Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

PSD+PC depune moţiunea simplă pe tema Agriculturii


Grupul parlamentar al PSD+PC va depune, astăzi, la Camera Deputaților, moțiunea simplă pe tema Agriculturii. Moțiunea simplă este intitulată ‘Programul național pentru agricultură și dezvoltare al Guvernului Boc pe anul 2010; Falimentul fermierilor din România’. Prin acest document, social-democrații și conservatorii cer demiterea ministrului Mihail Dumitru, pentru că ‘acesta s-a dovedit incapabil să administreze multitudinea problemelor cu care se confruntă agricultura și agricultorii din România’. ‘Am inițiat și prezentat această moțiune simplă din dorința de a observa, din analiza succintă a obiectului acestei moțiuni, că fermierii români sunt tratați discriminatoriu, atât prin politicile naționale, cât și prin modul în care guvernul se implică să aducă în curtea fermierilor spriji-nul Uniunii Europene’, se precizează în textul moțiunii simple. Moțiunea de cenzură a fost realizată de Departamentul de Agricultură și Dezvoltare Regională al PSD, condus de deputatul Victor Surdu. PSD propune deputaților, în textul moțiunii, ‘pe baza unor analize amănunțite a problemelor cu care se confruntă agricultorii, regăsite și în revendicările sindicatelor’, ca, până la momentul dezbaterii în plen a moțiunii simple să se organizeze la nivelul colegiilor uninominale întâlniri cu fermierii din zonă, pentru a le prezenta moțiunea și pentru a lua acceptul lor în privința votării sau respingerii acestui text. Social-democrații acuză actualul Guvern și Ministerul Agriculturii că nu se implică prin decizii politice în rezolvarea problemelor din acest domeniu, ‘ceea ce va avea consecințe pe drumul falimentării agriculturii’. Printre aceste probleme, PSD+PC a amintit de introducerea în țară, ‘fără respectarea legislației’, a materialului săditor pomicol și viticol și valorificarea acestuia de către persoane neautorizate, invazia diferitelor produse contrafăcute, pierderi la va-lorificarea imediată a producției după recolta-re, neexistența unui preț prestabilit la produsele de bază pe diferite culturi, ‘ceea ce determină imposibilitatea stabilirii unei strategii pe fermă de obținere a profitului’. De asemenea, în moțiune se mai amintește de neexistența unei piețe de desfacere pentru că bursa nu este capitalizată, apreciindu-se totodată că programul ‘Primul siloz’ este nefuncțional.
Social-democrații au atras atenția și asupra faptului că Guvernul nu a luat nicio măsură pentru combaterea evaziunii fiscale, ca urmare a comercializării produselor agroalimentare și că Executivul nu a stabilit strategia națională cu privire la cultivarea plantelor modificate genetic.
‘Guvernul, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a determinat, prin măsurile luate, dezinteresul tot mai mare al fermierilor privind subvenția pe hectar, datorită întârzierilor sau a neplății subvențiilor ca urmare a complicării procedurilor de depunere a documentației și a distanței mari pe care trebuie să o efectueze fermierii pentru a depune documentele la centrele APIA’, se arată în document.

Combaterea evaziunii

În textul moțiunii se face referire și la rolul formelor asociative din agricultură, afirmându-se că, în dezbaterea lansată de comisarul european Dacian Cioloș cu privire la Politicile Agricole Comune (PAC), grupul de specialiști pentru dialog cu formele asociative din agricultură existent în cadrul MADR nu funcționează, că lipsesc specialiștii români din cadrul Consiliului de Monitorizare de la Bruxelles și că, în cele 78 de grupe de specialiști existente la nivelul UE, România are specialiști doar în opt grupe ‘deoarece nu își plătește taxele’. PSD propune, în document, un set de măsuri care să vină în ajutorul Guvernului și a Ministerului Agriculturii. Printre acestea se numără emiterea ordonanțelor de urgență care să stabilească concret ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli începând cu anul 2010, care sunt sumele și când se acordă, înainte de rectificarea bugetului din vara acestui an, ana-liza, în fiecare ședință de Guvern, a modului în care a autoritățile competente ale statului asi-gură aplicarea legislației pentru combaterea eva-ziunii și contrabandei în domeniul circulației materiilor prime agricole și a produselor agro-alimentare, rectificarea urgentă a bugetului pe anului 2010, pentru a asigura fondurile necesare pentru plata urgentă a ajutoarelor de stat către fermieri, asigurarea unei transparențe totale prin informarea corectă a fermierilor și a primăriilor.
Social-democrații mai propun, în același document, înlocuirea urgentă a legii creditului agricol cu o altă formă de susținere financiară a lucrărilor din agricultură, reducerea de urgență a accizei la motorină până la 21 euro/1.000 litri, organizarea de către Ministerul Agriculturii, la pro-punerile organizațiilor profesionale, a unor largi dezbateri referitoare la noua Politica Agricolă Comună, ce va fi adoptată începând cu anul 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?