Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, anchetată de Parchetul European pentru fraude cu fonduri Erasmus

0
178

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) a efectuat marţi percheziţii domiciliare în Sibiu, în cadrul unei anchete care vizează suspiciuni de fraudă cu fonduri Erasmus la Universitatea Lucian Blaga. Conform informaţiilor publicate de EPPO la adresa de internet https://www.eppo.europa.eu/en/news/romania-lucian-blaga-university-sibiu-probed-over-fraud-involving-erasmus-funds , există informaţii că angajaţi ai universităţii sibiene răspunzători de coordonarea serviciului de relaţii externe au întocmit contracte fictive cu mai mulţi cetăţeni din estul Asiei, pentru a beneficia de fonduri pentru două proiecte Erasmus+ cu ţările partenere.

Se pare, de asemenea, că pe statul de plată a două proiecte de mobilitate Erasmus Mundus au continuat să figureze studenţi, doctoranzi şi personal didactic din Asia, deşi contractele acestora se încheiaseră. Semnăturile lor ar putea să fi fost falsificate pentru transferul banilor către alte persoane. La percheziţii au participat zeci de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu.

EPPO este un parchet independent al Uniunii Europene, răspunzător de anchetarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa instanţelor în cazul unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE.

Universitatea „Lucian Blaga” transmite că susţine ancheta

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) susţine ancheta procurorilor europeni, care au efectuat marţi percheziţii domiciliare în Sibiu, în cazul unei posibile fraude de un milion de euro, cu fonduri Erasmus, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Smaranda Balan. „În acest moment confirmăm faptul că există o anchetă în curs de derulare privind posibile fraude cu fonduri Erasmus. Conducerea Universităţii ‘Lucian Blaga’ din Sibiu (ULBS) colaborează cu procurorii europeni şi susţine acest demers. Pe măsura ce vom avea mai multe informaţii din partea Parchetului European, le vom oferi presei”, a precizat purtătorul de cuvânt al ULBS, Smaranda Balan

Conducerea ULBS este cea care a depus plângerea iniţială care a declanşat ancheta, a anunţat printr-un comunicat de presă Parchetul European (EPPO). Daunele sunt estimate la circa un milion de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here