Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676
Ediția: Marți 23 iulie 2024. Nr. 6676

Ciolacu anunţă punerea în dezbatere publică a proiectului privind introducerea salariului minim european în România

Executivul a aprobat joi reorganizarea Ministerului Finanţelor, ANAF, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. „Guvernul a continuat procesul de reorganizare cu patru instituţii guvernamentale, un pachet de hotărâri fiind adoptate în acest sens. Cele patru instituţii sunt Ministerul Finanţelor, ANAF, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Acestea au fost reorganizate în concordanţă cu Legea 296/2023 pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung”, a declarat Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Totodată, Guvernul a prelungit joi, prin ordonanţă de urgenţă, până la 31 octombrie, termenul de aprobare a bugetelor de venituri şi cheltuieli pentru operatorii economici aflaţi în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea organelor administraţiei publice centrale. Potrivit unui comunicat al Executivului, astfel a fost aprobată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea OG nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară.

Actul normativ adoptat de Guvern aduce mai multe modificări pentru operatorii economici aflaţi în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea organelor administraţiei publice centrale. Una dintre acestea vizează prelungirea termenului de aprobare a bugetelor de venituri şi cheltuieli până la data de 31 octombrie a anului curent. „Această prelungire este condiţionată de întocmirea de către ordonatorii principali de credite a unei analize prin care se stabilesc cauzele şi/sau persoanele vinovate pentru nerespectarea termenului de aprobare de 150 de zile de la data intrării în vigoare a legii anuale a bugetului de stat”, se arată în sursa citată.

Alte modificări sunt: suspendarea alocării de fonduri de la bugetul de stat până la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, pentru operatorii economici care au depăşit termenul de aprobare de 150 de zile; interdicţia alocării de fonduri de la bugetul de stat pentru operatorii economici care nu au bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat până la data de 31 octombrie a anului curent; introducerea unor contravenţii, începând cu anul 2025, pentru nerespectarea termenelor de aprobare a bugetelor de venituri şi cheltuieli, aplicată ordonatorilor principali de credite.

Tot în ședința de joi, Guvernul a aprobat, prin hotărâre, recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie între cetăţenii celor două state, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului. „Guvernul a luat astăzi o decizie care priveşte recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie între cetăţenii celor două state. O hotărâre de guvern aprobată astăzi stabileşte modalitatea de aplicare a Acordului bilateral în domeniul securităţii sociale. Odată cu intrarea în vigoare a acestui Acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate, atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului la pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat”, a afirmat Mihai Constantin, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că, potrivit datelor obţinute pe canale diplomatice, în SUA sunt înregistrate aproximativ 500.000 de persoane de origine română, adăugând că e foarte posibil ca numărul să fie unul mult mai mare. „Şi acest mecanism (…) care capătă astăzi o nouă componentă sperăm să-i încurajeze pe cetăţenii celor două state să-şi notifice instituţiile care gestionează asigurările sociale pentru a putea beneficia de contribuţiile plătite, la vârsta pensionării”, a declarat Constantin.

Totodată, acesta a menţionat că în privinţa lucrătorilor detaşaţi, prin acelaşi act normativ, s-a stabilit exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate prin sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi. „Documentul va intra în vigoare în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei Note în care statele îşi notifică reciproc prin canale diplomatice îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare „, a declarat Mihai Constantin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?