Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Guvernul elimină preţul reglementat la electricitate şi gaze


Tarifele la energia electrică și gaze vor crește în intervalul 2013-2015, după ce Guvernul va elimina prețurile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011, urmând să fie definiți consumatorii considerați vulnerabili, care trebuie protejați. Eliminarea prețurilor reglementate la enerhia electrică și gaze a fost anunțată, aseară, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, săptămâna trecută, că FMI a cerut renunțarea la prețurile reglementate pentru producția de gaze naturale și energie electrică și prezentarea unei noi formule de calcul.
„Ne solicită reverificarea prețurilor. (…) Prețurile să fie liberalizate, și în cursul acestui an să ne prezentăm cu o noua formă de calcul, că sunt probleme”, a declarat Ariton după discuțiile de aproape două ore cu reprezentanții FMI. El a adăugat că liberalizarea prețurilor reglementate nu înseamnă neaparat creșterea tarifelor plătite de populație.
Solicitat atunci să comenteze, premierul Boc a declarat că Guvernul nu are competențe în stabilirea prețului la gazele naturale, în condițiile în care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei este o instituție independentă, și poate interveni doar împotriva abuzurilor prin controale indirecte.
În 2010, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, instituție care are rolul de a stabili prețurile la energie și gaze, a anunțat că va comanda un studiu privind impactul renunțării la prețurile reglementate ale gazelor și electricității.
Aproape toți producătorii de electricitate sunt obligați de ANRE să aloce o parte a producție pentru consumul populației, la prețuri stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom și Romgaz Mediaș au prețuri de producție stabilite de ANRE.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?