Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672
Ediția: Miercuri 17 iulie 2024 Nr. 6672

Biroul Electoral Județean A RESPINS solicitarea PNL de renumărare a voturilor în Vrancea

Biroul Electoral Județean Vrancea a respins ieri seară solicitarea PNL Vrancea de renumărare a voturilor pentru alegerea președintelui și a membrilor CJ Vrancea. În urma alegerilor locale din data de 9 iunie, Nicușor Halici, candidatul PSD Vrancea la funcția de președinte, a obținut cele mai multe voturi – peste 55 de mii. Ceea ce a făcut ca diferența dintre Nicușor Halici și principalul competitor, Dragoș Ciobotaru – candidatul PNL la funcția de președinte al CJ Vrancea, să depășească 1.200 de voturi.

Ulterior, nemulțumiți de rezultat, liberalii vrânceni au solicitat renumărarea voturilor, inclusiv la nivelul întregului județ, iar cei 12 membri ai BEJ Vrancea au analizat cererea aseară. „A avut loc ședința de lucru a Biroului Electoral Județean Vrancea, în cadrul căreia s-a discutat și solicitarea de admitere a procesului de renumărare a voturilor din partea unei formațiuni politice – inițial în 11 circumscripții, apoi în tot județul, cu privire la alegerea Consiliului Județean Vrancea și a președintelui Consiliului Județean Vrancea.

În urma argumentelor legale, dar și a analizării practicii judiciare din țară, s-a hotărât respingerea solicitării. Hotărârea are ca termen de contestare 48 de ore”, ne-a declarat judecătorul Iulian Păun, locțiitorul BEJ Vrancea și, totodată, purtătorul de cuvânt. De menționat că, din cele 12 voturi, 6 au fost pentru inadmisibilitate, 5 pentru respingere, în timp ce un vot a fost pentru admiterea în totalitate sau măcar în parte a cererii, la circumscripțiile unde nu a fost încheiată și finalizată procedura.

Momentan, aseară, liberalii anunțau că se mai gândesc dacă să conteste sau nu hotărârea la Biroul Electoral Central. Într-o postare pe Facebook, Dragoș Ciobotaru mulțumește tuturor pentru încredere și precizează că „împreună cu echipa vom analiza motivarea și vom hotărî ce vom face mai departe”.

La Costinești s-au renumărat toate voturile de 5 ori! Oare ce-ar fi ieșit dacă renumăram și în județul Vrancea? Astăzi nu s-a vrut, și-au dat mâna restul partidelor și au votat împotrivă! Când mă gândesc că unii ne făceau pe noi comasați!”, se mai arată în postare.  

Săptămâna „cuțitelor lungi”

Președintele PNL Vrancea, Dragoș Ciobotaru, a solicitat renumărarea voturilor la nivelul întregului județ, în contextul în care ar fi pierdut aceste alegeri în fața contracandidatului său, social democratul Nicușor Halici. Cu toate acestea, liberalul Dragoș Ciubotaru, care recunoaște că a avut „aproape 55 de mii de voturi” iar contracandidatul său social democrat „peste 55 de mii de voturi”, vrea renumărarea voturilor, motivând că sunt suspiciuni de fraudă.

Astăzi (ieri – n.r.) Biroul Electoral Județean decide dacă se renumără voturile acordate de vrânceni pentru funcția de președinte al CJ Vrancea, în tot județul. Nu văd niciun motiv pentru care cineva nu ar fi de acord cu asta. Cu toții trebuie sa știm adevărul. Mandatele celor aleși pe 9 iunie se vor prelua abia în luna octombrie, este timp suficient pentru a ne clarifica.

Niciun nou ales nu-și poate prelua mandatul câștigat sub îndoiala că a fost ales prin fraudă. Toate partidele au reclamat sute de fraude în ziua votului, inclusiv PSD, este nevoie urgentă de renumărare. Tot procesul durează o zi, este extrem de simplu. Dacă veți vota împotriva renumărării (…) înseamnă că vă e teamă și știți că ați câștigat prin fraudă. Vrâncenii vă vor sancționa drastic la următoarele alegeri, nu vă vor ierta. Cu Dumnezeu înainte!”, a spus președintele PNL Vrancea Dragoș Ciobotaru.

Și social democrații vrânceni au remis presei un comunicat, în care fac apel la toți cei implicați în procesul electoral să respecte legea. Mai mult, social democrații vrâncenii susțin că reprezentanții PNL din secțiile de votare nu au depus sesizări, nu au semnalat nicio fraudă și au semnat procesele verbale după numărarea voturilor.

Partidul Social Democrat – Organizația județeană Vrancea face apel către toți vrâncenii, toți competitorii electorali și toate instituțiile angrenate în acest proces electoral pentru respectarea legii, atât în litera cât și în spiritul ei și a interesului public, suprapuse cu realitatea existentă la nivelul fiecărui birou electoral din județul Vrancea.

Haideți să lăsăm Biroul Electoral Județean, în a cărei componență sunt specialiști în aplicarea legii, să lucreze fără presiunea politică și/ sau subiectivă a competitorilor. Fac un apel la calm, la echilibru, dar mai ales la rămânerea în limitele prevederilor legale din toate punctele de vedere.

Noi vrâncenii suntem oameni demni, cu responsabilitate și asumarea faptelor și nu ne ajută în niciun fel dezbinarea și mediatizarea negativă, doar pentru protejarea unor interese personale sau de grup, doar pentru că unii pierd funcții sau titulaturi.

După finalizarea centralizării rezultatelor, vom reveni cu amănunte și informații în funcție de toate realitățile și/ sau faptele constatate, pe parcursul centralizării proceselor verbale din toate secțiile de votare din județul Vrancea, prezentare care ne va fi adusă la cunoștință de reprezentantul pe care-l avem în Biroul Electoral Județean.

Membrii Biroului Electoral Județean și cu tot personalul angrenat au nevoie de liniște și de a fi lăsați să-și exercite autoritatea de stat cu care au fost investiți în această perioadă și nu putem să-i oprim din îndeplinirea acestor responsabilități, decât dacă ei constată sau consideră că legea a fost încălcată, iar noi avem convingerea și încrederea că își cunosc atribuțiile și au asumarea de a decide ce este legal și cum trebuie aplicată legea.

Reprezentanții PNL din secțiile de votare nu au depus nicio întâmpinare și nu au semnalat nicio fraudă atunci când au semnat procesele verbale. În secțiile de votare nu a existat nicio dispută cu privire la voturile atribuite fiecărui candidat, nici din partea reprezentanților PNL, nici din partea reprezentanților altor partide politice”, se arată în comunicatul remis presei de PSD Vrancea.

1 COMENTARIU

  1. Domnule Ciobotaru, suspiciunile ca suspiciunile, dar unde sunt dovezile? Pe bază de suspiciuni au fost băgați oameni în pușcărie fără a se dovedi vinovăția. Prezentați dovezi. Acest lucru trebuia prezentat în timpul votării cu dovezi. Vă este greu să acceptați că ați pierdut? Este lipsă de onoare! Un coleg de al dvs. de partid spunea la televizor că ați muncit mult în campanie și nu trebuia să pierdeți. Dar contracandidatul dvs. de la PSD ce a făcut? A dormit? El nu a muncit în campanie, nu a bătut la pas tot județul și a stat de vorbă cu oamenii? El nu merita? Numai dvs? Aveți onoare și recunoașteți-vă înfrângerea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?