Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

GALERIE FOTO: Vrâncencele Cristina Oprea și Cătălina Neguț, pe primul loc la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene

Astăzi vom afla poveștile a două tinere care și-au dorit mai mult de la viață. Cristina Oprea (Croitoru) și Cătălina Neguț sunt absolvente ale Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene și sunt pregătite să țină piept tuturor provocărilor profesionale care vor urma. „Oprea (Croitoru) Cristina este eleva clasată pe primul loc în clasamentul final al examenului de certificare a calificării profesionale din cadrul programului de formare a subofițerilor, arma Rachete și Artilerie antiaeriană, promoția 2022 «Încoronarea de la Alba Iulia – 100»‟, iar Cătălina Neguț este „eleva situată pe primul loc în clasamentul final al examenului de certificare a calificării profesionale, din cadrul programului de formare a maiștrilor militari, arma și specializarea Rachete și artilerie antiaeriană, beneficiar Statul Major al Forțelor Terestre‟, se arată în postările de pe pagina de Facebook a Școlii Militare.

Povestea Cristinei Oprea

Cristina Oprea s-a născut în Focșani, dar a copilărit în Golești. După absolvirea clasei a VIII-a, s-a înscris la Colegiul Național „Unirea‟ din Focșani, profil socio-uman-istorie, „din dorința de a urma o carieră într-unul din sistemele de apărare‟. După liceu însă, a urmat Facultatea de Comerț, (actualmente facultatea de Business și Turism din cadrul ASE-București), iar după absolvirea facultății a urmat cursurile de master, alegând specializarea Managementul Calității, Expertize și Protecția Consumatorului. În tot acest timp însă, Cristina a visat și la o carieră sportivă.

De mică am fost pasionată de sport și de tot ce reprezintă acest cuvânt în ansamblu. În adolescență, mama nu mă prea lăsa să mă dedic în totalitate vreunui sport din diferite considerente. Ba că nu mai acord același timp cărții, ba că o să mă accidentez… Ulterior, pe măsură ce am mai crescut și deciziile au început să-mi aparțină în totalitate, am început să interacționez din ce în ce mai des cu această sferă de activitate. Sportul pentru mine înseamnă viață, așa cum sunt iubirea sau educația. Înseamnă relaxare, deconectare, dar totodată și disciplină și organizare. Îmi place tot ce înseamnă mișcare și stil de viață sănătos‟, spune tânăra.

În decursul anilor, Cristina a practicat fitness-ul și alergarea montană. În 2019, vrânceanca a obținut calificarea de instructor aerobic fitness în cadrul școlii ABC Fitness School. „Pasiunea pentru alergare montană mi-a transmis-o un bun prieten, Marian Munteanu- fost director al Decathlon Focșani, și mi-a fost consolidată de Victor Benescu- vicecampion național de triathlon, instructor aerobic și fitness și formator la ABC fitness School‟, adaugă tânăra. Cristina se mândrește cu faptul că are la activ „două semimaratoane montane și un semimaraton de asfalt‟ unde s-a clasat pe primul loc la categoria de vârstă. La sfârșitul lunii septembrie, tânăra va participa la un semimaraton montan la Ciucaș.

În prezent, Cristina Oprea este încadrată la Unitatea Militară 01227 Constanța pe funcția de „comandant de grupă 2 lansare în plutonul de rachete antiaeriene din compania sprijin la Batalionul 168 Logistic «Pontus Euxinus» al Brigăzii 9 Mecanizată «Mărășești» a Diviziei 2 Infanterie «Getica» a Statului Major a Forțelor Terestre‟. Cu zâmbetul pe buze, Cristina spune că armata îmbină cam tot ce-i place dintotdeauna: istoria, sportul și adrenalina, „însă factorul motivațional culminant a fost fratele meu care activa în domeniu‟.

