Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Sistemul de sănătate vrâncean a intrat în comă


Sistemul de sănătate vrâncean pare să se afunde și mai mult în mocirla sărăciei, iar motive sunt destule. De exemplu, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea nu a binevoit să înmâneze furnizorilor de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, actele adiționale, ținând cont că ieri a expirat Contractul Cadru pentru anul 2010, iar cel pentru 2011-2012 va fi semnat abia pe 1 iunie. Astfel, vrâncenii, care plătesc de ani de zile asigurări de sănătate, nu vor mai beneficia de rețete compensate și gra-tuite. Medicii de familie vrânceni au căzut de acord să ofere în continuare consultații gratuite, dar nu vor mai putea prescrie rețete gratuite, deoarece nu vor mai utiliza formularele CAS pentru că actele adiționale nu au fost semnate, și, astfel, nu au nicio bază legală. „Vom da consultații gratuite pacienților noștri, vom prescrie rețete simple la cei pentru care se va decide tratament ambulator. Cazurile care necesită investigații, și/sau internare le vom îndruma către UPU Focșani sau UPU Adjud. Considerăm că am manifestat suficientă disponibilitate pentru a se evita diverse blocaje, iar eventualele consecințe create de lipsa actelor adiționale nu sunt în sarcina noastră”, a declarat medicul Grigore Hanță, președintele Patrona-tului Medicilor de Familie Vrancea.

Mai puține medicamente compensate

În aceeași situație sunt și farmaciile din județul Vrancea, care încă nu au semnat actele adiționale cu CAS Vrancea, astfel că nu vor mai putea onora rețetele compensate și gratuite ale pacienților, deoarece nu au nicio bază legală. CAS Vrancea nu a oferit niciun răspuns în legătură cu această problemă a semnării actelor adiționale, reamintind încă o dată că semnarea Contractului Cadru pentru 2011-2012 a fost amânată pentru data de 1 iunie. „Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea aduce la cunoș-tința furnizorilor de servicii medicale, de medicamente și de dispozitive medicale cu care se află în relație contractuală faptul că semnarea Contractului-cadru pentru anul 2011 a fost amânată până la data de 1 iunie 2011. În aceste condiții, se vor încheia acte adiționale la contractele încheiate pentru anul 2010, iar condițiile acordării asistenței medicale în baza actelor adiționale sunt cele prevăzute în actele normative în vigoare”, a declarat Iustina Micu, purtător de cuvânt al CAS Vrancea. De asemenea, ziua de astăzi mai aduce o veste rea pentru bolnavii vrânceni. Lista cu medicamente compensate va fi mai mică, deoarece actuala guvernare susține că nu mai poate suporta costurile atât de mari. Ministerul Sănătății a anunțat că de la 1 aprilie lista medicamentelor gratuite și compensate va fi revizuită și unele produse vor fi eliminate de pe listă deoarece fie nu se justifică compensarea, fie prețurile sunt foarte mici și nu mai este necesară această subvenție din partea statului.
Cert este că numărul medicamentelor va scădea, iar bolnavii vor fi obligați să scoată și mai mulți bani din buzunar dacă vor să-și mai trateze diversele afecțiuni. Câte medicamente și care anume vor fi eliminate de pe liste nimeni nu știe, iar farmaciștii cred că vor fi anunțați în ultimul moment. „Ar fi fost normal să fim anunțați din timp de această măsură, pentru a ști ce medicamente vor mai fi sau nu compensate. Se pare că se merge pe politica elementului surpriză, și vom fi anunțați exact în ultimul moment”, a declarat Fevronia Stoica, președinta Colegiului Farmaciștilor din Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?