Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Primăria Focșani a reclamat Electrica la ANCOM „pentru că a lăsat cetățenii și companiile fără internet și cablu tv”

Deficiențele Electrica SA care a dezafectat rețelele de comunicații sesizate la ANCOM de Primăria Focșani

Am sesizat, astăzi, către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii situația creată în oraș de către Electrica SA, care a dezafectează stâlpii vechi de iluminat public într-un mod haotic, generând disconfort cetățenilor.

Sesizare vina ca urmare a faptului că Electrica nu a avut interes ca, într-un an și jumătate, să îi determine pe operatorii de comunicații să debaraseze stâlpii care urmau să fie demolați de rețelele de cabluri, iar când a demarat acțiunea ”Zero cabluri pe stâlpi” s-a ajuns în situația actuală.

Cetățenii trebuie să înțeleagă faptul că nu Primăria Municipiului Focșani demontează stâlpii vechi ci Electrica SA este societatea care taie cablurile rețelelor de comunicație amplasate pe aceștia.

Este adevărat că lucrările de demontare a stâlpilor vechi de iluminat public fac parte din proiectul “Reabilitarea, modernizarea si extinderea Sistemului de Iluminat public – Nivelul 1 de prioritate” însă modul în care Electrica gestionează demolarea vechilor stâlpi este doar responsabilitatea acestei societăți care, din păcate, a creat numeroase probleme cetățenilor Municipiului Focșani.

Acesta este și motivul pentru care, astăzi, a fost sesizată Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii!
Nu este permis ca Electrica SA să debaraseze cablurile de pe stâlpi și să le abandoneze pe domeniul public, la fel cum nu este permis ca nici după un an și jumătate de la semnarea contractului prin care societatea se obliga să demoleze stâlpii vechi, pe aceștia să mai fie încă fire de fibră optică de la operatorii de internet/TV/telefonie.

Încă din 2021 au avut loc numeroase întâlniri și discuții cu toate părțile implicate cu privire la obligațiile legale de relocare a rețelelor însă notificările și solicitările Primăriei Municipiului Focșani au fost ignorate total, ajungându-se până în situația de a acționa în instanță deținătorii de rețele în vederea obligării acestora la relocarea în subteran.

Conform contractului cu Electrica trebuiau demontați nu mai puțin de 703 stâlpi, amplasați pe străzile unde a fost construită noua rețea de iluminat public a Municipiului Focșani. De asemenea, trebuiau eliminate rețelele de cabluri de comunicații de pe stâlpi. Lucrări executate de către Electrica Distribuție, cea care deține stâlpii și care încasa chirie pentru rețelele de cabluri ale operatorilor de comunicații.

În mai 2022 a fost realizat și un studiu de coexistență solicitat de Electrica SA, iar în iunie 2022 Primăria Municipiului Focșani a plătit 1,17 milioane lei către Electrica SA pentru a demonta vechii stâlpi de pe domeniul public.Termenul de demolare a stâlpilor vechi asumat prin contract a fost 31.03.2024.

Electrica SA nu a respectat nimic din cele asumate și este singura responsabilă pentru tot disconfortul creat cetățenilor și pentru pierderile înregistrate zilele acestea de agenții economici.

Facem, încă o dată, precizarea că Primăria Municipiul Focșani nu este răspunzătoare pentru eventualele probleme create în furnizarea serviciilor de internet sau telefonie pentru locuitorii din cartierele unde a fost efectuată demontarea stâlpilor!

Sursa: Facebook Primăria Municipiului Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?