Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Trei proiecte POSDRU dintr-un foc, la Crucea Roșie Vrancea!


Filiala de Cruce Roșie Vrancea a câștigat trei proiecte POSDRU, pe care le va derula în perioada următoare și care vin în sprijinul vrâncenilor. Unul vizează facilitarea accesului la ocupare pentru un număr de 390 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile, în special de etnie romă, persoane cu dizabilitati și femei. Altul are ca obiectiv creșterea nivelului de calificare pentru 140 de angajați necalificați și/sau cu un nivel scăzut de calificare din domeniul medico-social, din Vrancea, iar cel de-al treilea are ca scop punerea la dispoziția unui grup țintă de 200 de persoane din mediul rural din județul nostru (20 persoane inactive, 120 persoane în căutarea unui loc de muncă, 60 persoane ocupate în agricultura de subzistență), a unui mecanism complex de dezvoltare și consolidare a competențelor și abilităților antreprenoriale. 
 Filiala de cruce Roșie Vrancea va derula, timp de un an și jumătate, la nivelul  județului nostru, trei proiecte destinate cu precădere vrâncenilor din mediul rural. Performanța instituției vrâncene de caritate este remarcabilă, implementarea respectivelor proiecte urmând să aducă un plus de bine în viața a aproximativ o mie de persoane din Vrancea. „Pe lângă faptul că se vor califica circa o mie de persoane, odată cu câștigarea acestor proiecte, echipa de implementare a proiectelor a Crucii Roșii Vrancea s-a mărit substanțial. Este vorba de 30 de experți angajați care vor intra în procesul de implementare a proiectelor care vor fi derulate timp de un an și jumătate continuu și cuprind foarte multe localități din mediul rural”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.  
 Primul proiect, intitulat „Incluziv pentru piața muncii”, are ca obiectiv general  facilitarea accesului la ocupare pentru un număr de 390 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile, în special de etnie romă, persoane cu dizabilități și femei din județul Vrancea, prin formare profesională, pentru dezvoltarea aptitudinilor și calificărilor de bază, în scopul integrării sau reintegrării lor pe piața muncii, în pararalel cu creșterea nivelului de infomare și conștientizare al reprezentanților administrației publice locale și angajatorilor. Cele 390 de persoane participante la programele de formare profesională vor fi selectate din cadrul grupurilor vulnerabile din județul nostru. 
 Atingerea obiectivului general al proiectului se va realiza prin trei obiective specifice, anume: dezvoltarea și furnizarea unor servicii de formare profesională pentru dezvoltarea competențelor și calificărilor de bază ale unui număr de 390 de persoane din grupul țintă al proiectului, într-o perioadă de 18 luni, în vederea facilitării integrării/reintegrării lor pe piața muncii; crearea și dezvoltarea unui Centru de Incluziune Socială în județul Vrancea, cu rol de informare, coordonare a seriilor de formare profesională, consiliere individuală și de grup și creșterea cooperării între angajatori, patronate, organizații sindicale, ONG-uri și alți actori relevanți pe piața muncii, în vederea identificării și promovării oportunităților de ocupare pentru grupurile vulnerabile. 
 Cel de-al treilea obiectiv specific constă în creșterea nivelului de informare a peste 60 persoane din grupul ținta (reprezentanți ai administrației publice locale, ai ONG-urilor, ai instituțiilor publice/private care furnizează servicii sociale și de ocupare și ai angajatorilor) cu privire la nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile pe piața muncii, în special în ce privește mediul de lucru, în paralel cu promovarea legislației în vigoare în decurs de 18 luni. „Analiza nevoilor de formare urmărește în primul rând identificarea cerințelor membrilor grupului țintă care vor fi corelate cu cerințele pieței muncii. În funcție de rezultatele analizei se vor stabili cursurile de calificare pentru care urmează a se obține autorizare. În cadrul proiectului „Incluziv pentru piața muncii” se va urmări alegerea unor cursuri din domenii variate cum ar fi: stenodactilograf, operator introducere și validare date, IT, secretariat-administrativ, resurse umane, lucrător – finisor în construcții, lucrător în tâmplărie, frizer, lucrător în fabricarea produselor semifinite din lemn, tipograf – flexograf, îngrijitor copii (bonă) etc. Pentru participanții la cursurile de formare profesională se vor acorda subvenții”, a specificat Rodica Davidean, precizând că acest proiect s-a impus ca necesitate, ca urmare a faptul că una dintre măsurile care se impun pentru reducerea sărăciei pe termen mediu și lung este îmbunătățirea nivelului de educație și asigurarea accesului la învățare pe tot parcursul vieții pentru cei slab calificați. 
