Excesele alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă îi fac pe mulți vrânceni să ajungă în camerele de gardă ale spitalelor. După o perioadă îndelungată în care au ținut post, revenirea la mâncarea bogată în grăsimi poate avea efecte nefaste asupra stării de sănătate.
Pentru a preveni indigestiile cauzate de alimentele grase, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au o serie de recomandări. „Dacă nu vrem să ne punem în pericol sănătatea, trebuie să respectăm câteva reguli de dietă chiar și în perioada Sărbătorilor, când tentațiile culinare sunt mult mai mari decât de obicei. În special după o perioadă de post, carnea de porc, maioneza, dulciurile sau alcoolul pot cauza serioase probleme de sănătate. Cu toate că e greu, la masa de Crăciun trebuie evitate cărnurile cu multă grăsime, mai ales cea de porc, și de preferat cea de pui și pește. Cei care țin neapărat să mânance carne de porc, aceasta trebuie preparată pe grătar și consumată în cantități mici. Un pahar de vin sau de șampanie sunt aproape obligatorii la mesele de Crăciun și Revelion, dar e important să nu întreci măsura. Friptura trebuie asezonată cu salate. De asemenea, consumul de legume și fructe în această perioadă este foarte important, cât și efortul fizic. Este recomandat să aveți ceaiuri din plante medicinale, cum ar fi sunătoarea, gălbenelele, anghinarea, dar și medicamente ca Omeprazol, Bilichol, Creon și No-Spa”, spun specialiștii.
Mesele îmbelșugate pot agrava anumite afecțiuni
O atenție deosebită trebuie să o acorde alimentației bolnavii cronici, deoarece mesele bogate în grăsimi, alcool și dulciuri pot agrava anumite afecțiuni. „Reluarea unei alimentații bogate în grăsimi, produse din carne tocată sau prăjeli, poate cauza de cele mai multe ori probleme digestive. Această alimentație trebuie evitată, pe cât posibil, și de persoanele care suferă de afecțiuni digestive, respectiv gastrită sau ulcer, afecțiuni hepatice sau pancreatice. Bolnavii care suferă de diabet nu trebuie să întrerupă tratamentul indicat de doctori, iar printre alimentele pe care ar trebui să le ocolească cei care au probleme cu inima se numără și cele bogate în grăsimi sau sărate. De asemenea, este recomandat: consumul moderat de alimente tradiționale pe bază de porc, mai ales persoanelor care au ținut post; carnea și preparatele din carne de porc trebuie achiziționate de la comercianți autorizați care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor; alimentația trebuie să fie diversificată și să cuprindă, în principal, cereale, legume, fructe și produse lactate; se recomandă, de asemenea, evitarea consumului excesiv de alcool, cât și a exceselor alimentare. Având în vedere zilele libere din perioada vacanței de Crăciun, pe lângă o alimentație corectă, recomandăm și o hidratare corectă și activitate fizică corespunzătoare”, recomandă specialiștii.