Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Bolnavii plătesc de cinci ori mai mult pentru tratamente


Bolnavii sunt obligați de la 1 iulie să plătească pe rețete chiar și de cinci ori mai mult, iar gratuitatea anunțată de autorități este o altă „mișelie” întrucât toate tratamentele sunt compensate la cele mai ieftine produse, iar unele nici nu mai există pe piață, afirmă medicii. Medicii de familei sunt osteniți să tot explice bolnavilor că tratamentele pe care le luau de ani de zile trebuie schimbate cu altele mai ieftine, întrucât prețul vechilor rețete a crescut chiar și de cinci ori, a declarat Carmen Barbă, doctor de familie. „Mi-e milă de oameni. Trebuie să le spun că acum rețetele lor sunt mai scumpe, unele duble chiar. Îi văd cum numără banii. Nu le mai ajung ca să-și cumpere rețeta pentru trei luni. Numără iar. Până la urmă îmi cer medicamentele pentru o lună. Poate luna viitoare se vor mai ieftini, zic ei”, spune medicul.
Carmen Barbă explică cum un medicament precum Sortis, administrat pentru reducerea valorii colesterolului și a trigliceridelor, un pacient trebuie să plătească în loc de 75 de lei, 140 de lei, iar aceste maladii sunt tot mai frecvente în rândul populației, potrivit rezultatelor evaluării stării de sănătate a românilor. Medicul a spus că ar fi fost normal ca această compensare să fie făcută la Lipantil, un produs destul de bun pentru aceste suferințe, dar, din păcate, compensarea se face la fenofibrat care nici nu mai este pe piață.
O altă problemă semnalată de medic, vizează medicația pentru copii. „Acum părinții plătesc și pentru tratamentele copiilor pentru că anumite medicamente sunt scumpe”, a adăugat medicul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?