 
        Pro – Sănătate, destinat angajaților din sistemul medico-social
 Creșterea accesului angajaților din sistemul medico-social din România la programele de formare profesională este obiectivul celui de-al doilea proiect POSDRU câștigat de Crucea Roșie Vrancea și intitulat „Pro-Sănătate”. Grupul țintă al acestui proiect sunt 140 de angajați necalificați și/sau cu un nivel scăzut de calificare din domeniul medico-social, din județul Vrancea. Este vorba de angajați cu vârste între 18 si 64 de ani, necalificați pentru domeniul în care lucrează sau cu un nivel scăzut de calificare, respectiv: operator introducere, validare și prelucrare date; brancardier; îngrijitor copii; îngrijitor bolnavi la domiciliu; mediator sanitar, etc.  Obiectivul proiectului a fost stabilit pornind de la analiza situației de pe piața muncii în domeniul medico-social și sanitar, în urma căreia s-a constatat că în acest domeniu există un deficit major de personal datorat în special migrației personalului sanitar. Mai mult, s-au constatat: lipsa unor strategii unitare și coerente, la nivel național, care să aibă în vedere limitarea pierderilor, a ieșirilor din sistem; incapacitatea instituțiilor de profil de a asigura programe de dezvoltare și formare profesională; dificultăți în privința reconversiei profesionale, mobilității și adaptabilității profesionale, precum și a orientării profesionale, datorate unui nivel scăzut de calificare a personalului; finanțarea insuficientă a participării personalului din sectorul serviciilor de sănătate la diferitele programe de formare. „De aici derivă și necesitatea proiectului, de a veni în sprijinul, atât al instituțiilor medico-sociale de a-și îmbunătăți și eficientiza activitatea, dar și în sprijinul angajaților, care dobândesc astfel competențe specifice în domeniul lor profesional. Proiectul vizează furnizarea de programe de formare profesională continuă a angajaților din domeniul medico-sanitar din județul Vrancea. Prin implementarea acestui proiect ne dorim să promovăm atât beneficiile formării profesionale continue în rândul actorilor interesați (angajatori, angajați etc.) cât și să crească accesul angajaților din domeniul medico-social la programele de formare profesională continuă și la obținerea unor calificări complete pentru persoanele ce participă la cursuri”, a detaliat Rodica Davidean.
 Proiectul urmărește asigurarea condițiilor propice pentru dezvoltarea continuă a carierei angajaților din județul Vrancea prin participarea la activități de formare profesională continuă și de informare și consiliere în carieră. „Resursele umane sunt elementul cheie pentru buna funcționare a sistemului medico-social, în conformitate cu necesitățile populației. Proiectul are valoare adăugată deoarece contribuie la creșterea numărului de participanți la formare profesională față de perioada anterioară, prin resursele financiare suplimentare atrase prin accesarea finanțării nerambursabile. Proiectul cuprinde activități inovatoare deoarece serviciile sunt legate între ele și orientate integrat”, a precizat Rodica Davdiean. 
        „Antreprenor 4×4 cu tracțiune integrală”
 Poiectul „Antreprenor 4×4 cu tracțiune integrală”, ce va fi implementat de Asociația Comunitară „Maria Francisca”, are ca obiectiv dezvoltarea unui sistem dinamic de stimulare a antreprenoriatului în rândul populației rurale din Vrancea, în perioada aprilie 2014 – septembrie 2015. Scopul proiectului este de a pune la dispoziția unui grup țintă de 200 de persoane din mediul rural din județul nostru (20 persoane inactive, 120 persoane în căutarea unui loc de muncă, 60 persoane ocupate în agricultura de subzistență) a unui mecanism complex de dezvoltare și consolidare a competențelor și abilităților antreprenoriale. „Acest proiect constă, în esență, în promovarea, motivarea, instrumentarea și sprijinirea inițiativei antreprenoriale, prin activități de informare, formare, consiliere și asistență care conduc la dezvoltarea capitalului uman din grupul țintă, la îmbunătățirea capacității de a recunoaște și exploata oportunitățile locale de dezvoltare a unor mini-afaceri bazate pe resurse umane și materiale în mediul rural. Implementarea proiectului va înzestra beneficiarii din mediul rural cu competențe, abilități, motivații și resurse pentru a-și materializa ideile de afaceri, a construi planuri și strategii de afaceri, a înființa firme și a demara activități operaționale pe piețele locale din zonele rurale și intermediare”, a declarat Rodica Davidean, președinta Asociației. 
 În cadrul proiectului se va organiza un help-desk mobil, cu sesiuni locale de informare, în minim 20 de comunități rurale din Vrancea. Aceste sesiuni vor fi organizate cu minim 10 persoane / sesiune. Se va urmări organizarea acestora în sediile primăriilor, școlilor, căminelor culturale din comune, astfel încât să fie accesibile grupului țintă. În cadrul sesiunilor vor fi prezentate oportunitățile proiectului și, de asemenea, vor fi distribuite materiale de informare și promoționale.
 Peste 200 beneficiari ai proiectului vor obține un certificat autorizat și vor primi subvenții în valoare de 20 lei/zi de participare la cursul de formare. Totodată, 30 dintre participanții cei mai motivați, care finalizează și se califică pentru înființarea unei afaceri, vor beneficia cu titlu gratuit de consultanță juridică specializată pentru înființarea unei forme de organizare a afacerii și plata taxelor aferente.
 Cursurile de instruire în domeniul tehnologiei informației și comunicării, incluse în acest proiect, furnizează competențele necesare pentru antreprenori în vederea potențării propriilor afaceri prin resurse dintre cele mai moderne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?