Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Mai multe ore la şcoală pentru profesori


Profesorii vor fi nevoiți să își dubleze activitatea didactică dacă țin foarte mult la locul lor de muncă. Potrivit noii legi a Educației recent aprobată, profesorii vor petrece la școală opt ore în fiecare zi. Ideea, însă, îi nemulțumește pe majoritatea profesorilor deoarece la școală nu au toate materialele de care au nevoie în vederea pregătirii pentru ziua următoare. Ideea a fost preluată de guvernanți după modelul european. Practic, norma didactică va fi de 40 de ore pe săptămână. Programul va fi unul fix și va începe la ora 7.00 sau, după caz, 8.00 dimineața și se va încheia după opt ore de lucru. Norma didactică include atât cursurile efectiv predate la clasă cât și partea de pregătire individuală a profesorilor, pregătirea suplimentară a elevilor, activitățile de pregătire pe-dagogică, ședințele cu părinții și nu în ultimul rând, activitățile extracurriculare realizate împreună cu elevii.
În mod normal, noua prevedere nu ar trebui să îi sperie foarte tare pe profesori. Teoretic, ei ar trebui să lucreze suplimentar acasă pentru a-și îmbunătăți activi- tatea didactică. Practic însă, în lipsa unui control riguros, fiecare profesor lucrează cât îl lasă conștiința. „La fel era și până acum numai că se înțelege greșit legea. Norma de predare este una iar pregătirea este alta. Este problema profesorului cum se pregătește, nu trebuie să stea neapărat în școală”, a subliniat Stan Rogoz, șeful Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea. Chiar dacă șefii învățământului vrâncean salută această prevedere inclusă în noul pachet legislativ, liderii de sindicat sunt de altă părere. Ei spun că sistemul educațional, în forma sa actuală, nu permite o astfel de activitate, avându-se totodată în vedere și condițiile de muncă în care această activitate ar trebui să se desfășoare. „Este vorba de orele de pregătire în afara celor 18 ore la catedră pe săptămână. Noi nu avem infrastructura și condițiile necesare pentru a pune în practică acest lucru. Cadrele didactice se pregătesc acasă deoarece la școală ar însemna să stea în cancelarie, toți claie peste grămadă! Guvernanții copie modelul țărilor europene care nu se potrivește pentru sistemul nostru de învățământ. Profesorilor le-ar conveni să nu mai ducă acasă lucrările cu sacoșa ci să le corecteze la școală, asta însă dacă ar avea cabinete pe discipline”, a arătat Paulina Roșcan, liderul județean al Federației Educației Naționale. Mai multe ore de lucru ridică și probleme de natură financiară.

Noul program, încă un abuz
 
Profesorii susțin că activitatea la catedră este completată de cele mai multe ori cu multe alte responsabilități pe care un profesor le are, fără a beneficia însă de niciun leu în plus la salariu. Dascălii cred că o astfel de inițiativă trebuie să fie susținută și financiar pentru că altcumva se va comite un abuz. „În afară de cele șase ore pe care le are dascălul la clasă în fiecare zi, avem și activități de pregătire metodico-științifică și activități de educație, complementare procesului de învățământ. De cele mai multe ori, atât profesorii cât și directorii unităților de învățământ, prin diversele sarcini pe care le au, depășesc cu mult numărul de ore prevăzut de lege. Cine plătește aceste ore? Nimeni. Nici măcar nu primesc aprecieri pentru activitatea depusă. Orele pentru pregătirea diverselor activități extrașcolare, a olimpiadelor, a diverselor concursuri și alte activități specifice școlii cine le plătește? Activitățile care compun norma didactică totalizează un număr de opt ore pe zi, respectiv 40 de ore de muncă pe săptămână, fiind astfel îndeplinită condiția impusă de noile prevederi ale Legii Educației. Multe din activități nu se pot desfășura în unitățile de învățământ din cauza lipsei spațiilor și a mijloacelor corespunzătoare. Åžcolile și Inspectoratul Åžcolar, dacă obligă cadrele didactice să fie prezente timp de opt ore în incinta unităților de învățământ comit un abuz”, a spus Aurel Åželaru, liderul de sindicat al Åžcolii din Bordeasca. Noua lege a Educației din România cuprinde la art. 262 reglementarea potrivit căreia norma didactică a profesorului e de 40 de ore pe săptămână, adică de opt ore pe zi. O astfel de prevedere a mai fost promovată în 1998. Atunci a fost adoptată o ordonanță de urgență prin care se stabilea timpul de lucru al profesorului la 40 de ore pe săptămână. Åžefii din Ministerul Educației mai trebuie acum să găsească formula cea mai fericită pentru a putea pune în aplicare acest articol al Legii Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?