Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Regionalizarea României, justificarea trădării românilor de PDL


Parlamentarii social democrați de Vrancea acuză propunerea de regionalizare a României lansată de  Guvernul Boc care și-a propus să desăvârșească falimentul țării. Îndepărtarea cetățenilor de instituțiile publice, minimizarea rolului cetățeanului în ceea ce privește dreptul său de a-și alege conducătorii vor fi rezultatele acestei regionalizări, acuză deputatul Ciprian Nica. În contrast cu regionalizarea forțată de către actuala putere, Uniunea Social Liberală a preluat sugestiile aleșilor locali, rezultatele cercetărilor făcute de specialiști prezentând o reorganizare administrativă cu 8 regiuni și un Senat care să reprezinte interesele administrațiilor locale, explică social democratul Cristian Dumitrescu.

Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica, a depus la Camera Deputaților declarația politică intitulată „Regionalizarea- justificarea trădării” în care arată că, teme precum revizuirea Constituției și reîmpărțirea administrativ- teritorială, urmăresc atingerea unui singur scop, respectiv ca Traian Băsescu și PDL să își plătească polițele „către UDMR prin recunoașterea autonomiei Å¢inutului Secuiesc”. Potrivit unui comunicat de presă, proiectul privind împărțirea administrativ- teritorială se înscrie în lungul șir de demonstrații „ale trădării de țară practicate de PDL”.
Deputatul social democrat consideră că această împărțire administrativ teritorială va avea ca rezultat îndepărtarea cetățenilor de instituțiile publice, minimizarea rolului cetățeanului în ceea ce privește dreptul său de a-și alege conducătorii. Nica a arătat că înlocuirea președinților de Consilii Județene „care ar urma să dispară în urma reîmpărțirii teritoriale, și care au fost aleși prin vot uninominal de cetățeni pe o durată de 4 ani” este tot o tactică a PDL de a pune în fruntea regiunilor oameni din „ograda proprie” care „vor face campanie electorală pentru acest partid și pentru conducătorii săi prea iubiți până la alegeri. „Deci, încă un motiv în plus pentru a arăta că reorganizarea teritorială nu urmărește nici accesarea fondurilor europene și nici interesul cetățeanului ci câștigarea alegerilor în 2012 și plătirea polițelor către UDMR pentru sprijinul acordat în coaliție”, afirmă social democratul vrâncean.
Deputatul PSD a arătat că „explicația lui Boc conform căreia dacă nu se face reorganizarea teritorială, România pierde fonduri europene, este una contrazisă chiar de Comisia Europeană care atrage atenția asupra faptului că tocmai schimbarea rapidă a structurilor administrativ teritoriale este cea care ne poate îngreuna accesul la fondurile europene”.

„Administrația teritorială a țării este o politică de interes național”

Alternativa Uniunii Social Liberale la reorganizarea teritorială lansată de PDL este rezultatul dezbaterilor cu aleșii locali, a studiilor făcute de cercetători și ține cont de interesul cetățenilor. Conform acestei strategii proprii, lansate la sfârșitul săptămânii trecute, teritoriul național ar trebui să se împartă în opt zone regionale, doar că acestea ar trebui să respecte actualele limite ale celor opt regiuni de dezvoltare deja existente, în fruntea cărora ar urma să se regăsească prefecți numiți de guvern.
Fiecare dintre cele opt regiuni administrative ar trebui să aibă propria Curte de Apel, iar conducerea efectivă a acestora să fie asigurată de un consiliu regional care ar urma să beneficieze de un buget propriu. USL consideră utilă păstrarea Camerei superioare a Parlamentului României, în speță, Senatul, aceasta urmând să reprezinte interesele politice ale celor opt centre regionale. 
„Uniunea Social Liberală are răspunsuri prompte și eficiente la oricare dintre problemele majore ale societății noastre. Chiar dacă continuăm să considerăm că nu este deloc oportună, deocamdată, o astfel de reîmpărțire administrativ – teritorială, fiind mai mult un moft portocaliu decât o necesitate națională, PSD a prezentat o reorganizare administrativă cu 8 regiuni și un Senat care să reprezinte interesele administrațiilor locale prin reprezentanții lor în Parlamentul României. Noi nu propunem ceea ce visează „unii noaptea” la Cotroceni sau formule de interes electoral. Administrația teritorială a țării este o politică de interes național și nu poate fi tratată cu superficialitate și chiar cu indolență așa cum face guvernul șchiop al domnului Emil Boc (partea PDL că UDMR le-a spus pas)”, a declarat deputatul Cristian Sorin Dumitrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?