Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

„Să iasă lumea în stradă, că nu se mai poate“


Vrâncenii vor fi chemați la urne pe 17 iulie, pentru a-și spune părerea cu privire la intențiile PDL și ale premierului Emil Boc de desființare a județului. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, va propune la următoarea ședință a administrației județene, organizarea unui referendum cu privire la oportunitatea modificării limitelor teritoriale ale județului Vrancea. „Sunteți de acord cu desființarea unității administrativ-teritoriale, județul Vrancea?” este singura întrebare propusă pentru referendum. Åžeful administrației județene a explicat, în expunerea de motive, că modificarea limitelor teritoriale ale unităților administrativ-teritoriale se poate efectua numai prin lege și numai după consultarea prealabilă a cetățenilor prin referendum, care se organizează potrivit legii.
Vrâncenii sunt revoltați și nu doresc desființarea județului, căci eroii neamului, de la Åžtefan cel Mare încoace, s-ar răsuci în mormânt dacă ar auzi o asemenea bazaconie. „Reorganizarea asta nu este decât o nebunie, care va ruina pe toată lumea”, spune un bărbat din Milcovul. 

Constantin Moldoveanu
„Nu vreau nicio regionalizare. Nu este suficient ce ne-au făcut pedeliștii în frunte cu Boc? Acum mai vor și regionalizare? După ce că ne-au nenorocit și abia putem să trăim de azi pe mâine, le-a mai venit o idee. Vor să ne trimită la Constanța pe banii noștri, ca să ne luăm de acolo ce ne trebuie. Eu sunt din Milcovul și mi-e greu să vin și până la Focșani, până la Constanța nu mai zic. Pedeliștii fac tot ce vor ei și ce le face lor bine. Nu se gândesc și la muritorii de rând. Este suficient că au ei vile și vor să-și mai facă, nu se gândesc la unul ca mine, care de la inundații nu am putut nici acum să-mi renovez casa, pentru că nu am avut cu ce. Oamenii ăștia își bat joc de noi, de cei care i-au ales, de țara asta toată! Nu vedeți că au distrus tot? Nu mai ai unde munci, pensiile sunt vai de ele, prețurile au explodat. Ce vor să ne facă, nu știu. Cred că vor să ne măture pe cât mai mulți dintre noi. Păi așa mai avem vreo speranță, că se mai face ceva și pentru noi? Eu nu vreau ca dările noastre să meargă la Constanța. Reorganizarea asta nu este decât o nebunie, care va ruina pe toată lumea. A fost și înainte regiune, da’ era mai aproape, nu să mă duc acum 400 de kilometri până la Constanța! Să iasă lumea în stradă, că nu se mai poate. Å¢ara trebuie să rămână împărțită așa cum a fost până acum. Hoții fac economie cu regionalizarea asta, nu noi”.

Alexandrina Stan
„Nu este bine, pentru că ne trimite prea departe. Până ajung la Constanța, e cale lungă. Dacă îmi trebuie ceva de la primărie, eu trebuie să mă duc până la Constanța? Nu se poate așa ceva. Păi noi avem bani de plimbat pe drumuri și de schimbat toate documentele? Cine ne dă nouă banii aceștia? Noi suntem muritori de foame și nu ne trebuie așa ceva. Doamne ferește de așa ceva! A mai fost odată cu regiunile acestea, da’ era mai aproape, la Galați. Nu vreau să mă trimită acum tocmai la naiba. Au înnebunit guvernanții ăștia de tot. Fac ce le trece prin cap, fără să țină cont și de noi, care abia ne ducem zilele de astăzi pe mâine. Să rămână aici, nu vreau nici la Constanța, nici la Buzău, nici nicăieri, să rămână aici”.

Costinel David
„Regionalizarea asta înseamnă bani, pe care pedeliștii îi aruncă de pomană. Se știe că orice schimbare, orice modificare înseamnă bani. Suntem amărâți și nu-mi convine să mă duc până la Constanța după o adeverință sau orice altceva. Nu ne întreabă nimeni nimic, Boc face ce știe el și ce i se ordonă. Toată lumea a plecat din țara asta și nu a plecat de bine, ci în urma măsurilor aberante luate de cei care ne guvernează. Nu mai au oamenii cu ce trăi! Au rămas numai bătrânii, tinerii s-au dus cu toții. Am muncit 43 de ani și de ceva vreme am ieșit la pensie. Abia îmi ajung banii să trăiesc și pentru tratament, cu ce să mă duc la Constanța? Este greu și nu-i pasă nimănui. Pedeliștii și cei de la putere fac ce vor și noi suferim. Ce vor să facă cu țara asta nu cred că știu nici ei. Execută ordine și cam atâta”.