Prin urmare, „setat ca obiectiv la început anului calendaristic 2021, printr-un dram de nebunie și o doză de curaj, rezultatele s-au concretizat în primă fază odată cu admiterea din luna august a aceluiași an. Nu a fost cel mai ușor obiectiv de atins, dată fiind complexitatea admiterii. Urma să vină o perioadă încărcată, în care pe lângă pregătirea celor trei probe, trebuia să-mi onorez sarcinile în calitate de sport leader în magazinul Decathlon Focșani.

Mi-am demonstrat că totul e posibil atunci când ai încredere în tine, în resursele de care dispui, ești perseverent și, nu în ultimul rând, destul de bine organizat. După nopți întregi de studiu și dimineți de antrenament, am reușit dintr-o primă și ultimă încercare, să intru în această mare familie numită armată. Nu a fost un an tocmai ușor. Am întâmpinat fel de fel de obstacole. Am resimțit presiunea stresului emoțional și mi-am testat limitele răbdării la orice pas. Sistemul de învățământ militar este cu totul diferit față de cel civil. Apar presiuni din toate părțile care pot pune bariere sociale, psihologice care pot afecta întregul parcurs al cunoașterii‟.

Când toți ceilalți îi spuneau că nu se poate, Cristina le-a demonstrat tuturor că atunci când ești serios și muncești, visele devin realitate: „În încheiere, doresc mult succes în cariera militară viitorilor absolvenți și, ca o recomandare pentru orice vor întreprinde în viață: «atunci când simțiți că circumstanțele sunt dificile, mai luptați încă o rundă și indiferent dacă veți continua pe acest drum sau vă veți reorienta, nu renunțați la voi!» Mulțumesc și mă înclin!”.

Povestea Cătălinei Neguț

Cătălina Neguț s-a născut și a copilărit în Vidra, fiind absolventă a Liceului „Simion Mehedinți‟ Vidra, profil matematică-informatică. În 2019, după absolvirea liceului, tânăra a hotărât ca timp de un an să se pregătească pentru admiterea la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia‟ Buzău. Cum a ajuns să fie atrasă de domeniul militar? Datorită unui frate care este pompier. „Acum am văzut un vis împlinit și nu o să mă opresc aici. Este doar începutul, chiar dacă am terminat școala. De acum începe viața mea adevărată. Doi ani a durat școlarizarea. Primul an l-am făcut la Buzău, iar în anul II am mers la Sibiu, acolo unde mi-am făcut specializarea, la Centrul de Perfecționare de Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană «Ioan Vodă»‟, spune Cătălina.

Tânăra se mândrește cu faptul că a ieșit șefă de promoție pe specializarea ei, Artilerie și rachete antiaerieine, cu media 9,42, fiind beneficiară a Statului Major al Forțelor Terestre. În timpul școlii militare, Cătălina a participat la „6x6x48-provocare militară‟ unde a alergat 55 de kilometri în 48 de ore, fiind o experiență care i-a plăcut și care a determinat-o să-și depășească limitele.

Săptămâna aceasta, Cătălina și-a început serviciul la București pe funcția de comandant de pluton pe mentenanță, urmând să se ocupe de tehnica adusă în unitate. Fără pic de teamă în privire, vrânceanca spune că va fi pregătită să participe chiar și la misiuni internaționale dacă va avea ocazia pentru că nu-și dorește să lucreze „într-un birou înconjurată de hârtii‟. „O să fac și o facultate în civil care să mă ajute să avansez în grad, fie o Facultate de Inginerie Electrică, fie Mecanică. Momentan sunt la împlinirea celui de-al doilea vis, aș vrea să am o fermă, așa că m-am înscris la Facultatea de Inginerie Agronomă unde am și intrat. Am crescut cu animale și îmi sunt dragi, îmi place să am grijă de ele, și de aici acest vis‟, adaugă tânăra.

Le felicităm pe Cristina Oprea (Croitoru) și Cătălina Neguț și le dorim succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?