – 26 iunie, iar în ziua de 27 iunie vor fi afișate rezultatele finale. Pe data de 29 se vor completa fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginți. O zi mai târziu, datele de pe fișele de înscriere vor fi introduse într-o bază de date urmând ca pe data de 12 iulie să se facă repartizarea computerizată la licee. Pe 13 iulie se vor afișa listele cu cei repartizați dar și locurile din licee rămase neocupate. Pe 15 iulie, elevii trebuie să își depună dosarele de înscriere la liceele unde au fost repartizați pentru că doar așa opțiunea lor va fi validată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?