Vasile Neacșu
„Nu mă interesează foarte tare, dar nu este în regulă. Eu cred că pe o parte se câștigă, pe o parte se pierde. O să ne cheltuim banii noștri ca să ajungem la Constanța pentru ceea ce avem nevoie și nu cred că vom avea acești bani. Nu este bine să fie această regionalizare, dar nici ei nu știu bine ce au de făcut. Noi spunem degeaba că este bine sau că nu este bine, că frâiele sunt tot la pedeliști și ei decid pentru noi. Este mai bine să fie aici toate instituțiile de care oamenii au nevoie și la care au treabă”.

Dumitru Mincu
„Regionalizarea asta este o mare porcărie. Suntem în criză și nu mai ieșim din ea iar Boc și ai lui vor regionalizare. Să ne lase în pace, că  suntem vai de capul nostru! Să facă ceva ca să trăim mai bine, nu să vină cu tot felul de prostii pe care ni le bagă pe sub nas fără jenă. Nu este normal să mă duc la Constanța, atunci când am nevoie de ceva. Nu așa se face economia la buget! Se face doar pe hârtie. Noi, vrâncenii, suntem demni, dar în situații din astea nu avem nicio putere. Lumea nu iese în stradă, că îi este frică de patroni, de șefi și tot așa. Oamenii sunt amărâți și vai de capul lor, abia au ce pune pe masă. Să se facă referendum, ca să ne putem spune și noi părerea. Este jalnic ceea ce se întâmplă. Noi suntem bătrâni, ne-am trăit viața, dar ce fac tinerii aceștia, care nu mai au niciun viitor? Cu așa conducător, nici nu cred că lucrurile se vor schimba. Oamenii trebuie să fie foarte atenți cui dau votul, că altfel nu mai ieșim din rahatul în care suntem acum”.

Ionel Milanovici
„Nu este bine deloc. Trebuie să fim uniți și să luăm atitudine cu toții, nu 100 să se zbată și restul să se uite de pe la ferestre. Oamenii nu își permit acum să meargă la Constanța să-și schimbe documentele, la înmatriculări, la orice. Nici nu avem speranțe la guvernanți. Toți vrem, dar nu facem nimic ca să ne fie bine. Dacă se va aproba treaba asta cu regiunile, nu vom mai avea nimic. Nu este normal ce se întâmplă în țara asta”.

Pavel Sfârlea
„Referitor la reorganizare nu pot spune prea multe pentru că nu cunosc proiectele Guvernului, dar cred că este o decizie luată în pripă. O asemenea decizie nu se ia de pe o zi pe alta, așa cum se întâmplă acum. Este nevoie de timp, de o analiză serioasă, nu așa cât ai pocni din degete. Depinde cât de pregătiți sunt. Deocamdată nu am încredere în competențele Guvernului Boc, chiar dacă eu cred că regionalizarea ar fi bună. Ei spun că vor rezolva repede problemele oamenilor, dar nu știu dacă să îi mai credem sau nu. Părerea mea este că ar fi o măsură bună, indiferent de Guvernul care o implementează, dar deocamdată nu am mare încredere în capacitatea actualilor guvernanți. Acum, dacă se face referendum, nu aș fi de acord cu regionalizarea. În momentul acesta, ceea ce se întâmplă mi se pare că este o campanie pripită. Nu-mi convine ca valorile mele să fie duse la Constanța. Până se va ajunge la un concept de democrație, mai este de muncă”.

Rodica Sâmbotin
„Nu am o părere bună despre această împărțire administrativ-teritorială. Este o măsură care ne va afecta tot pe noi. Lumea trebuie să meargă în alt județ pentru a-și rezolva problemele și pe banii ei, iar acest lucru nu vine în ajutorul nostru. Oamenii au destule pe cap și nu cred că le mai arde de mers la Constanța ca să-și facă documentele de identitate și tot ce are fiecare nevoie. Pentru ce fac pedeliștii această regionalizare? Interesul lor este să mai scoată niște bani de la oameni. Suntem suficient de amărâți și nu ne mai arde de nimic. Lor le arde și fac ce vor, fără să ne întrebe cineva și pe noi. Categoric, sunt împotriva acestei schimbări. Avem noi suficiente probleme și nu mai avem nevoie de altele. Bănuiesc că dacă se va întâmpla așa ceva, va urma și o disponibilizare în masă. Ce fac toți acești oameni care vor rămâne pe drumuri? Celor de la putere și pedeliștilor nu le pasă”.

Filofteia Milanovici
„Reorganizarea nu este decât o idee proastă, care nu este în avantajul nostru sub nicio formă. În țara asta toate merg pe dos. Oriunde te duci, nu se rezolvă nimic. Tot ce se face, se face în defavoarea noastră, a oamenilor de rând. Dacă vor fi alegeri, trebuie să-i alegem pe cei mai buni. Am băut odată oțet, și nu ne mai trebuie. Au mai fost regiuni și nu a fost bine deloc, pentru că am rămas fără nimic. Tot ce avem mai bun va ajunge la alții”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?